Kan Frp bli brunt?

Med noen viktige justeringer kunne Frp bli innvandrernes parti, skriver Trude Ringheim.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DROSJESJÅFØREN klagde over innvandrerne som verken vil jobbe eller lære norsk. Norge trenger innvandringsstopp, sa sjåføren som selv er født i Pakistan og hørtes ut som samferdselsbyråd Peter N. Myhre. Oslo Frp krever innvandringspause fra land utenfor EØS-området og enkelte NATO-land. Myhre forsikrer at han ikke har problemer med svensker og dansker. Taxisjåføren er ikke den eneste med minoritetsbakgrunn som ønsker å trekke opp stigen. Mange i innvandrertette strøk, klager over gettotilstander og manglende integrering. De irriterer seg over at nye innvandrere og asylsøkere trekker ned innvandrergjennomsnittet. De markerer avstand og oppfører seg som andre nordmenn. Også blant de mest vellykkete og velutdannede innvandrerne kan det være lite solidaritet å hente. Mange synes norske politikere er håpløst naive og velferdssystemet for godt.

Frp ER SKREDDERSYDD for minoritetsbefolkningen, på mange områder. Blant etablerte innvandrere er andelen små selvstendig næringsdrivende høy. Man snakker ikke lenge med sjefen i grønnsakbutikken på hjørnet, før han klager over komplisert byråkrati, høye skatter og bensinpriser. Minoritetsmenn har i større grad mange barn, hjemmeværende kone og scorer høyt på tradisjonelle verdier som Frp og KrF vektlegger. Dessuten er nesten alle innvandrere rystet over norsk eldreomsorg. Der i gården er omsorgen som kjent privatisert.

Siv Jensen lanserte seg som innvandrerkvinners beste feminist. Bystyrekandidat Mazyar Keshvari (Frp) hevder at ungdommene er sviktet at alle de andre partiene, og viser til tvangsekteskap og omskjæring. 26-åringen som er født i Teheran, er møkk lei av dialog. Budskapet hans appellerer til flere enn innvandrerskeptikere. Han minner om Hege Storhaug når han sier:– Politikerne lever godt med overgrep, så lenge det er en kulturell forklaring.

PARTIET ER for strengere innvandringspolitikk, men foreslår ordninger som vil gjøre Norge mer attraktivt. Skulle partiet få gjennomslag for supertrygda, også kalt monstertrygd, ville øst-europeere virkelig strømme til. Lavlønte kvinner født i Pakistan eller Somalia, ville garantert gå tilbake til kjøkkenbenken eller bli jagd. Det er pussig, for å si det forsiktig, når Frp-politikere sier at økt arbeidsinnvandring kan erstatte mødrene som blir hjemme med supertrygda. Selvmotsigelsene står i kø. Og det sjelden tvil: Når Frp snakker om innvandrere, så handler det ofte om hudfarge og mest om muslimer. Svenn Kristiansen, midlertidig ordfører i Oslo, uttalte for noen år siden at muslimer er mer lojale mot islam enn mot Norge og krevde troskapsløfte til Norge. Det er ikke først og fremst Frp’s innvandrerfiendtlige profil som skremmer etablerte innvandrerne, men muslimfiendtligheten. Frp har definitivt ikke knekket muslimkoden.

BARE TO AV TI med innvandrerbakgrunn, er veldig eller ganske interessert i lokalpolitikk. Siste valgmåling fra SSB der innvandrere ble plukket ut, er fra 1999. Da stemte tre av fire rødt. Arbeiderpartiet har vært og er norsk-pakistanernes parti. De har stemt på Gro og Jens til tross for krav om at kvinner, også pakistanske, skal ut i arbeid, og til tross for fri abort og progressiv homopolitikk. Frp vil trolig få noen flere innvandrerstemmer enn tidligere. Partiet er blitt mer stuereint, i alle leirer. At flere stemmer mørkeblått er også et tegn på integrering.

POLITIKERE MED minoritetsbakgrunn er overrepresentert i Oslo bystyre. Innvandrere er dyktige til å kumulere sine egne, eller gi personstemme som det nå heter. For en innvandrer med politikerambisjoner og nettverk, har Ap og Høyre vært smartest. Små partier som SV, får stort sett bare inn de øverste kandidatene. Et stort Frp gir unge Mazyar Keshvari nesten sikker plass i bystyret.

Mange mener ambulanseskandalen i Sofienbergparken og Obiora-saken i Trondheim, vil slå ut 10. september. De fleste som reagerer sterkest, stemmer trolig allerede rødt og Venstre. Men når offentlig diskriminering for første gang er satt på den politiske dagsorden, kan det provosere flere hjemmesittere til å stemme.

I Oslo har Erling Lae (H) hatt en veldig tydelig mangfoldsprofil. At han er homofil, er derimot ikke noe muslimkort. Når Svenn Kristiansen (Frp) sier at også han er innvandrernes ordfører, får han så hatten passer. Lokalpolitikere med innvandrerbakgrunn fra Ap og Sv, mener Kristiansen er en rasist som ser ned på innvandrere. Den nye ordføreren kan i den korte tida han sitter, fungere som en rød klut.