Krigen i Ukraina

- Kan fryse og råtne

Ukrainas strømforsyning blir hardt rammet i russiske rakettangrep. - Et uttrykk for hatet vårt, sier parlamentsmedlem på russisk TV.

MØRKLAGT: Russland har rettet angrep mot infrastruktur knyttet til energi gjennom hele krigen i Ukraina. Avbildet er Independence Square i Kyiv mandag 31. oktober, da en kvart million leiligheter i byen var uten strøm. Foto: NTB/AP Photo/Andrew Kravchenko
MØRKLAGT: Russland har rettet angrep mot infrastruktur knyttet til energi gjennom hele krigen i Ukraina. Avbildet er Independence Square i Kyiv mandag 31. oktober, da en kvart million leiligheter i byen var uten strøm. Foto: NTB/AP Photo/Andrew Kravchenko Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Russland har rettet angrep mot infrastruktur knyttet til energi gjennom hele krigen i Ukraina, og i flere dager i strekk har deler av den ukrainske befolkningen måtte klare seg uten gass, vann og elektrisitet etter russiske angrep.

Idet gradestokken faller utover vinteren, kan konsekvensene dermed bli enorme for ukrainerne.

Forlat landet

Sjefen for et av Ukrainas største energiselskaper har oppfordret ukrainerne til å reise ut av landet dersom de har mulighet, for å minske trykket på kraftnettet.

- Hvis folk kan finne alternative steder å oppholde seg på i tre-fire måneder, så vil det hjelpe stort på systemet, sa Maksim Timtsjenko til BBC.

Han er sjef for Dtek, det største private energiselskapet i Ukraina.

Om lag halvparten av Ukrainas energiinfrastruktur er ødelagt som følge av russiske angrep

KJEMPETABBE: Under et sabotasjeoppdrag i Kherson blir russiske soldater angrepet av sine egne. Video: Nexta TV Vis mer

- Vårt hellige hat

På russisk TV sier parlamentsmedlem Boris Chernyshov at de russiske angrepene er et uttrykk for deres «hellige hat».

- Disse hevnangrepene, og de utføres som hevn, er et uttrykk for vårt hat, vårt hellige hat, sier Chernyshov i et politisk debattprogram.

Han legger til:

- De sitter uten gass, uten belysning og uten alt annet. Hvis regimet i Kyiv fortsetter å opptre som krigsforbrytere, kan de fryse og råtne der borte, sier Chernyshov, og legger til at «vanlige folk må ut i gatene og få slutt på naziregimet».

Den amerikansk-ukrainske journalisten Julia Davis, som følger krigen gjennom statlig russisk TV, delte klippet på Twitter lørdag.

Davis skriver for the Daily Beast, og er grunnleggeren av Russian Media Monitor, som følger russisk media og avslører russisk propaganda.

Videoklippet er omtalt av flere medier, deriblant Newsweek og Aftonbladet.

Hardt rammet

Forrige uke var 10 millioner ukrainere uten strøm, ifølge Zelenskyj. Regionene Odesa, Vinnytsia, Sumy og Kyiv er hardest rammet.

Samme uke gjennomført Russland mange angrep mot energiinfrastruktur i landet. Angrepene var i stor grad rettet mot byene Odesa, Kyiv, Dnipro og Zaporizjzja. Ifølge energiselskapet Naftogaz er flere gassproduksjonsanlegg helt eller delvis ødelagt.

10 millioner er nær en firedel av alle innbyggerne i landet.

Tidligere denne uka sa president Vladimir Putins talsmann Dmitrij Peskov at angrepene var «en konsekvens» av at Ukraina nekter å forhandle med Russland.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer