- Kan fortsatt bli streik i SAS

Ubekreftede meldinger om «ville streiker» i julerushet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Konsernstyret i SAS besluttet mandag å utsette avgjørelsen om salg av tre datterselskaper til neste styremøte 5. februar.

Fortsatt er det uenighet mellom fagforeningene og ledelsen om den fremtidige strukturen i konsernet.

Selv om det ikke er nevnt i pressemeldingen måtte SAS-styret under mandagens møte forholde seg til muligheten for aksjoner fra de ansatte midt i den verste juletrafikken.

Klubbleder, Asbjørn Wikestad i SGS avviste riktignok at det forelå planer om streik eller andre aksjoner, men fra mange hold kom det ubekreftede meldinger om «ville streiker» som klubbledelsen ikke tok ansvaret for.

- På fagforeningsnivå har det ikke vært tema at vi skal gå til aksjoner av noe slag, sier Wikestad til NTB etter styrets utsettelse.

Klubbledelsen liker dårlig at SAS vurderer å selge ut deler av virksomheten, men de varsler ingen aksjoner foreløpig.

- Utsettelsen virker fornuftig og vi ser ingen dramatikk i den, sier Wikestad videre.

Hvis SAS skulle opplevd et nytt flykaos midt i den verste juletrafikken ville det trolig vært helt ødeleggende for selskapet.

BLIR DET STREIK?: Slik så det ut på Kastrup i København under streiken i 2004. En ny streik i julerushet er SAS\' store skrekk. Foto: Scanpix
BLIR DET STREIK?: Slik så det ut på Kastrup i København under streiken i 2004. En ny streik i julerushet er SAS\' store skrekk. Foto: Scanpix Vis mer

Uansett om de varslede aksjonene var reelle eller ikke, kunne SAS-styret derfor ikke ta noen sjanser. 

Ingen felles enighet

Mandagens avgjørelse kom etter et langvarig styremøte. Der ble det diskutert salg av SAS Ground Services (SGS), SAS Technical Services (STS) og store deler av SAS Cargo drøftet inngående, skriver SAS i en pressemelding.

Etter anbefaling fra administrasjonen i selskapet ble det besluttet å utsette en endelig avgjørelse til neste styremøte.

I pressemeldingen fra styret blir det opplyst at det til tross for et omfattende arbeid i en styringsgruppe de siste fire månedene, ikke har lyktes å komme til enighet om en felles anbefaling som både ledelse og ansatte står bak.

Berører mange ansatte

SAS-sjefen, Mats Jansson, sier han er klar over at spørsmålet om den fremtidige strukturen i SAS angår mange ansatte og berører også selskapets muligheter for å holde sine løfter til kundene. Derfor har styret gått inn for videre analyse fremfor å treffe en beslutning.

Styreleder Egil Myklebust sier at styret fant det riktig å bruke noe mer tid på å analysere flere alternativer. Han viser til at den strategien man er prinsipielt enige om innebærer at SAS skal konsentrere seg om kjernevirksomheten.

For et halvt år siden - 13. juni - presenterte den nye SAS-sjefen Mats Jansson en ny strategi for gruppen, en strategi som samme dag var godkjent av styret. Den går i hovedtrekk ut på å bedrive det man mener SAS er aller flinkest til, nemlig å fly passasjerer innen Skandinavia og til og fra Skandinavia fra resten av verden.


Må forbedre

Selv om SAS allerede har gjennomført spareperioder og nå ser positive tall på bunnlinjen, har konsernet siden 2001 faktisk tapt inntekter på rundt 6 milliarder svenske kroner. Nå må det tas nye, skikkelige tak, sier Jansson, som mener at konsernet ikke lenger kan overleve bare ved å selge ut aktiva - altså eiendommer og kompetanse.

- Kjernevirksomheten er nødt til å generere den fortjeneste som vi behøver for å kunne overleve, slo Jansson fast i juni.

For å få dette til, må inntekter og utgifter tilpasses den nye strategiplanen «Strategi 2011». I korthet går den ut på at salg og omstruktureringer skal gi kostnadseffekter på 2,8 milliarder svenske kroner per år fram til 2011.

NTB