Kan forsvinne innen fem år

Great Salt lake kan forsvinne, spår eksperter.

FORSVINNER: Nesten halvparten av Great Salt Lake er forsvunnet. Allerede i sommer var det laveste vannstand noen gang målt. Foto: NTB / AP Photo/Rick Bowmer
FORSVINNER: Nesten halvparten av Great Salt Lake er forsvunnet. Allerede i sommer var det laveste vannstand noen gang målt. Foto: NTB / AP Photo/Rick Bowmer Vis mer
Publisert

Eksperter slår nå alarm om at innsjøen Great Salt Lake i Utah kan tørke inn som følge av klimaendringer.

Uten en dramatisk økning i tilløpet til innsjøen innen 2024, vil innsjøen forsvinne i løpet av de neste fem åra, advarer eksperter.

Nesten 40 forskere og naturvernere publiserte denne uka en rapport der de oppfordrer statens politikere til «hastetiltak» for å redde Great Salt Lake.

- Om innsjøen forsvinner, vil det forårsake enorm skade på Utahs folkehelse, miljø og økonomi, skriver forskerne i rapporten, gjengitt av CNN.

Giftige gasser

Millioner av mennesker kan utsettes for giftig støv fra den tørkende innsjøen, skriver Washington Post.

For vannstanden i innsjøen har sunket dramatisk de siste to åra. Nå ligger vannstanden nesten seks meter under det som er normalt gjennomsnittsnivå. Innsjøen har mistet 73 prosent av vannet, skriver rapporten.

Og det haster:

- Valgene vi tar i løpet av de neste fem månedene vil påvirke økosystemet i alle Veststatene i flere tiår framover, advarer de.

- Skjer over hele verden

Det som skjer i saltvannsinnsjøen nå, er et «mikrokosmos» av det som skjer med klimaet rundt om i verden ettersom planeten blir stadig varmere, mener Benjamin Abbott, professor i økologi ved Brigham Young University og hovedforfatter av rapporten.

LAV VANNSTAND: Vannstanden er nå fem meter under normalen, skriver forskere i en ny rapport. Great Salt Lake er en grunn innsjø, med 10 meters dybde på det meste. NTB / AP Photo/Rick Bowmer
LAV VANNSTAND: Vannstanden er nå fem meter under normalen, skriver forskere i en ny rapport. Great Salt Lake er en grunn innsjø, med 10 meters dybde på det meste. NTB / AP Photo/Rick Bowmer Vis mer

- Innsjøens økosystem er ikke bare på kanten av kollaps, den kollapser. Innsjøen er for det meste sjøbunn nå. Vi må si tydelig ifra om hvor vi er på vei, sier han til CNN.

Ekspertene ber om at statens politikere erklærer det for en unntakstilstand, og at de implementerer tiltak både for å redusere vannforbruket og øke tilløpet til innsjøen.

Nåværende tiltak for å bevare innsjøen er kritisk utilstrekkelige, skriver Washington Post. Siden 2020 har innsjøen tapt rundt 181 milliarder liter vann årlig.

Heldigvis er det nå en snørik vinter i Utah, med 170 prosent av normalen. Men disse snømassene må sikres at de tilføres innsjøen, og ikke bare forsvinner, understreker fagfolkene.

Grunn innsjø

I juli i fjor nådde Great Salt Lake den laveste vannstanden noen gang registrert.

Innsjøen er nå 37 prosent av sitt volum, ifølge rapporten.

På sitt høydepunkt på 1980-tallet dekket den omtrent 8 550 kvadratkilometer.

MYSTISK: Forskere ved Monterey Bay i California kan være et steg nærmere en løsning på klimakrisen. Reporter: Christian Wehus. Video: Kameraone Vis mer

Vannstanden i Great Salt Lake varierer stort, fra 2700 til 5900 km², ifølge Store norske leksikon. Vanligvis dekker innsjøen 4 400 km², men i 1963 dekket innsjøen bare 1 529 km².

Innsjøen er grunn, med en vanndybde på ti meter på det dypeste. Gjennomsnittsdybden er fem meter.

I 1959 ble det bygget en jernbanedemning som har delt innsjøen i to, og fått konsekvenser for vannstanden og saltinnholdet i innsjøen.

Great Salt Lake er en innsjø uten utløp – en såkalt terminal innsjø. Det gjør at vannet bare forsvinner gjennom fordampning og blir altså veldig mineralrik, med et saltinnhold åtte ganger høyere enn saltvann.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer