Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

KrF-striden

- Kan gi inntrykk av at Kjell Ingolf er på Erna sitt lag

KrF-representant Geir Jørgen Bekkevold misliker sterkt at nestleder Kjell Ingolf Ropstad rådførte seg med Høyre før han gikk ut med sitt abortutspill i VG.

FÅR KRITIKK: Nestleder i KrF, Kjell Ingolf Ropstad, får kritikk fra partikollega Geir Jørgen Bekkevold etter at det er avslørt at han konfererte med Høyres pressesjef før han gikk ut med abortutspillet. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
FÅR KRITIKK: Nestleder i KrF, Kjell Ingolf Ropstad, får kritikk fra partikollega Geir Jørgen Bekkevold etter at det er avslørt at han konfererte med Høyres pressesjef før han gikk ut med abortutspillet. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er trist at man bruker Høyres pressesjef i sin strategi for å vinne fram i en diskusjon i KrF om veivalg, sier Bekkevold til Dagbladet..

- Det har bekymret meg at noen prøver å gjøre dette til et valg mellom Erna Solberg og Knut Arild Hareide. At man bruker Høyres kommunikasjonssjef og legger en strategi den veien, synes jeg ingenting om, særlig hvis det er slik at man har gjort dette bak ryggen på partileder Knut Arild Hareide, sier Bekkevold.

REFSER: Geir Jørgen Bekkevold mener det er trist at Kjell Ingolf Ropstad rådførte seg med Høyre før han gikk ut med utspillet om abort. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
REFSER: Geir Jørgen Bekkevold mener det er trist at Kjell Ingolf Ropstad rådførte seg med Høyre før han gikk ut med utspillet om abort. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

- Vi er på KrFs lag

- Når man går ut med en slik sak som er så viktig for hele partiet, da bør man heller gå ut som samlet ledelse, og ikke bruke det som et ledd i å vinne fram i samarbeidsspørsmålet.

- Når noen vil gjøre vår prosess til et valg mellom Erna og Knut Arild, da må noen av oss være tydelige på at vi er på KrFs team, og ikke på Erna-teamet. Når Kjell Ingolf bruker Høyres kommunikasjonssjef på denne måten, kan det jo gi inntrykk av at han er på Erna-teamet, sier Bekkevold.

- Er du skuffet over Ropstad?

- Hvis partilederen ikke var informert, var dette uklokt. Særlig fordi sorteringssamfunnet er en så viktig sak for oss. Bildet som ble skapt var at Kjell Ingolf var ute i full offentlighet og forhandlet med Erna Solberg. Det reagerte jeg ganske kraftig på. Jeg regner med at Kjell Infolf har et godt svar på hvorfor han valgte den strategien, sier Bekkevold.

- Kynisk mediesak

Tidligere KrF-nestleder og tidligere statssekretær Odd Anders With bruker enda sterkere ord enn Bekkevold:

- Abortutspillet framstår som et soloutspill som mangler forankring i partiet og i partiledelsen. Det kommer på et tidspunkt der det åpenbart handler om å minske avstanden mellom KrF og regjeringen. Det er kynisk bruk av en av de mest følsomme og omstridte sakene i norsk politisk historie, sier With.

- Utspillet er laget som mediesak for å synliggjøre verdifellesskapet til en regjering som KrF har lovet å ikke gå inn i. Hareide har aldri gitt grønt lys til å forhandle om abortloven med en Høyre-leder og statsminister som har forankring i eget parti eller i egen regjering. Det Ropstad får tilbake positive formuleringer fra Erna Solberg, men ingen resultater, sier With.

- Ikke styrt av Høyre

Slik svarer Ropstad på kritikken:

- Jeg har i hele dag avvist at Høyre har styrt mine utspill. Jeg har de siste fem årene arbeidet tett med Høyre - noe som er naturlig for å lykkes med viktige gjennomslag.

Derfor har vi naturlig nok også snakket sammen de siste ukene også, og jeg har blant annet presisert at KrF må styre denne prosessen selv. Knut Arild var informert om mine møter med folk i Høyre, og jeg vet om at han har møtt med folk i Ap og Sp. Jeg varslet også om dette utspillet, og vi har god dialog om viktige saker, skriver Ropstad i en SMS.

I går kunne Dagbladet fortelle at KrFs nestleder har vært i flere samtaler om partiets veivalg med sentrale personer i Høyre, blant dem pressesjef Peder W. Egseth. Ropstad og Egseth hadde en dialog før Ropstad gikk ut i VG med sin utfordring til Erna Solberg og Jonas Gahr Støre om deres syn på abortloven. Solberg svarte raskt på utspillet, og åpnet for å endre abortloven for å imøtekomme KrF.

- Fikk spørsmål fra Høyre

Overfor NRK utdyper Ropstad i dag:

– Jeg fikk vel et spørsmål fra Egseth om dette var en sak jeg hadde planlagt å kjøre utspill på, og han fortalte at bioteknologi og tvillingabort var saker de hadde sett på og jobbet mye med i Høyres kommunikasjonsavdeling, og at han ikke ble overrasket over om KrF løftet det som tema, sier Ropstad til NRK.

Hareide ikke informert

Ropstad ga beskjed om at han ville komme med utspillet i VG på et morgenmøte i KrFs stortingsgruppe torsdag i forrige uke. Partileder Knut Arild Hareide var ikke selv til stede og ble først informert av sin rådgiver senere på dagen.

Ropstads utspill i VG ble publisert like før klokken 14. Fire timer senere fulgte avisen opp med et intervju med statsminister Erna Solberg,

KrF-nestlederen vil ikke svare direkte på NRKs spørsmål om han visste hva statsministerens respons på utspillet kom til å være. Han forteller at han uansett hadde planlagt et utspill om abort - også før henvendelsen fra Høyre kom.

– Kjell Ingolf har vært opptatt av kampen mot sorteringssamfunnet så lenge jeg har kjent ham. Derfor spurte jeg om KrF eller han planla å løfte temaet i media. Det sa han at han vurderte, sier Høyres pressesjef Peder Egseth til NRK.

Det har også vært reaksjoner på at Ropstad i et stort intervju i Dagens Næringsliv fortalte om sitt KrF, og hvordan KrF vil bli dersom partiet går inn i dagens regjering. Støttespillere av Hareides linje leser intervjuet som om Ropstad utfordrer partileder Hareide.

- Vil gjøre KrF blått

Bekkevold sier:

- Ropstad ønsker jo å gå til den siden fordi han vil et KrF som er blåere enn det er det er, og som skal se partiene til høyre for seg sg som naturlige samarbeidspartier. For meg som kristendemokrat, trygt plassert i sentrum av norsk politkk, er det utfordrende.

- Som sentrumsparti må vi kunne samarbeide begge veier. Det er krefter som prøver å plassere KrF et annet sted enn de har vært de 85 årene vi har eksistert. Jeg er dypt uenig. Hvis man vil gjøre KrF til et borgerlig parti, vil det bli en stor askalling, for da er det mange som ikke vil kjenne seg igjen i partiet de meldte seg inn i, sier Bekkevold.

Han støtter Hareides linje, og innleder for dette retningsvalget i hjemfylket Telemark i kveld. I går frontet han Sp/Ap-alternativet i Oppland KrF, der flertallet gikk inn for dette veivalget.

- Ingen lederdebatt

Han reagerer sterkt på at noen i partiet vil gjøre debatten om veivalg til en partilederdebatt.

- Jeg ønsker i alle fall ikke å delta i en slik debatt, som skygger over debatten om retningsvalget. Nå reiser vi rundt og profilerer sakene som vi er enige om, uavhengig av hvem vi samarbeider med.

- Våre saker og vår profil står vi sammen om. Veivalget handler om hvor vi får mest gjennomslag. Kjell Ingolf har også vært tydelig på at dette ikke er en lederdebatt, og det håper jeg han holder fast på. Så får vi se hva Knut Arild gjør etter 2. november. Den regien får han eie, sier Bekkevold.

- Visste at jeg snakket med folk i Høyre

Kjell Ingolf Ropstad avviser at han har gått ut med abortutspillet bak Knut Arild Hareides rygg:

«Jeg har hele tiden vært åpen med Knut Arild om at jeg har hatt samtaler med folk i Høyre. På samme måte som jeg har visst at han har snakket med folk i Ap og Sp. Jeg varslet på morgenmøtet at jeg skulle ut med en sak der jeg utfordret Solberg og Støre om en av våre viktigste saker: Kampen mot sorteringssamfunnet. Det er vanlig prosedyre. Vi rekker heller ikke å varsle hverandre om alle utspill vi har (vi har jo relativt mange for tiden).

I tillegg meldte Knut Arild meg og vi snakket sammen etter morgenmøtet der jeg sa jeg kom til å gå ut ut på saken. Dette er en av sakene som klarest skiller Solberg og Støre og da har jeg over lang tid i i innlegg, taler og debatter vært opptatt av å få frem forskjellene.»

Dagbladet presiserer at vi i en tidligere versjon av denne saken siterte en NRK-artikkel, der det framgikk at Høyres pressesjef foreslo abortutspillet for Kjell Ingolf Ropstad. NRK har i etterkant oppgitt at det ikke var grunnlag for å si at det var et forslag, men at det riktige er å si at de to hadde dialog om utspillet i forkant.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!