Forlenger vaksine-intervallet:

Kan føre til tilbud om vaksine tidligere

Regjeringen øker intervallet mellom første og andre dose med coronavaksinene fra Pfizer-BioNTech og Moderna. Det kan føre til at personer mellom 18 og 44 år kan få tilbud om vaksine fem uker tidligere.

ØKER INTERVALLET: Helseminister Bent Høie følger anbefalingen fra FHI og har besluttet at dose to av coronavaksinen kan tas opptil 12 uker etter første dose. Foto: Gorm Kallestad / NTB
ØKER INTERVALLET: Helseminister Bent Høie følger anbefalingen fra FHI og har besluttet at dose to av coronavaksinen kan tas opptil 12 uker etter første dose. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Intervallet økes fra seks til inntil 12 uker for alle aldersgrupper under 65 år etter anbefaling fra Folkehelseinstituttet.

Det melder regjeringen i en pressemelding.

- Vi mottok anbefalingen fra Folkehelseinstituttet i dag, og har besluttet å følge den. Når vi øker intervallet, får langt flere vaksine tidligere. Dette vil bidra både til å hindre alvorlig sykdom og død, og til å redusere smittenivået i samfunnet, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Starter mandag

Anbefalingen trer i kraft fra og med mandag 3. mai, og vil ikke ha tilbakevirkende kraft. Det betyr at de som har fått første dose og har fått time til andre dose, beholder timen.

Nyere kunnskap om effekten etter vaksinasjon med mRNA-vaksine, tyder på at det kun er minimal forskjell på antistoffnivået fra seks til 12 uker. Disse vaksinene gir altså god beskyttelse de første 12 ukene etter første dose, skriver regjeringen.

­­- Det er viktig at alle tar andre dose på riktig tidspunkt for å bli fullvaksinert, understreker Høie.

Kan føre til tidligere vaksine

Foreløpige estimater fra FHI viser at personer i alderen 18-44 år vil kunne få tilbud om første dose med vaksinen opptil fem uker tidligere enn dagens nøkterne prognose tilsier.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer