Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset

- Kan gå ut over nordmenn

Smittevernekspert mener Sverige har en kynisk tankegang hvis de vil tillate reiser til en rekke land sør i Europa.

ALARMIST: Smittevernprofessor Bjørg Marit Andersen er sterkt kritisk til myndighetenes corona-strategi. Her forteller hun hvorfor fra sitt eksil i hjembygda Lom. Reporter: Trym Mogen. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Utenriksdepartementet i Sverige vil snart offentligjøre at landet åpner sine grenser for reisende til Hellas, Spania, Italia, Portugal, Slovenia, Frankrike, Island, Belgia, Sveits og Luxemburg, skriver svenske Expressen, som refererer til regjeringskilder.

Forutsatt at opplysningene fra den svenske avisa er riktige, reagerer professor i smittevern og hygiene, Bjørg Marit Andersen, kraftig.

- Dette er fryktelig dumt, men Sverige har en smittevernfilosofi de nok gjerne vil forsvare. Jeg synes det er en kynisk tankegang å utsette andre land for sin smitte på denne måten, sier Andersen.

- Fri ferdsel

Smitteverneksperten tenker dette kan bety at Sverige har begynt å gi opp kampen mot coronaviruset.

- Dette høres jo ut som fri ferdsel, noe jeg sterkt vil beklage nå. Dette kan føre til et større tilbakeslag for Sverige, men også føre til mer smitte i de aktuelle landene. Det vil igjen gå utover andre land, som Norge. Vi vil jo også gjerne besøke disse landene, og dette kan føre til at det tar lenger tid før det blir mulig for oss, sier Andersen.

Professoren mener Norge har en viss kontroll på coronasituasjonen, og har forståelse for at regjeringen har tillatt reiser til Danmark, Finland og Island.

INNSTILLES: Minst 60 prosent av flytrafikken til og fra den kinesiske hovedstaden Beijing innstilles som følge av utbruddet at coronavirus i byen. FOTO: NTB SCANPIX Vis mer

Likevel frykter Andersen at smittesituasjonen kan forverre seg.

- Svekket

- Smittevernet blir svekket fra mange kanter. Det innføres større reisefrihet, regler for sosial distansering blir redusert og karantenetida forkortes. Man ser jo hva lettelser i tiltak kan føre til. Vi har allerede sett nordmenn som oppfører seg som kalver på nytt beite om våren, sier Andersen.

Førsteamanuensis og smittevernekspert Jörn Klein ved Universitetet i Sørøst-Norge mener spørsmålet handler mer om hvordan landene reagerer på at Sverige vil tillate reiser dit.

- Sverige er et høyrisikoland, og det er alltid lett å reise fra et høyrisikoområde til et lavrisikoområde, som Hellas, Sveits og nå også Frankrike og Spania, sier Klein og fortsetter:

- Jeg tenker at det ville være fornuftig at personer som kommer fra høyrisikoområder burde ha et testbevis på at de ikke er smittet med SARS-CoV-2. Testen må være tatt maksimalt 48 timer før innreise i et lavrisikoland utføres. Molekylære biologiske tester (PCR-tester) er for øyeblikket generelt akseptert fra alle land i EU, forutsatt at testen er beviselig utført i et kvalitetssikret laboratorium.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!