Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kan fortsatt kollapse

Prosjektleder Jean-Louis Georgelin forteller at det gjenstår et ekstremt viktig steg for å sikre Notre-Dame.

SE TV: Rett før klokka 19.00 mandag kom meldinga om at det hadde brutt ut brann i katedralen Notre-Dame i Paris. Brannmannskapene satte alle ressuser tilgjengelig for å prøve å redde kirka som er et landemerke i Frankrike. Video: Sapeurs-Pompiers De Paris Vis mer

I midten av april brøt det ut en kraftig brann i katedralen Notre-Dame i Paris. I timevis kjempet over 400 brannmenn mot flammehavet. Med nød og neppe ble den ikoniske bygningen reddet fra kollaps.

Nå forteller prosjektleder for restaureringen av Notre-Dame, Jean-Louis Georgelin, at bygningen fortsatt står i fare for å kollapse.

NOTRE-DAME: Rett før klokka 19.00 mandag kom meldinga om at det hadde brutt ut brann i katedralen Notre-Dame i Paris. Video: C_linMiller / Twitter Vis mer

Krevende arbeid

Fortsatt gjenstår det et krevende arbeid med å fjerne rester av smeltet stillas, som var satt opp rundt hovedspiret som kollapset i brannen.

- Katedralen er fortsatt i fare. Det gjenstår et ekstremt viktig steg, som er å fjerne stillasene, sier han til franske CNews, som gjengis av The Guardian.

Samtidig uttaler prosjektlederen at tilstanden til hvelvene fortsatt ikke er helt kjent, og at han ikke kan garantere at de ikke faller fra hverandre. Samtidig sier han at de foreløpige undersøkelsene har vært «betryggende», og at de «føler seg ganske trygge».

OPTIMIST: Folk på gata i Frankrike har hørt at Emmanuel Macron lover å få restaurert Notre-Dame på fem år. Ikke alle har troen. Video: Nicolai Delebekk/Frode Andresen Vis mer

50 prosent sjanse

Sokneprest Patrick Chauvet uttalte nylig at det var omkring 50 prosent sjanse for at strukturen kunne reddes dersom stillasene faller på hvelvene som er blitt svekket av brannen.

- Katedralen vil være utenfor fare når vi får tatt ut de gjenværende stillasene, uttalte han.

- I dag er det kanskje bare 50 prosent sjanse for at katedralen kan reddes. Det er også 50 prosent sjanse for at stillasene faller på hvelvene, så bygningen er fortsatt veldig sårbar.

Kort tid etter at brannen ble slukket, lover president Emmanuel Macron at Notre-Dame skal gjenreises innen fem år. Det var også Macron som ga Georgelin ansvaret for restaureringsprosjektet.

Sådd tvil

Eksterter har derimot sådd tvil om det er mulig å gjennomføre prosjektet innen tidsfristen. Georgelin har allerede avkreftet at takstrukturen kan gjenbygges på samme måte.

- Vi skal gjennomføre våre undersøkelser, og alle muligheter vil bli vurdert.

Restaureringsarbeidet er forventet å begynne til neste år, så snart de har gjennomført de eksakte undersøkelsene av skadeomfanget.