Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

-  Kan føre til feilernæring

Spesialister i barneernæring advarer foreldre mot Fedons nye bok.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Må lese hele boka

Fedon Lindbergs bok «Sukkerbiten» har allerede blitt kjøpt av over 10 000 kostholdsinteresserte nordmenn siden den kom i butikkhyllene for ei drøy uke siden. Her viser indremedisiner Lindberg karbohydrat- og sukkerinnholdet i over 800 matvarer, illustrert som «blodsukkerbiter».

Boka setter sinnene i kok hos eksperter på barneernæring, som advarer foreldre mot å bruke den som kostholdsveiledning for barna sine.

-  Forvirrer

-  Ved å bruke sukkerbiter til å illustrere totalt karbohydratinnhold i matvarer forvirrer han foreldre og skremmer dem fra å gi barna sine vanlig, næringsrik mat. Vi er redde for at det kan føre til feilernæring hos barn hvis boka blir brukt som et lettvint oppslagsverk, sier Christine Gørbitz og Ingrid Haugdal Sparr, kliniske ernæringsfysiologer ved Barneklinikken på Rikshospitalet.

-  Overforenkling

Gørbitz og Sparr illustrerer hvor feil det går an å ta hvis man følger framstillingen til Lindberg og teller blodsukkerbiter.

-  En lunsj som består av to skiver grovbrød med leverpostei og brunost, skolemelk og appelsin inneholder like mange blodsukkerbiter som en lunsj bestående av et glass cola og et skolebrød ifølge boka, sier Sparr.

De kritiserer Lindberg for å overfokusere på karbohydratinnhold og ikke se på matens totale næringsinnhold.

-  Det er 64 gram karbohydrater i begge måltidene. Men mens det første alternativet gir verdifulle næringsstoffer som jern, C- og B-vitaminer og kalsium, inneholder skolebrød og cola bare tomme kalorier, forklarer Gørbitz.

Et annet eksempel fra boka: En søt Pepitakjeks og et grovt knekkebrød inneholder like mange blodsukkerbiter.

-  Dette er en overforenkling som kan lure folk til å tro at en kjeks er like sunt som et knekkebrød, og kan føre til feilernæring, mener hun.

Redde foreldre

Ernæringsfysiologene på Barneklinikken får daglig henvendelser fra foreldre som lurer på hva slags mat de kan gi til barna sine.

-  De er innmari redde for å gjøre feil, og mange er engstelige for karbohydrater. Det er skremmende, siden karbohydrater faktisk er noe av det viktigste i kosten vår og slett ikke er farlig for friske barn og voksne. Barn er i en vokseperiode og trenger mye næringsstoffer og energi. Foreldre skal ikke sitte med dårlig samvittighet fordi barna spiser karbohydrater, sier Gørbitz.

Hun understreker at mange barn spiser for mye tilsatt sukker.

-  Misforståelser

-  Alle er enige om at vi må kjempe mot tilsatt sukker i kosten, men Lindbergs framstilling går over alle støvelskaft.

Nestleder Anne-Marie Aas i Kliniske ernæringsfysiologers forening (Keff), mener Fedon-boka kan føre til at mange blir unødig bekymret.

-  Det er ingen tvil om at mange barn har et for høyt sukkerinntak, men det skyldes ikke yoghurten eller ferdiglaget barnemat. Å lage et kjempeleksikon med fokus på bare karbohydrater, kan lett føre til misforståelser som at knekkebrød ikke er bra, og ta fokus vekk fra det virkelige problemet som er brus og godterier. Barn flest vil ikke få for høyt blodsukker av vanlige matvarer, påpeker Aas.

Hun har jobbet ved Aker universitetssykehus med veiledning av type-2-diabetikere i en årrekke, og skriver nå doktorgrad om type-2-diabetes og ernæring.

Klinisk ernæringsfysiolog Magnhild Pollestad ved barnesenteret på Ullevål universitetssykehus er også kritisk til Fedons blodsukkerbiter.

-  Ensidig kosthold

-  Det kan nok hende at boka hans kan være nyttig for noen diabetikere, men den normale, friske delen av befolkningen trenger ikke å være så fokusert på karbohydrater.

Pollestad mener Fedon må skille mellom de produktene som inneholder sukker og ingen viktige næringsstoffer, og de som inneholder sukker, men også viktige næringsstoffer.

-  Det er veldig mye fokus på overvekt blant barn, noe som er veldig bra, men vi må ikke glemme at det også finnes barn som faktisk ikke klarer å få i seg nok næring til å vokse tilstrekkelig. Skal du telle blodsukkerbiter, kan kostholdet lett bli både ensidig og lite energi- og næringsrikt.

Ifølge cand. scient i ernæring Gry Hay i WayToGo kan ernæringsrådene i boka få to følger som er særlig urovekkende:

-  For det første så vil det å kutte ned på karbohydrater føre til at barna får i seg kost med for høyt innhold av protein. Det gir økt belastning på nyrene og kan i verste fall føre til dehydrering. Et annet moment er at sukkerbittellingen kan få foreldre til å tro at det er samme hva slags karbohydrater de gir barna, sier Hay.

Hun understreker at wienerbrød ikke kan sammenliknes med grovt brød og brunost, selv om det ifølge Fedon skal inneholde like mange blodsukkerbiter.

ADVARER: - Lindberg forvirrer foreldre og skremmer dem fra å gi barna sine vanlig, næringsrik mat, mener Christine Gørbitz (t.v.) og Ingrid Haugdal Sparr, ern æringsfysiologer ved Barneklinikken på Rikshospitalet.