Du leser nå Dagbladet Pluss

Kan gi hjernen et nytt liv

I et Frankenstein-aktig eksperiment har forskere fra Yale University klart å delvis vekke hele grisehjerner tilbake til live etter døden. - Man blir som en hjerne i en bøtte, advarer etikkprofessor.

MENNESKEHJERNE: Forskerne har delvis vekket grisehjerner til live og metoden kan, ifølge norsk nevrokirurg, i prinsippet også brukes på menneskehjerner. Her vises en hjerne fram på Nevropatologisk Museum i Lima i 2012. Foto: AFP/Ernesto Benavides.
MENNESKEHJERNE: Forskerne har delvis vekket grisehjerner til live og metoden kan, ifølge norsk nevrokirurg, i prinsippet også brukes på menneskehjerner. Her vises en hjerne fram på Nevropatologisk Museum i Lima i 2012. Foto: AFP/Ernesto Benavides.Vis mer

Uansett om tanken på evig liv virker skremmende eller befriende; med forskere fra Yale University i spissen, er vi nå et lite steg nærmere å gjenopplive menneskers hjerne etter døden.

Et forsøk, som opprinnelig handlet om å vekke celleaktiviteten i hjernevev til live igjen, har nemlig utviklet seg til å bli et Frankenstein-aktig eksperiment hvor forskerne har delvis gjenopplivet hele grisehjerner av gangen.

Disse hjernene kan ikke bare holdes i live på ubestemt tid, ifølge forskeren bak studien, men hjernens bevissthet kan også gjenopprettes.

«Helsprø idé»

Det hele startet da Nenad Sestan, spesialist i nevrobiologi ved Yale University, begynte å leke med en helt ny tanke for et par år siden. Den var, ifølge han selv, så «helsprø» og «usannsynlig» at han ikke våget å fortelle noen om den.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

6 MÅNEDER*

UT ÅRET

60 kr

(0,33 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER* 60 kr per 6 måneder. 0,33 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (449 kr/6 månader) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 UKE*

PRØVEPERIODE

0 kr

(0 kr per dag)

KJØP 1 UKE*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE* 0 kr per 1 uke. 0 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (55 kr/uke) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 MÅNED

99 kr

(3,33 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED 99 kr per 1 måned. 3,33 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,76 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,76 kr per dag.

Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (449,-/6 måneder; 55,-/uke)
  • Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.