AstraZeneca

- Kan forklare forløpet

Med en halvtimes varsel hasteinnkalte Oslo universitetssykehus til pressebrifing.

FUNN: Med en halvtimes varsel hasteinnkalte Oslo universitetssykehus til pressebrief klokka 13 ved Rikshospitalet. Overlege Pål André Holme orienterte om situasjonen rundt AstraZeneca-vaksinen. Foto: Marie Røssland. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Vi har fått funn som kan forklare våre pasienters kliniske forløp, forteller professor og overlege Pål André Holme ved Rikshospitalet under en pressebrifing torsdag ettermiddag.

Tidligere torsdag uttalte Holme at legene ved Rikshoispitalet hadde funnet årsaken til de alvorlige sykdomstilfellene som førte til at tre helsearbeidere ble lagt inn på OUS. En av disse er bekreftet død.

Under torsdagens pressebrif presiserte han imidlertid at de fremdeles ikke kan konkludere at det er en sammenheng mellom vaksinen og de meldte bivirkningene.

- Funnene understøtter vår hypotese om at disse pasientene har fått en kraftig immunrespons som har medført blant annet antistoffdannelse, som kan tenne blodplatene og således gi en trombe. Videre har disse antistoffene bidratt til at de fjernes fra sirkulasjonen, slik at vi får lavt antall blodplater. Følgelig kan de også få blødninger, sa Holme.

Han forsikrer at nærmest hele Rikshospitalet jobber bredt med dette.

- Dette er bare starten på alle undersøkelsene som vi nå gjør. Vi mener dette er den direkte årsaken til at vi ser det kliniske bildet som vi har gjort.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer