Krigen i Ukraina

- Kan fortsette krigen i et år

Det mener Ukraina.

ET ÅR TIL: Ifølge Ukrainsk etterretning kan Russland kan fortsette krigen i ett år til. Foto: NTB/Kreml

ET ÅR TIL: Ifølge Ukrainsk etterretning kan Russland kan fortsette krigen i ett år til. Foto: NTB/Kreml

Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Kreml-ledelsen vil trolig prøve å «fryse» krigen en stund for å overbevise Vesten om å fjerne sanksjonene, men så fortsette aggresjonen, heter det i en uttalelse fra ukrainsk etterretning, ifølge The Guardian.

- Russlands økonomiske ressurser vil tillate landet å fortsette krigen i sitt nåværende tempo i ett år til, heter det videre.

Vladimir Putins mål «er hele Ukraina og ikke bare Ukraina», ifølge ukrainerne.

- Alt avhenger av Vesten

Russiske styrker kontrollerer over 90 prosent av Luhansk fylke og vil trolig ta hele området i løpet av to uker, mener britisk etterretning.

I den daglige oppdateringen fra det britiske forsvarsdepartementet påpekes det at Russland mislyktes i sine første mål i krigen, men nå har rettet oppmerksomhet mot Donbas-regionen. Der har de nå taktisk suksess.

Vadym Skibitsky, nestleder for Ukrainas militære etterretning, sier til The Guardian at Ukraina nå taper mot Russland i frontlinjen og er nesten utelukkende avhengig av våpen fra Vesten for å holde Russland i sjakk.

- Dette er en artillerikrig nå, og vi taper når det gjelder artilleri. Alt avhenger nå av hva Vesten gir oss, sier han.

FORSTYRRER SIGNALET: Droner har vist seg å være et viktig redskap i krigen i Ukraina. En video som sprer seg i sosiale medier skal vise en soldat som demonstrerer et effektivt våpen mot øynene i lufta. Video: Reddit, AP, Reuters. Reporter: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

Brukt opp arsenalet

Amerikanske militærkilder hevder overfor AFP at Ukraina har brukt opp arsenalet med våpen fra Sovjet-tiden, og er nå helt avhengig av å få våpen fra allierte.

Ukraina og flere andre land som var en del av Sovjetunionen før dens kollaps i 1991 har bygget mye av forsvaret rundt standardutstyr fra Sovjet-tiden og Russland, blant annet lette våpen, stridsvogner og haubitser, skriver NTB.

Men etter mer enn 100 dager med krig har alt utstyret blitt brukt opp eller ødelagt i kamp, sier kildene til AFP.

Nå har ukrainske styrker dermed tatt i bruk, eller er i ferd med å lære seg hvordan de skal bruke, våpen de er gitt av USA og europeiske Nato-allierte, heter det videre.

I FLAMMER: Wagner-gruppen kalles ofte «Putins private hær». Ifølge guvernøren i Luhanskregionen, Serhij Hajdaj, har ukrainerne klart å ødelegge en av Wagner-gruppens baser i byen Kadijivka. Video: Telegram. Vis mer

Store materielle tap

Det er imidlertid ingen tvil om at også Russland har lidd store materielle tap i Ukraina. Ifølge britisk etterretning må de blitt nødt til å børste støvet av 50 år gamle parkerte stridsvogner.

De gamle T-62 stridsvognene ble tatt i bruk tidlig på 1960-tallet over var i mange år standardutrustning i det sovjetiske forsvaret. Ulike versjoner av stridsvogna er fortsatt i bruk i mange land, men sist Russland benyttet dem var i utbryterrepublikken Sør-Ossetia i Georgia i 2008.

- T-62 vil ganske sikkert være særlig sårbare mot antitankvåpen, og deres nærvær på slagmarken synliggjør Russlands mangel på moderne og kampklart utstyr, heter det i en vurdering fra det britiske forsvarsdepartementet.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer