Kan gå forbi Gro

Vinner Bondevik valget kan Kjell Magne Bondevik gå forbi Gro Harlem Brundtland og bli den som har sittet nest lengst i statsministerstolen i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Han kommer fra et lite sentrumsparti, men er allerede en av våre mest erfarne statsministre. Etter at sentrumskameratene, mot de fleste spådommer, inntok regjeringskontorene 17. oktober 1997 har den fotballgale presten fra Molde styrt landet i seks år, tre måneder og 24 dager.

Vinner de blågule i kveld, og blir enige om Bondevik som statsminister, kan han bli sittende i fire år til. Da kan han gå forbi Gro Harlem Brundtland på den uoffisielle adelskalenderen over norske statsministre siden parlamentarismen ble innført i 1884. For tiden ligger Bondevik på en sjetteplass.

Øverst på listen troner landsfader Einar Gerhardsen (Ap) med 17 år og 17 dager. På andreplass troner landsmoder Gro Harlem Brundtland med ti år, tre måneder og åtte dager.

Får Bondevik fire år til, og blir sittende til midten av oktober 2009, vil han ende med ti år og rundt fem måneder, en knapp ledelse på Gro med andre ord.

For å klatre til en femteplass trenger han bare litt seks måneder til i toppen av regjeringsbygget for å passere Venstres Johan Ludwig Mowinckel (6 år, 10 mnd. og 21 dager). Deretter er det et ganske langt sprang til fjerdeplassen, som innehas av Venstres Gunnar Knudsen (9 år, 3 mnd. og 4 dager).

Men vil Bondevik på pallplass må han holde ut fire år til. For bronsjemedaljist Johan Nygaardsvold ligger bare tre dager etter Gro med 10 år, tre måneder og fem dager. Riktignok fikk han en del drahjelp i denne kappestriden av at hans eksilregjering under andre verdenskrig slapp både valg og valgkamp, men han står nå på lista uansett. På denne lista er det bare tid på toppen som teller, og ikke valgseiere. De hadde jo ikke Gro så mange av heller.

Four more years? I dag avgjør du.

Her er listen over Norges lengstsittende statsministre - Wikipedia

STØRRE ENN HU MOR? Med fire år til vil Bondevik gå forbi Brundtland på statsministrenes uoffisielle adelsliste. Her er de avbildet sammen under AIDS-konserten i Tromsø i juni i år.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer