Striden om Ullevål sykehus

Kan gå mot egen regjering

Sp-veteran Per Olaf Lundteigen går mot å bruke statlig reguleringsplan for å bygge nytt sykehus i Oslo.

SIER NEI: Senterpartiets Per Olaf Lundteigen holder fast på at det er feil av regjeringen å bruke statlig reguleringsplan for å gjennomføre nedlegging av Ullevål sykehus og nytt sykehusbygg på Gaustad i Oslo. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SIER NEI: Senterpartiets Per Olaf Lundteigen holder fast på at det er feil av regjeringen å bruke statlig reguleringsplan for å gjennomføre nedlegging av Ullevål sykehus og nytt sykehusbygg på Gaustad i Oslo. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Det står ikke noe om statlig reguleringsplan i Hurdalsplattformen, sier Lundteigen til Dagbladet.

Det er Rødt som har fremmet forslag om å si nei til statlig reguleringsplan for Gaustad-tomta i Oslo, selv om regjeringen allerede har besluttet det. Saken kommer til votering i Stortinget 9. juni.

Lundteigen understreker at han ikke har tatt stilling til avstemningen i Stortinget.

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) har vist til at planene for Nye Oslo universitetssykehus er behandlet flere ganger, både i Stortinget og i Oslo kommune, og at det nå gjelder å gjennomføre prosjektet. Planen er at Ullevål sykehus skal legges ned, og erstattes av nye bygg på Gaustad og Aker.

- Svikter totalt

Ap, Sp, KrF og Høyre sikrer flertall mot Rødts forslag. Rødts helsepolitiske talsperson Seher Aydar er skuffet over Sp.

- Senterpartiets posisjon strider mot alt de har sagt og ment, både før og etter valget. Sp har stått sammen med oss i kampen for Ullevål sykehus. Nå svikter de totalt, sier Aydar.

Hun utfordrer også Oslo Aps stortingsrepresentanter, som har gått mot nedlegging av Ullevål sykehus og bruk av statlig regulering.

Rødt får støtte fra SV, Frp og Pasientfokus, samt fra Venstre og MDG, som ikke sitter i helse- og omsorgskomiteen.

SKUFFET: Rødts partileder Bjørnar Moxnes er skuffet over den nye regjeringens plan for Ullevål sykehus. Video: Jostein Sletten. Reporter: Kjetil Kjær Andersland. Vis mer

Sp:- Kjipt

Sps helsepolitiske talsperson, Lisa Marie Ness Klungland, sier partiet følger opp Hurdalsplattformen.

- Dette er en sak vi måtte gi oss på i forhandlingene med Ap. Vi følger Helse Sør Østs plan og er bundet opp til den. For å gjennomføre planen, er statlig regulering nødvendig, sier Næss Klungland.

På spørsmål om hvordan det er for Sp å overkjøre Oslo kommune og vedta statlig regulering av Gaustad-tomta og nedlegging av Ullevål sykehus, svarer Sp-representanten:

- Det er klart det er kjipt. Men som sagt, dette er resultat av forhandlingene på Hurdalssjøen, som stortingsgruppene til Ap og Sp vedtok i oktober i fjor. Nå må vi jobbe videre med våre gjennomslag, som evaluering helseforetakene, som jo er rota til mye vondt, sier Næss Klungland.

Lundteigen mot

Per Olaf Lundteigen har tidligere advart regjeringen mot å bruke statlig reguleringsplan og overkjøre lokaldemokratiet. I en debatt i Stortinget i desember i fjor sa han at reguleringsprosessen i Oslo må bli sluttført.

- Oslo kommunes planavdeling er Norges største og bør være suverent best skikket til å se alle sider av reguleringsplansaken. Etter at den faglige planmyndigheten har kommet med sin vurdering, vil Oslo bystyre på vanlig måte ta stilling til reguleringsplanen.

- Jeg vil derfor utfordre de andre helsepolitiske talspersonene i denne salen til å si sin mening, om de er enig i en slik vanlig lokaldemokratisk behandling av reguleringsplanen, saken om bygging av nye sykehus for Oslo universitetssykehus, altså å gå imot statlig reguleringsplan.

- Jeg står på det samme, sier Lundteigen nå.

- Store svakheter

- Dette er et gigantisk prosjekt med så mange svakheter, faglig og økonomisk. Prosessen er i strid med alt som er av krav til sykehusplanlegging, sier Lundteigen.

Sp og Ap viser til Hurdalsplattformen, som sier at regjeringen «skal sørge for at hele Groruddalens befolkning så raskt som mulig får lokalsykehustilbud ved Nye Aker sykehus og gjennomføre endringer i sykehusstruktur i Oslo i henhold til vedtatte planer.»

Regjeringspartiene får støtte fra Høyre og KrF i at byggingen av nye sykehus i Oslo ikke må settes på vent, men sikres framdrift gjennom bruk av statlig plan.

- Kraftig Ap-press

- Hva synes du om at Sp i regjering sikrer flertall for å legge ned Ullevål sykehus og bruke statlig plan for å bygge nytt på Gaustad?

- Det er resultat av kraftig press fra Ap. Det var ingen som gjorde en mer solid jobb for å sikre Ullevål sykehus i forrige stortingsperiode enn Senterpartiet. Vi har vært klippen som har stått for en forsvarlig planprosess.

- Betyr det at du kan stemme mot Sps innstilling når saken kommer til votering?

- Det kan det bety. Det står ikke noe om statlig reguleringsplan i Hurdalsplattformen, sier Lundteigen.

I forbindelse med komitébehandlingen har Rødt spurt helseminister Ingvild Kjerkol om når alle bydelene i Groruddalen vil få Aker sykehus som sitt lokalsykehus.

Innen 2035

Kjerkol svarer at overføringen skal skje gradvis. Spesialisthelsetjenesten for Alna bydel overføres som en del av fase 1, sammen med ansvaret for psykisk helsevern og tverrfaglig spesialisert rusbehandling for bydelene Stovner og Grorud.

- Ansvaret for somatisk virksomhet for bydelene Stovner og Grorud overføres til Nye Aker i fase 2, skriver Kjerkol.

Det heter videre at Helse Sør-Øst RHF ikke kan si når spesialisthelsetjenesteansvaret for somatikk for bydelene Grorud og Stovner skal overføres til Nye Aker.

- Men de har forutsatt i sine langtidsplaner at målbildet fra foretaksmøtet i juni 2016 skal realiseres innen 2035, står det i brevet.

BLIR SOLGT?: Ifølge helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) er det ikke besluttet hva som skal skje med tomta til Ullevål sykehus er lagt ned. Men ifølge planene til Helse Sør Øst er salg del av finansieringen av fase 2 og flytting av pasienter fra østlige bydeler til Nye Aker sykehus. Foto: Terje Pedersen / NTB
BLIR SOLGT?: Ifølge helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) er det ikke besluttet hva som skal skje med tomta til Ullevål sykehus er lagt ned. Men ifølge planene til Helse Sør Øst er salg del av finansieringen av fase 2 og flytting av pasienter fra østlige bydeler til Nye Aker sykehus. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Planlegger for salg

Rødt har også spurt om salg av Ullevål-tomta er en forutsetning for å gjennomføre etappe 2 av prosjektet. De viser til at Oslo universitetssykehus i sin langtidsplan for 2019-2062 har tomtesalget inne som del av finansieringen.

Kjerkol svarer at når fagfolkene er flyttet til Gaustad eller Aker, vil Helse Sør-Øst og Oslo universitetssykehus stå igjen med en betydelig bygningsmasse på Ullevål, inkludert fredede bygg.

- Beslutningen om bruk og salg av hele eller deler av denne tomten vil komme i forbindelse med realiseringen av andre etappe i prosjektet, men det er riktig at det i OUS sine egne økonomiske langtidsplaner er satt som en forutsetning for å realisere planene fullt ut, skriver Kjerkol.

Hun sier det i slike saker er et «generelt krav om at frigjorte midler skal benyttes til nedbetaling av gjeld eller investeringer i varige verdier i spesialisthelsetjenesten»

KLARE SVAR: Rødts representant i helse- og omsorgskomiteen Seher Aydar krever klare svar om salg av Ullevål-tomta er en forutsetning for at alle pasientene i Groruddalen får Aker som sitt lokalsykehus. Foto: Terje Pedersen / NTB
KLARE SVAR: Rødts representant i helse- og omsorgskomiteen Seher Aydar krever klare svar om salg av Ullevål-tomta er en forutsetning for at alle pasientene i Groruddalen får Aker som sitt lokalsykehus. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

- Si det rett ut

Rødts Seher Aydar synes ikke svarene gir noen avklaring.

- Slik jeg leser statsråden, skal overføring av hele Groruddalen til Aker sykehus skje i fase 2, og forutsetningen for denne flyttingen er salg av Ullevål-tomta. Hvis det er tilfelle, må hun si det rett ut. Kjerkol forsøker å skyve Groruddalen foran seg for å rettferdiggjøre prosjektet, men ingen kan svare på når eller om de faktisk får sykehuset sitt tilbake. Dette er en stor sak, med store penger og enorme helsemessige konsekvenser, men med så utydelige planer. Det er hårreisende, sier Aydar.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer