Stortingsvalget:

Kan gå glipp av gjenåpning

Helseminister Bent Høie har ledet Norges coronahåndtering i halvannet år. Men den store finalen står i fare for å glippe.

MENINGSMÅLING: Dagbladet har utført ny valgmåling 26. august 2021. Video: Dagbladet TV / Vegard Krüger / Reporter: Steinar Suvatne / Marie Simonsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 67.34% Første dose: 77.00%

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) kan miste muligheten til å gjenåpne Norge. Dette etter å ha loset det norske samfunnet gjennom covid-19-pandemien i halvannet år.

- Tror du at det er du som kommer til å gjenåpne Norge?

- Det er det velgerne som avgjør. Men valget og valgdatoen har ikke noe med pandemihåndteringen å gjøre. Håndteringen utføres på bakgrunn av den langsiktige strategien som regjeringen vedtok før sommeren, og de faglige rådene fra Helsedirektoratet og FHI, sier Høie til Dagbladet.

- Hvordan er det å håndtere en pandemi midt i en valgkamp?

- Min førsteprioritet er å håndtere pandemien. Denne uka (i forrige uke journ.anm.) har jeg i all hovedsak vært på kontoret og håndtert pandemispørsmål.

VALG: Tre partiledere vil bli Norges neste statsminister. Vi forklarer og legger regjeringskabalen. Laget av Marte Nyløkken Helseth og Marie Røssland. Vis mer

Påvirkning

Helsedirektør Bjørn Guldvog tror ikke at valget vil påvirke deres arbeid i vesentlig grad.

- Jeg tror ikke at stortingsvalget påvirker vårt arbeid i vesentlig grad. Vi opplever at den politiske debatten i Norge i veldig stor grad er kunnskapsstyrt når det gjelder covid-19. Derfor tror jeg at vi vil få anledning til å gjøre gode vurderinger i den faglige linjen, sier Guldvog til Dagbladet.

Leder ved institutt for statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, Bjørn Erik Rasch, sier til Dagbladet at spørsmålet om hvordan valget vil påvirke håndteringen har fått mindre oppmerksomhet enn det burde.

- Det er ikke så godt å si. Spørsmålet har fått relativt lite oppmerksomhet i valgkampen og i pressen ellers - langt mindre enn det burde. Jeg vil tro at en i praksis ikke vil merke all verdens forskjell, blant annet fordi fagmyndighetene spiller en stor rolle på dette området, sier Rasch til Dagbladet.

IKKE OVER: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad mener vi ikke kan slappe av helt ennå på grunn av den økte smitten i landet. Video: Dagbladet TV. Reporter: Julie Tran. Vis mer

Valget

Helseminister Høie og statsminister Erna Solberg har varslet at Norge kan gå over til en normal hverdag med økt beredskap når 90 prosent av den voksne befolkningen har fått andre vaksinedose.

Regjeringen antar fortsatt at dette vil skje innen utgangen av september, men på nåværende tidspunkt har bare 70 prosent av den voksne befolkningen i Norge fått andre dose.

Samtidig tyder de aller fleste meningsmålinger på at Høie og den borgerlige regjeringen vil tape stortingsvalget 13. september, noe som kan medføre at det blir Jonas Gahr Støre (Ap) og en helseminister fra rødgrønn side som får muligheten til å gjenåpne Norge i stedet for Høie.

Regjeringsskifte

Instituttleder Rasch sier at et regjeringsskifte kan ta en måneds tid.

- Normalt tar det ikke lang tid. Etter valg som regjeringspartiene taper, har det de siste tiåra gjerne gått en måneds tid før en ny regjering er på plass, sier Rasch til Dagbladet og forklarer:

- Den sittende regjeringen søker avskjed hvis det blir klart at en alternativ regjeringskonstellasjon har forhandlet fram et styringsgrunnlag. Den nye regjeringen kan utnevnes i samme statsråd som den sittende regjeringens avskjedssøknad godkjennes.

SMITTEREKORD: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad har en oppfordring til uvaksinerte. Programleder: Jostein Sletten / Dagbladet TV Vis mer

Søke avskjed

En regjering bør være varsom med å fatte beslutninger allerede fra det tidspunkt statsministeren søker avskjed.

- Den sittende regjeringen er ikke formelt et forretningsministerium før den søker avskjed. Samtidig reduseres regjeringens handlingsrom når valget har endret sammensetningen av Stortinget til regjeringens ugunst, sier Rasch.

- Hvor lang tid tar det før en ny statsråd, særlig en helseminister, er operativ?

- Nye statsråder er i prinsippet operative fra dag én. Likevel vil selvsagt statsrådens erfaringsbakgrunn ha betydning, for eksempel fartstid i Stortinget og tidligere erfaring fra regjeringsapparatet - ikke nødvendigvis på statsrådsnivå.

Gjennomføring

Kommunikasjonssjef Anne Kristin Hjukse ved Statsministerens kontor (SMK) understreker at regjeringen vil har håndtert, og vil håndtere, coronasituasjonen løpende.

Når det gjelder selve gjennomføringen av valget, har de tatt grep.

- Vi har allerede gode rutiner på plass. I tillegg har Stortinget etter forslag fra regjeringen vedtatt midlertidige lovendringer for å sikre at alle får stemt selv om vi fortsatt står i en pandemi. Endringene skal sikre at alle velgere, også de som eventuelt er i isolasjon og karantene, får mulighet til å stemme, sier Hjukse til Dagbladet og fortsetter:

- Kommunene får også større handlingsrom til å tilrettelegge for stemming under et eventuelt smitteutbrudd ved valget. Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD) har også gitt ut en smittevernveileder for valggjennomføringen i samarbeid med Folkehelseinstituttet. Veilederen kan være til støtte for kommunene og fylkeskommunene når de skal planlegge valget.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer