- Kan forstå at det er en vanskelig sak

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) er svært ordknapp om situasjonen til Frode Berg.

- IVARETAR INTERESSENE HANS BEST MULIG: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide sier til Dagbladet at Utenriksdepartementet er opptatt av å ivareta Frode Bergs interesser best mulig. Video/reporter: Vegard Kvaale / Redigering: Ørjan Ryland Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): Dagbladet kunne søndag fortelle at spionsiktede Frode Berg har fortalt sine advokater at han var på oppdrag for norsk etterretningstjeneste da han ble pågrepet i Russland i desember.

Berg, som risikerer 20 år i fengsel, sier han har utført flere oppdrag på vegne av Norge i Russland, og russiske sikkerhetsmyndigheter mener Berg bidro til å samle inn russiske statshemmeligheter på vegne av Norge allerede sommeren 2015. Han ble pågrepet av russisk sikkerhetspoliti (FSB) i Moskva 5. desember i fjor.

I dag reagerer flere politikere på saken, men utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) vil ikke kommentere saken.

Ingen kommentar

- Var Frode Berg på oppdrag for E-tjenesten i Russland slik han hevder selv via sine advokater?

- Det har ikke jeg noen kommentar til, og vi har gitt de kommentarene vi skal gi i den saken, sier Søreide til Dagbladet utenfor FNs hovedkvarter i New York.

Etter planen skulle hun ha møtt USAs FN-ambassadør, Nikki Haley, men Haley var blitt syk og måtte avlyse.

I USA: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) sammen med Norges FN-ambassadør, Tore Hattrem, utenfor FN-hovedkvarteret i New York tirsdag. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet
I USA: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) sammen med Norges FN-ambassadør, Tore Hattrem, utenfor FN-hovedkvarteret i New York tirsdag. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet Vis mer

Tidligere har UD gitt følgende kommentar om saken til Dagbladet:

- Utenrikstjenesten fortsetter å arbeide for å ivareta Frode Bergs interesser. Blant annet gjennom besøk i fengselet for å gi praktisk bistand, og å være til stede på rettsmøter, sa utenriksdepartementets kommunikasjonssjef Frode O. Andersen søndag.

DESPERAT: Kona til den spionsiktede Frode Berg sitter igjen i Kirkenes, full av spørsmål. Ordføreren i Sør-Varanger kommune mener e-tjenesten ikke tar ansvar og Øystein Hansen, leder for støttegruppa, kaller myndighetenes håndtering av saken for skammelig. Dagen etter avsløringene om at Frode Berg var kurér for norske e-tjenester preges det lille lokalsamfunnet, 7 kilometer fra grensen til Russland. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

- Ivaretar hans interesser

- På hvilken måte bistår UD Berg med å ivareta hans interesser?

- Vi er opptatt av å ivareta interessene hans best mulig. Det betyr at vi besøker ham i fengselet så ofte vi får til. Vi bistår også i rettsmøter og på andre måter. Vi jobber med et bredt sett av virkemidler, sier Søreide.

Øystein Yngve Hansen, leder for Støttegruppa for Frode Berg, mener Frode Berg sitter som et gissel i Moskva og legger ansvaret på norske myndigheter. Hele lokalsamfunnet i Kirkenes, der Berg bor, er dypt preget av situasjonen.

- Vanskelig sak

Hansen sier til Dagbladet at E-tjenesten har misbrukt Frode Berg, og mener statsminister Erna Solberg bør gjøre alt som er nødvendig for å få ham hjem.

- Dere sier at dere behandler saken som en konsulærsak. Lokalbefolkningen i Kirkenes reagerer på det, og krever at dere kommer tydeligere på banen og forteller hva som er skjedd her. Kan du forstå deres reaksjon?

- Jeg kan forstå at det er en vanskelig sak både for Berg og lokalsamfunnet, men jeg har ingen ytterligere kommentarer til den saken nå, sier Søreide til Dagbladet.

Selv har Frode Berg forklart at han følte seg presset til å delta i etterretningsvirksomheten.

- Hva tenker du om det presset Frode Berg selv sier han er blitt utsatt for?

- Som sagt, jeg har ingen ytterligere kommentarer til den saken.

- Ivaretar familien

Kona til Frode Berg, Anita Berg, sier til Dagbladet at hun synes E-tjenesten burde skamme seg. Hun reagerer også kraftig på hvordan hun ikke fikk noen informasjon fra Utenriksdepartementet da de ringte henne. Ifølge henne ville de ikke si hva som hadde skjedd, bare at han etter forholdene hadde det bra.

- Hva tenker du om hvordan kona hennes sier at hun er blitt behandlet i denne saken?

- Vi behandler det på en måte som gjør at vi selvfølgelig ivaretar familien på best mulig måte, men jeg har ingen ytterligere kommentarer til den saken, sier Søreide til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer