Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Eirik Jensen og Gjermund Cappelen

Kan gå fri om et år

Fredag er det dommedag for Eirik Jensen og Gjermund Cappelen. Mens politimannen risikerer 21 års fengsel, kan hasjbaronen sikre seg snarlig løslatelse.

DOMMEN FALLER: Det er over seks år siden Eirik Jensen-saken slo ned som en bombe i politiet. Fredag 19. juni kan saken få et endelig punktum. Dette er saken. Video: Emilie Rydning / Dagbladet TV / Scanpix Vis mer

Fredag faller dommen mot den tidligere politimannen Eirik Jensen (62), nesten seks og et halvt år etter at ha ble pågrepet og siktet i garasjen på politihuset på Grønland.

Det samme er tilfellet for bærumsmann og hasjsmugler Gjermund Cappelen, som ble pågrepet allerede i desember 2013. Han fortalte politiet at Jensen hadde hjulpet ham med å legge til rette for narkosmuglingen og holde en beskyttende hånd over det kriminelle nettverket som politimenn.

I RETTEN: Eirik Jensen og Gjermund Cappelen har sittet sammen i retten i over 200 rettsdager de siste tre åra. Fredag er siste dag de sitter sammen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
I RETTEN: Eirik Jensen og Gjermund Cappelen har sittet sammen i retten i over 200 rettsdager de siste tre åra. Fredag er siste dag de sitter sammen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Slik ble norgeshistoriens mest omfattende og alvorlige korrupsjons- og narkosak rullet opp for seks og et halv år siden.

Over seks år i varetekt

Gjermund Cappelen har sittet varetektsfengslet siden 19. september 2013. I mellomtida har hele nettverket hans fått rettskraftige dommer. Han ble selv dømt til 15 års fengsel i tingretten for grov korrupsjon og innførsel av 16,7 tonn hasj - som han anket.

I utgangspunktet er han dømt for en forbrytelse med en strafferamme på 21 år. Dommen på 15 år var dermed med en strafferabatt på omkring 30 prosent, for å ha bidratt til å avdekke saken og andrs rolle.

Hans forsvarer Benedict de Vibe mener Bærums-mannen ikke kan dømmes til mer enn elleve eller tolv års fengsel. Påstanden i den andre runden i lagmannsretten er nå på 14 år.

- Han kan ikke sitte noe lenger. Nå er det gått nesten to år siden han fikk dommen i tingretten, sier de Vibe.

Kan slippe ut

KAOTISK: 28. januar skulle Eirik Jensen få svar på om han ble dømt skyldig, eller frifunnet for narko- og korrupsjonstiltalen. I stedet ble alt snudd på hodet. Video: Nicolai Delebekk / Kristoffer Løkås / NTB Scanpix. Redigering: Marie Røssland. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Og dersom Cappelen får en dom på elleve års fengsel i Borgarting lagmannsrett, vil han ha under et år igjen i fengsel til han sonet to tredeler av dommen, som er er vanlig soningsperiode i Norge. Ved dom på tolv år skal han sitte inne et drøyt år til.

Dersom han blir dømt i henhold til påstanden på 14 år, vil han maksimalt ha tre år igjen å sone i henhold til vanlig soningstid.

I denne saken kan politimannen Eirik Jensen bli pågrepet allerede etter domsavsigelsen og gå inn i 21 år, mens narkobaronen snart kan slippe fri.

67 millioner

Benedict de Vibe har vært advokat for narkobaronen Gjermund Cappelen forskjellige saker i nesten 30 år. De siste sju som forsvarer etter at 53-åringen anga politimannen Eirik Jensen. Han og klienten ser fram til en endelig avklaring i domstolen etter tre fulle rettsrunder, 200 effektive rettstaderog over tre og et halvt år i retten. Ifølge en gjennomgang fra NRK har saken kostet 67 millioner kroner.

- Nå har dette tatt veldig lang tid og kostet veldig mye penger. Det er veldig bra å bli ferdig. Nå får man noe konkret å forholde seg til, sier forsvareren til Dagbladet.

Eirik Jensen ble dømt til 21 års fengsel i Oslo tingrett høsten 2017. Han anket skyldsspørsmålet og straffutmålingen til lagmannsretten. Borgarting lagmannsret behandlet saken som en jurysak. I januar i fjor fant norgeshistoriens siste jury Jensen skyldig for grov korrupsjon, men frikjente ham for medvirkning til narkotikainnførsel.

Avgjøres

Den avgjørelsen ble satt til side av fagdommerne, trolig fordi de mente de to tiltalepunktene logisk sett hang for tett sammen og fordi de mente han utvilsom var uskyldig i narkokriminalitet.

Denne gangen behandles saken av en meddomssrett av to fagdommere og fem lekdommere. Fem av sju av dem - inkludert én fagdommer må finne Jensen skyldig for at han skal bli dømt fredag.

Eirik Jensen nekter straffskyld. Mens Spesialenheten vil fengsle 62-åringen for grov korrupsjon og medvirkning ti smugling av 13,9 tonn hasj, ber Jensen om full frifinnelse.

Skyldsspørsmålet kan ikke ankes etter fredagens dom, men saksbehandlingsfeil og potensielt strafferamme kan ankes etter lagmannsrettens avgjørelse.

Gjermuynd Cappelen ber om lavere fengslingsstraff. Nå slipper han uansett ut av høysikkerhetsfengselet Ila. Seinest denne uka fikk Cappelen innvilget av domstolen å bytte fengsel. Han har sonet på Ila - kjent for å huse en rekke personer domfelt for alvorlig kriminalitet og vold - men har nå fått godkjent bytte til et lavsikkerhetsfengsel.

- Han kan ikke havne i hvilket som helst fengsel med hvem som helst. Det kan oppstå trusler og mobbing, sier de Vibe til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!