- Kan forvente ras i løpet av 24 timer

Fjellet Mannen beveger seg 2-3 centimeter i døgnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Klokka åtte i morges holdt Rauma kommune pressebrief om situasjonen på rådhuset i Åndalsnes (se videosak), og alt tyder på at fjellet nå er i bevegelse i større hastighet.

Ifølge NRK er det nå ting som tyder på at raset nå kan nærme seg.

- Fra i går kveld og i natt økte hastigheten på bevegelsene i fjellet Mannen fra time til time, fra sju millimeter til 2-3 centimeter i døgnet på en del av punktene, sier sjefgeolog Lars Harald Blikra.

På pressebriefen gjorde sjefgeologen det klart at et ras er å forvente i løpet av de neste 24 timene.

Forsinket respons Ifølge Åndalsnes Avis hadde ikke fjellet Mannen reagert ennå på søndagens betydelige regn da det ble avholdt beredskapsmøte på rådhuset i kommunen i går kveld.

Målingene viste fremdeles sju millimeters glidning i døgnet.

Likevel kan regnet vise seg å bli skjebnesvangert. Det tar nemlig tolv timer før fjellet svarer på nedbøren., ifølge regionsjef Brigt Samdal i NVE.

- Ja, det er den type responstid vi antar fjellet har før vi kan se det på målingene, sier Samdal til Dagbladet.

Frykter regnet Og det er regner eksperetene frykter mest.

Søndag var det meldt dobbelt så mye nedbør som forrige helg i Romsdalen.

Dermed trodde geologer og meteorologer at fjelletpartiet Mannen kunne komme til å rase allerede i går kveld.

- Det er varslet mellom 30 og 50 millimeter i Åndalsnes-området. Det vil øke utover søndagen, før det tørker litt inn mandag. Tirsdag skal det igjen bli like vått som søndag, uttalte statsmeteorolog Geir Ottar Fagerlid til Dagbladet.

- Området sperret av De siste dagene har bevegelsene i det rasfarlige området i fjellet Mannen holdt seg stabilt på rundt sju millimeter per døgn, noe som har vært gjennomsnittet de siste tre ukene, ifølge geologene i Åknes/Tafjord Beredskap IKS.

Men forrige helg økte nedbøren, og med store vannmengder øker også bevegelsene. Geologer og kommunen slo alarm onsdag, og både folk og dyr ble evakuert.

Slik situasjonen er nå, er det ingen som slipper inn i området.

På den pågående pressebriefen har Rauma-ordfører Lars Olav Hustad gjort det klart at situasjonen har utviklet seg i løpet av kvelden i går og natta. Han sier det er uaktuelt at noen skal inn i området nå.

- Politiet er informert, slik at de kan sperre av området, sier Hustad ifølge NRK.

SKREDFAREN: Denne grafikken viser hvordan det varslede skredet fra fjellområdet Mannen kan ramme Rauma. Grafikk: Kjell Erik Berg / Dagbladet
SKREDFAREN: Denne grafikken viser hvordan det varslede skredet fra fjellområdet Mannen kan ramme Rauma. Grafikk: Kjell Erik Berg / Dagbladet Vis mer