Alderdom

Kan forutsi hvor lenge du lever

Slik kan du avsløre om du har mange år igjen å leve, ifølge Folkehelseinstituttet.

STOLTESTEN: Ifølge FHI er det å reise seg uten å støtte seg med hendene er en god indikasjon på at du overlever de neste åra. Foto: NTB
STOLTESTEN: Ifølge FHI er det å reise seg uten å støtte seg med hendene er en god indikasjon på at du overlever de neste åra. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Folkehelseinstituttet har en enkel test som kan hjelpe deg å forutsi hvor lenge du lever.

- Dersom du er gammel og klarer å reise deg fra en stol uten å støtte deg med hendene, er det en god pekepinn på at du overlever de nærmeste åra, skriver Folkehelseinstituttet (FHI) i en pressemelding.

Fylte 100 år

FHI mener at enkle funksjonstester kan si like mye om sannsynlighet for overlevelse, som det større helsekartlegginger kan.

En studie som har fulgt 92-93 åringer over åtte år, fant at hele elleve prosent av mennene som klarte å reise seg fra en stol uten å bruke hendene som støtte, fylte hundre år.

For de som ikke klarte det, ble bare to prosent hundre år.

Tilsvarende tall for kvinner var 22 og to prosent.

Fysisk styrke

En annen enkel test man kan gjøre er å sjekke hvor fort man går.

STOR ALDERSFORSKJELL: Ekteparet Quran og Cheryl McCain har fått millioner av følgere på TikTok etter å ha delt kjærlige videoer fra forholdet. Nå har de også startet med OnlyFans. Video: Rød Løper Vis mer

I tillegg kan gripestyrke være en nyttig måte å måle eldre personers fysiske styrke på.

- Håndgripestyrke endrer seg med alderen, og er på topp i 30-40-årene. Resultatene viser en tydelig trinnvis sammenheng mellom gripestyrke og levealder, både blant yngre og eldre, sier seniorforsker Bjørn Heine Strand ved FHI.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer