Coronavaksinen:

Kan fungere dårligere på eldre

Hele verden venter på en vaksine mot coronaviruset, som har vist seg farligst for den eldre delen av befolkningen. Men for dem som trenger den mest, kan vaksinen vise seg å fungere dårligere.

HARDT RAMMET: En eldre kvinne får tilsyn på et sykehjem i Belgia. Landet har vært hardt rammet av store utbrudd på sykehjem, og rundt halvparten av alle coronarelaterte dødsfall i Belgia, har funnet sted på sykehjem. Foto: Francisco Seco / AP Photo / NTB
HARDT RAMMET: En eldre kvinne får tilsyn på et sykehjem i Belgia. Landet har vært hardt rammet av store utbrudd på sykehjem, og rundt halvparten av alle coronarelaterte dødsfall i Belgia, har funnet sted på sykehjem. Foto: Francisco Seco / AP Photo / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Det er en velkjent problematikk at vaksiner kan være mindre effektive i den eldre delen av befolkningen, sier vaksineekspert Gunveig Grødeland, seniorforsker ved avdeling for immunologi og transfusjonsmedisin ved UiO.

Immunforsvaret svekkes med alderen og eldre mennesker er mer utsatt for infeksjonssykdommer enn yngre. De kan få alvorligere sykdomsforløp og responderer ofte dårlig på behandling.

- Aldersbetingede endringer av immunsystemet medfører også redusert respons på nye vaksiner, skriver Folkehelseinstituttet.

Kan gjelde corona-vaksinen

Grødeland forteller til Dagbladet at forskerne ikke har den fulle forklaringen på hvorfor eldre responderer dårligere på vaksiner. Det de vet, er at dersom eldre tidligere har dannet immunresponser for liknende virus, har immunsystemet en tendens til å øke produksjonen av responsen mot det tidligere viruset. Dette går igjen på bekostning av immunresponsen som hadde vært det helt optimale mot det nye viruset, forklarer Grødeland.

- Det samme vil være forventet at skjer mer coronavaksinen, fordi de eldre har vært utsatt for andre coronavirus tidligere. Man må derfor være oppmerksom på at coronavaksinen kan være mindre effektiv på eldre mennesker.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer