Kan fortsatt felles av tekniske bevis

Etterforskningsledelsen venter svar på en rekke tekniske analyser som kan føre til gjennombrudd i trippeldrapssaken. Politiet håper ennå at tekniske funn skal kunne knytte en eller flere av de siktede til åstedet for trippeldrapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både rettsmedisinere og kriminalteknikere jobber fremdeles med å analysere funn.

Etterforskerne jobber på spreng med å framskaffe nye bevis før det neste fengslingsmøtet om to uker.

Politiadvokat Bjørn Arne Tronier har allerede nå uttalt at politiet vil be om fire nye ukers varetekt for de to som skal framstilles først, Lars Grønnerød og Kristin Kirkemo.

Ekteparet Orderud vil også bli framstilt for videre fengsling. Politiet regner dem som hovedpersonene i saken.

Etterforskerne på Sørumsand er overbevist om at de rette personene er siktet. De er svært optimistiske med tanke på å få et gjennombrudd i etterforskningen.

TEKNISKE FUNN:

Ifølge politikilder er det fremdeles håp om at tekniske funn på åstedet og analyser av beslag gjort hos de siktede skal føre til et gjennombrudd. Mye av dette er nemlig ikke ferdig analysert på laboratoriet. Politiet omtaler enkelte av funnene som de ikke har fått svar på som svært viktige. De vil imidlertid ikke si noe om hva slags gjenstander og funn som ikke er ferdig undersøkt. Arbeidet er svært tidkrevende, fordi omfanget av undersøkelsene har vært stort. Ferieavvikling har også gjort at dette har tatt mye tid.

DATAMASKINER:

Eksperter på datakriminalitet i Økokrim gransker nå datamaskiner som er beslaglagt fra Lars Grønnerød og Per Kristian Orderud. Rapporten fra Økokrim kan gi svar på om Grønnerød og Orderud har forklart seg riktig om sin bruk av datamaskinene.

Dette er vesentlig for Lars Grønnerøds alibi, og for troverdigheten i Per Kristian Orderuds politiforklaring. Per Kristian Orderud har blant nnet forklart at Lars Grønnerød skiftet minne i PC-en hans i mars. Grønnerød sier at hans besøk på Orderud gård den gangen handlet om våpenbytte.

Økokrim kan finne ut når minnebrikken ble installert.

Det er usikkert om rapportene fra dataetterforskerne blir klare før neste fengslingsmøte.

TELEFONBRUK:

Før neste fengslingsmøte regner politiet med å ha klart hele eller i alle fall deler av rapporten om telefonbruken til de siktede.

Arbeidet har vært svært tidkrevende, fordi flere av de siktede har disponert mange telefoner. Alle de siktede har hatt mobiltelefon, enkelte av dem flere mobilabonnement.

Opplysningene fra telefonselskapene blir lagt inn i et spesielt dataprogram og bearbeidet av eksperter i politiet.

Gjennom dette prosjektet får politiet oversikt over kontakten mellom de siktede på telefon. Det kan underbygge mistanken mot dem.

Utskriftene av mobiltelefonsamtaler vil også fortelle hvor de siktede har vært når de har brukt telefonen. Dette kan være med på å avklare om noen av dem har alibi for selve drapsnatta.

DNA-SPOR:

Eksperter på Rettsmedisinsk institutt jobber fremdeles med DNA-funnet som ble gjort på åstedet. Det biologiske materialet som ble funnet - som enten er spytt eller blod - stammer ikke fra de siktede. Politiet har ennå ikke fått endelig svar på om det kan tilhøre han som fant de døde, eller noen av politifolkene eller helsepersonellet som var på stedet etterpå.

Politiet mener det biologiske materialet kan ha blitt avsatt fra en sko. Det kan ha festet seg på skoen og tilhøre en helt tilfeldig person.