Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Oljelekkasjen i Alnaelva:

- Kan fortsatt se og lukte olje her

På hytta til mormor på Bleikøya i Oslofjorden bader Eira (4) i bassenget inntil alt oljesølet er borte fra strandkanten.

OLJEFRITT: Bestemor Tone Andresen og 4 år gamle Eira nøyer seg med et plaskebasseng på plattingen foran hytta inntil oljesølet er helt borte. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
OLJEFRITT: Bestemor Tone Andresen og 4 år gamle Eira nøyer seg med et plaskebasseng på plattingen foran hytta inntil oljesølet er helt borte. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torsdag morgen vedtok Oslo kommune å stenge Sørenga for bading etter at det hadde lekket titusenvis av liter med fyringsolje ut i Alnaelva.

Også Hovedøya og Bleikøya ble rammet av utslippet, og det ble frarådet bading på begge øyene.

MATROS: Matros på Osloferje X, Martine Retting, får mange spørsmål fra passasjerer som lurer på hvor de kan bade etter oljelekkasjen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
MATROS: Matros på Osloferje X, Martine Retting, får mange spørsmål fra passasjerer som lurer på hvor de kan bade etter oljelekkasjen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Bad lengst mulig ut

Det tar knappe 15 minutter med «Osloferje X» fra Rådhuskaia og ut til Bleikøya. Fra dekket på ferja kan man se over mot Sørenga. Fredag ettermiddag var hele området stengt av, og fullstendig folketomt.

Matros på ferje X, Martine Retting forteller at mange av passasjerene har spurt henne om oljesølet de siste dagene.

- De lurer på hvor de kan bade, og da svarer vi «lengst mulig ut», sier matrosen til Dagbladet.

LUKT: Morten Sterri driver butikken på Bleikøya. Her viser han oss stranda utenfor. Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer

Olje i strandkanten

Rett ovenfor ferjekaia på Bleikøya ligger den lille butikken «Bleikøya Handel», som drives av Espen Sterri. Han forteller at oljelekkasjen uten tvil har vært det store samtaleemnet blant eierne av de 92 hyttene på den lille øya de siste dagene.

- Mange synes det er trist at de ikke kan bade, og kanskje spesielt nå når det er så fint vær, sier han.

Selv om det ikke er lagt ned forbud mot å bade fra Bleikøya, er det svært få som har tatt seg en dukkert etter at Oslo sporveiers tanker med fyringsolje lekket ut i Alnaelva og deretter videre ut i Oslofjorden.

Sterri går ned til strandkanten ved ferjekaia, hvor svaret ligger. Helt inne ved strandkanten ligger et regnbuefargedekket lag av olje over steinene, og det lukter også olje der.

- Denne oljehinna ligger langs hele strandkanten her, sier Sterri, som forteller at de har ringt kommunen og sagt ifra om dette.

- LUKTER: Morten Sterri driver butikken på Bleikøya. Her er han i fjæra utenfor butikken, der det fortsatt lukter etter oljelekkasjen, men ikke verre enn at Canadagåsa trives. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
- LUKTER: Morten Sterri driver butikken på Bleikøya. Her er han i fjæra utenfor butikken, der det fortsatt lukter etter oljelekkasjen, men ikke verre enn at Canadagåsa trives. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Svømte inn i olje

På motsatt side av øya er det ikke like ille. Likevel valgte Eira (4) og mormor Tone Andresen i går å avkjøle seg i badebassenget framfor i sjøen.

- Natt til torsdag merka vi lukta inni hytta, etter at vi har lagt oss. Da var lukta ganske sterk, men det virker som det allerede har blitt bedre, og jeg tenker at dette nok vil gå over. Likevel er det viktig at dette ikke skjer igjen, særlig av miljømessige årsaker, sier mormor Tone.

Hun forteller at det fredag ble målt 23 grader i sjøen ved øya, og sier hun har sett noen som har badet også etter oljelekkasjen.

- Vi møtte to jenter i går, som hadde svømt rett inn i olja og lurte på hvordan de skulle vaske det av seg, sier hun.

Fire år gamle Eira synes det er best å bade i badebassenget fram til forholdene i sjøen har blitt bedre, men når de har blitt det, vet hun godt hvor hun skal vasse uti.

- Vi pleier å bade både på den sida, og den andre sida, forteller Eira og peker.

OLJEFRITT: Bestemor Tone Andresen og 4 år gamle Eira boe nøye seg med et plaskebasseng på plattingen foran hytta inntil oljesølet er helt borte. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
OLJEFRITT: Bestemor Tone Andresen og 4 år gamle Eira boe nøye seg med et plaskebasseng på plattingen foran hytta inntil oljesølet er helt borte. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Sjekket

Allerede torsdag hadde 35 000 liter av fyringsoljen, som lekket ut, blitt fjernet fra fjorden, og ifølge Richard Kongsteien, avdelingssjef ved Bymiljøetaten i Oslo kommune, er alle strendene i Oslofjorden nå sjekket.

- Det er ikke funnet noe mer søl, men vi oppfordrer folk om å følge med og se om de ser oljefilm på vannet eller om de kjenner lukta av diesel. Da anbefaler vi at man ikke bader, sa han til Dagbladet i går.

- Hvorfor fraråder dere folk å bade?

- Man dør ikke av å få fyringsolje på seg, men det er et kjemikalie som kan irritere huden. Hvis man svelger det eller puster det inn er det farlig, sier Kongsteien.

Fredag formiddag kom kommunen med gladnyheten om at Sørenga sjøbad mest sannsynlig blir åpnet igjen lørdag formiddag.

SILD I TØNNE: I dag ble det målt hele 28,8 grader i Oslo, og titusenvis av mennesker brukte dagen sin på Sørenga. Det er likevel noe de savner. Video: Ingrid Cogorno Vis mer

Frykter miljøgiftene

NIVA overvåker miljøgiftene i Alnaelva og har fulgt med på vannkvaliteten og dyrelivet i Alnaelva gjennom flere år.

I 2017 fant forskerne ut at ørretbestanden i elva hadde økt. Ørreten hadde også begynt å formere seg langt nede i elva.

Ifølge Markus Lindholm, forskningsleder i NIVA, legger olje seg i prinsippet oppe på vannoverflaten, men:

- Når det er bevegelse blir oljen mikset inn i elva. Noe av oljen kan også feste seg til bunnen og danne en film, sier han.

Han understreker at det er for tidlig å si hvor store konsekvenser oljelekkasjen vil ha for dyrelivet i Alnaelva, men sier at lekkasjen ganske sikkert har skadet fiskeyngel og bunndyr som insektslarver.

- Det blir nok dessverre mindre liv på den berørte strekningen av elva i tiden som kommer, sier han.

I tillegg kan oljen inneholde miljøgifter som ikke forsvinner med en gang, men som tas opp i næringskjedene og bygger seg opp i organismene.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media