Coronavaksinen:

Kan fungere dårligere på eldre

Hele verden venter på en vaksine mot coronaviruset, som har vist seg farligst for den eldre delen av befolkningen. Men for dem som trenger den mest, kan vaksinen vise seg å fungere dårligere.

HARDT RAMMET: En eldre kvinne får tilsyn på et sykehjem i Belgia. Landet har vært hardt rammet av store utbrudd på sykehjem, og rundt halvparten av alle coronarelaterte dødsfall i Belgia, har funnet sted på sykehjem. Foto: Francisco Seco / AP Photo / NTB
HARDT RAMMET: En eldre kvinne får tilsyn på et sykehjem i Belgia. Landet har vært hardt rammet av store utbrudd på sykehjem, og rundt halvparten av alle coronarelaterte dødsfall i Belgia, har funnet sted på sykehjem. Foto: Francisco Seco / AP Photo / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er en velkjent problematikk at vaksiner kan være mindre effektive i den eldre delen av befolkningen, sier vaksineekspert Gunveig Grødeland, seniorforsker ved avdeling for immunologi og transfusjonsmedisin ved UiO.

Immunforsvaret svekkes med alderen og eldre mennesker er mer utsatt for infeksjonssykdommer enn yngre. De kan få alvorligere sykdomsforløp og responderer ofte dårlig på behandling.

- Aldersbetingede endringer av immunsystemet medfører også redusert respons på nye vaksiner, skriver Folkehelseinstituttet.

Kan gjelde corona-vaksinen

Grødeland forteller til Dagbladet at forskerne ikke har den fulle forklaringen på hvorfor eldre responderer dårligere på vaksiner. Det de vet, er at dersom eldre tidligere har dannet immunresponser for liknende virus, har immunsystemet en tendens til å øke produksjonen av responsen mot det tidligere viruset. Dette går igjen på bekostning av immunresponsen som hadde vært det helt optimale mot det nye viruset, forklarer Grødeland.

- Det samme vil være forventet at skjer mer coronavaksinen, fordi de eldre har vært utsatt for andre coronavirus tidligere. Man må derfor være oppmerksom på at coronavaksinen kan være mindre effektiv på eldre mennesker.

UTSATT: Eldre er i risikogruppen for å bli alvorlig syke av Covid-19. De fleste av dem har imidlertid vært utsatt for virus fra coronavirus-familien tidligere, noe som kan gjøre at en framtidig vaksine fungerer dårligere i den eldre delen av befolkingen. Foto: Efrem Lukatsky / AP / NTB
UTSATT: Eldre er i risikogruppen for å bli alvorlig syke av Covid-19. De fleste av dem har imidlertid vært utsatt for virus fra coronavirus-familien tidligere, noe som kan gjøre at en framtidig vaksine fungerer dårligere i den eldre delen av befolkingen. Foto: Efrem Lukatsky / AP / NTB Vis mer

Velkjent problem

Immunsystemet blir altså mindre effektivt, fordi det danner respons mot et liknende virus som kroppen har vært utsatt for tidligere, framfor å angripe det nye.

Grødeland forteller at de aller fleste har vært utsatt for virus fra coronavirus-familien, som stort sett gir forkjølelsessymptomer.

- En annen mulighet er rett og slett at eldre i mindre grad danner like kraftig respons mot viruset. For å nå nivåer som er beskyttende, kreves det derfor en større vaksinedose.

VIL IKKE: Mange ville sagt nei dersom en vaksine ble tilgjengelig nå viser en undersøkelse Ipsos har gjort for Dagbladet. Video: Dagbladet TV Vis mer

Dette er blant annet velkjent problematikk når eldre hver høst og vinter vaksineres mot sesonginfluensa, forklarer Grødeland.

- Influensavaksinene som er best for eldre inneholder både viruset og en adjuvant (en substans som modifiserer og forsterker effekten av andre substanser journ.anm.), som sparker litt ekstra i immunsystemet, slik at det blir dannet en kraftigere respons.

Kristin Greve-Isdahl Mohn, førsteamanuensis ved UiB og overlege på Haukeland universitetssjukehus, forklarer at eldre som regel reagerer svakere på vaksiner, og at de kan trenger en høyere dose av vaksine, og ofte også to doser.

- Det ser vi for eksempel gjennom influensavaksinering. Yngre har ofte bedre immunrespons enn eldre. Det er jo egentlig litt synd, at de som har mest behov for vaksinen, er de som gjerne kan reagere dårligst, sier hun.

– Viktig målgruppe

Ifølge Nature er det et eget team ved Boston Children’s Hospital som jobber spesielt med å utvikle en coronavaksine som er tilpasset eldre. Forskerne jobber parallelt med å finne en adjuvant for å forsterke vaksinen.

- Ingen vaksine kommer til å være like effektiv for eldre, som for yngre mennesker. Det er nesten helt sikkert, sier Matt Kaeberlein, forsker og spesialist på eldrehelse ved Universitetet i Washington.

SKILT AV PLEKSIGLASS: Josefa Velasco (94) overlevde coronaviruset. Her snakker han med sin datter Cristina gjennom et pleksiglass satt opp på sykehjemmet i Barcelona. Denne typen besøk har blitt vanlig under coronapandemien for å bekytte de eldre. Foto: Nacho Doce / Reuters / NTB
SKILT AV PLEKSIGLASS: Josefa Velasco (94) overlevde coronaviruset. Her snakker han med sin datter Cristina gjennom et pleksiglass satt opp på sykehjemmet i Barcelona. Denne typen besøk har blitt vanlig under coronapandemien for å bekytte de eldre. Foto: Nacho Doce / Reuters / NTB Vis mer

- Kan det være at den framtidige coronavaksinen ikke virker på eldre i det hele tatt?

- Dette er ikke en svart-hvitt-skala, og det er ofte snakk om gradienter der vaksinene funker litt, men ikke optimalt. Akkurat hvor godt en coronavaksine vil fungere på eldre mennesker er umulig å si nå. Det er snakk om en helt ny vaksine mot et helt nytt virus, sier Grødeland.

Mohn understreker at en framtidig coronavaksine også må vise effekt hos den eldre delen av befolkningen.

- Ellers blir den ikke godkjent. Men de eldre vil kanskje trenge en sterkere dose. Det vil vi først se når dataene fra fase 3- utprøvingene er klare, sier Mohn.

– Avhengig av flere

Da startskuddet gikk for en utvikling av coronavaksinen, var det ifølge Mohn langt over 100 kandidater. Antallet har med tiden sunket betraktelig. På nåværende tidspunkt er det rundt ti vaksiner som er gjenværende og har nådd klinisk utprøving i den såkalte fase 3.

- Det er veldig få igjen, men vi er avhengig av at det er flere som godkjennes og kommer ut på markedet, slik at det er flere valgmuligheter. Det er bra med flere typer, og det kan godt være at den ene typen viser seg å være bedre for eldre enn andre. Men all denne kunnskapen vil komme de neste månedene, sier Mohn.

SYKEHJEMSPASIENT: Jon Østby nekter å sitte inne hele dagen på sykehjemmet. Han må ha sine daglige rusleturer og kjenne frihet og frisk luft. Reporter: Trym Mogen / Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Til BBC forteller professor og vaksineforsker Shayan Sharif ved Universitetet i Guelph i Canada at svært få vaksiner som produseres i dag, er framstilt for den eldre delen av befolkningen.

- I de fleste tilfeller det siste århundret, har vaksinene blitt rettet mot barnesykdommer. Når det kommer til unge voksne, middelaldrende og eldre, så har vi ikke så mye erfaring, sier han.

Det amerikanske legemiddelverket sa i juni at coronavaksinen må fungere på minst halvparten av befolkningen, dersom den skal regnes som effektiv. Ifølge Nature er det imidlertid ikke sikkert at den eldre delen av befolkningen når målet om 50 prosent.

Lang vei igjen

Fra vaksinen blir godkjent er det imidlertid en lang vei å gå før den kan distribueres bredt.

- Fra man søker godkjenning til produksjonen kan oppskaleres til mange millioner doser, er det et stykke vei å gå, sier Mohn.

Hun ser for seg, at dersom alt går som det skal, kan de første dosene settes på norsk helsepersonell i begynnelsen av 2021.

- Det er et fantastisk samarbeid globalt nå, og det går med ekspressfart i forhold til ellers, men det finnes ingen snarveier når det gjelder å lage nye vaksiner. De må gjennom alle steg for at vi skal være trygge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer