Kan gå mot sitt dårligste kommunevalg

Arbeiderpartiet har gått ned 2,2 prosentpoeng siden mai, ifølge en undersøkelse gjort for TV 2.

NEDGANG: Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre. Foto: NTB Scanpix
NEDGANG: Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre. Foto: NTB ScanpixVis mer

Ifølge en kommunevalgmåling Kantar TNS har laget for TV 2 får Arbeiderpartiet bare 24,2 prosents oppslutning knappe tre måneder før valget.

Partiet har dermed gått ned 2,2 prosentpoeng siden mai.

Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik sier til kanalen at man skal være forsiktig med å grave seg ned i enkeltmålinger.

Mye om bompenger

- Vi har ikke fått satt våre saker på dagsorden. Det har vært mye debatter om bompenger. Vi skulle gjerne snakket om eldreomsorg, arbeidstakerrettigheter og skolemat til de yngste, sier Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik til TV 2.

Ifølge målingen ville også Frp gjort sitt dårligste kommunevalg på lenge med en nedgang på 0,8 prosent. Senterpartiet har en tilbakegang på 1,3 prosent, mens Høyre er gallupvinner i juni.

Rødt har fått sin beste kommunevalgmåling noen sinne med 5,6 prosent.

Medgangsbølge

Venstresiden surfer på en medgangsbølge på meningsmålingene for tida. På Ipsos siste måling for Dagbladet var det et klart rødgrønt flertall.

Samtidig gikk regjeringspartiene tilbake med til sammen 2,9 prosentpoeng i mai. Størst var tilbakegangen for Høyre, som gikk fra 23,8 til 20,7 prosent.

Resultatet er mer enn en enkeltmåling, det er en trend, ifølge Ipsos.

- Dette er spesielt tydelig når vi ser på gjennomsnittsmålingene over tid, noe man i større grad bør fokusere på enn enkeltmålinger, sier Mads Motrøen, ansvarlig for politiske målinger hos Ipsos til Dagbladet.

Han påpeker at alle partiene på venstresiden i år har ligget over gjennomsnittet av alle målinger siden forrige stortingsvalg.

I går meldte NTB at regjeringspartiene Høyre og Frp ender opp på 19,1 og 11,4 prosent på en måling, som Opinion har gjort på oppdrag fra FriFagbevegelse, Dagsavisen og Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Ifølge denne målingen ligger Senterpartiet over rekordvalget i 1993. Da endte partiet opp med 16,7 prosent.

Lekkasje til SV, Rødt og Senterpartiet

- Vi har et tydelig mål om å utvikle hele Norge, og jeg tror folk ser at vi i debatt etter debatt utfordrer regjeringens politikk. Små og store kommuner har vært en suksesshistorie for landet vårt. Vi er det tydeligste partiet på å ha tjenester nær folk, sier partileder Trygve Slagsvold Vedum til FriFagbevegelse.

Ifølge Opinions måling er Venstre og KrF godt under sperregrensen.

Arbeiderpartiet får en oppslutning på 23 prosent, som er en nedgang på 4,2 prosentpoeng fra forrige måling. Partiet lekker både til SV, Rødt og Senterpartiet.

Samtidig får MDG sitt beste resultat på målingene fra Opinion med 6,5 prosent.