Kan fortsatt få forvaring

David Toska har fortsatt tre store rettssaker foran seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Torsdag ble David Toska dømt til 15 års fengsel for NOKAS-ranet i Stavanger. Påtalemyndighetens påstand lød på 21-års forvaring - lovens strengeste straff. Å unngå forvaring var målet for David Toskas forsvarer, advokat Øystein Storrvik.

Men David Toska kan fortsatt få forvaring. Han har nemlig ikke mindre enn tre store rettssaker foran seg, alle tre berammet i år.

I fjor ble det tatt ut tiltale mot David Toska for det grove ranet av Postens brevsenter i Oslo i oktober 2003, der det også ble løsnet skudd mot politiet.

Toska nekter straffskyld og enhver kjennskap til ranet.

- Et vilkår for å få forvaring, er at det er stor fare for gjentakelse. Dermed er sjansen for å få forvaring større, dess flere dommer man har fått, forklarer professor i rettsvitenskap ved Universitet i Oslo, Ståle Eskeland til Dagbladet.no.

Tiltalt for grovt ran

Også her lyder tiltalen på grovt ran utført som et ledd i virksomheten til en organisert gruppe, den såkalte mafiaparagrafen.

Denne saken var opprinnelig berammet for Oslo tingrett den 5. februar i år, men måtte utsettes fordi NOKAS-saken ikke var ferdig.

15 ÅR: Torsdag slapp Toska å bli dømt til forvaring. Men fortsatt venter tre store rettssaker. Foto: SCANPIX
15 ÅR: Torsdag slapp Toska å bli dømt til forvaring. Men fortsatt venter tre store rettssaker. Foto: SCANPIX Vis mer

I tiltalebeslutningen er det tatt forbehold om å legge ned påstand om forvaring.

- Toska kan helt klart risikere forvaring for ranet av Postens brevsenter. Men jeg mener det ikke finnes større grunnlag for å gi det i den saken enn i NOKAS-saken. Alternativet er en lang, ubetinget fengselsstraff, sier Toskas forsvarer, advokat Øystein Storrvik til Dagbladet.no.

Han mener flere forhold peker for at Toska skal slippe forvaring, blant annet at det vil være vanskelig for Toska å utføre kriminelle handlinger etter endt fengselsstraff fordi han er blitt en offentlig kjent person.

Eskeland mener Storrviks argument ikke holder.

- Dette er et helt irrelevant argument. Man kan jo utføre kriminelle handlinger uten selv å bli eksponert, sier Eskeland.

Spilte viktig rolle

Politiet mener David Toska hadde en svært viktig rolle også under ranet av Postens brevsenter. I tiltalen heter det:

«I tidsrommet sommeren 2003 til 27. oktober 2003 i Oslo og/eller andre steder, sammen med blant annet Erling Havnå, deltok han i og/eller organiserte han en detaljert planlegging av ran av Postens Brevsenter i Oslo.»

Etter tiltalen skal Toska ha fremskaffet utstyr som ble brukt under ranet, blant annet en slegge som Erling Havnå er dømt for å ha knust ruta med. Toska skal også ha sørget for at Havnå leide en dekkleilighet.

Under ranet ble det truet med skytevåpen, og en av de ansatte på brevsenteret ble slått i ryggen med en geværkolbe.

Narkosak

Men først kommer rettssaken i den såkalte Wonderboy-saken opp for Oslo tingrett. Narkotikasaken er forhåndsberammet til 10. april, og det er satt av over to måneder til saken. Totalt 14 personer er tiltalt.

I november 2004 ble 760 kilo hasj forsøkt innført til Norge. Man tror deler av partiet er finansiert med Nokas-penger. Toska ble pågrepet i Spania, sammen med en annen tiltalt, på ettårsdagen for Nokas-ranet.

Og ikke nok med det: 13. august må David Toska nok en gang møte i retten tiltalt for ran av bankbokssafen i Gjensidige Nor Sparebank i Oslo sentrum i 2001 og forsøk på ran av over 800.000 narkotiske tabletter fra Norsk Medisinaldepot.

- DÅRLIG ARGUMENT: Professor Ståle Eskeland mener Storrviks argumentasjon ikke holder.
KJENDISARGUMENTET: Forsvarer Øystein Storrvik bruker argumentet om at Toska er blitt så kjent at det hindrer han i å utføre nye kriminelle handlinger.