Kan gi ny forståelse av kreft

Nakenrotta er kanskje ikke tradisjonelt søt, men denne lille gnageren kan gi forskere bedre forståelse av blant annet hvordan vi eldes og hvordan vi kan unngå kreft.

EKSTREMOFIL: Nakenrotta lever i omgivelser som svært få andre pattedyr kunne overlevd i. Det, og en rekke andre unike egenskaper håper forskere å få innsikt i. Foto: AP Photo / Wade Payne / NTB
EKSTREMOFIL: Nakenrotta lever i omgivelser som svært få andre pattedyr kunne overlevd i. Det, og en rekke andre unike egenskaper håper forskere å få innsikt i. Foto: AP Photo / Wade Payne / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det første folk legger merke til når de ser nakenrotta er nok det noe underlige utseendet, men det er mer enn det som treffer øyet ved denne gnageren.

Blant annet er nakenrotta svært sosial, og lever i kolonier som vanligvis består av mellom 40 og 80 medlemmer, men som noen ganger kan bli så store som 300 individer.

Store norske leksikon går så langt som å kalle nakenrotta for «den mest sosiale av alle gnagere».

Den er faktisk en av bare to pattedyr som er usosiale. Det vil si at mange individer lever sammen som nærmest én stor organisme, på liknende måte som for eksempel bier og maur.

I likhet med disse har også nakenrotta et hierarkisk sosialt system med en dronning i topp. Dronningen er også den eneste som produserer avkom i flokken.

Men nakenrotta har også flere oppsiktsvekkende kvaliteter som har gjort at forskere har fått øynene opp for gnageren.

HAI: Her forsøker forskere å snike seg inn på haien utenfor Lofoten og Vesterålen. Video: Havforskningsinstituttet. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Eldes nesten ikke

Noe av det mest oppsiktsvekkende er rottas relativt sett ekstremt lange levetid på 30 år eller mer.

- Ei mus på samme størrelse vil kanskje leve i to år. Sammenliknet med nakenrotta, hvis du skalerte forholdet opp til vår størrelse, så ville det vært som om mennesker hadde en skrukkete slektning som levde til å bli 450 år, skriver BBC Future.

Til tross for at nakenrotta kan bli svært gammel, er det likevel vanskelig å se på individer hvor gamle de er, da nakenrotta får svært få aldringstegn.

- De vanlige tegnene til aldring som du ville forventet å se i de fleste pattedyr ser ikke ut til å forekomme, sier Ewan St John Smith, forsker ved Universitetet i Cambridge til BBC.

GAMMEL: Denne nakenrotta ble fotografert i dyrehagen i Philadelphia i 1989. Siden nakenrotter jevnlig blir over 30 år gamle betyr det at rotta som er avbildet her i teorien fortsatt kan være i live i dag. Foto: Amy Sancetta / AP / NTB
GAMMEL: Denne nakenrotta ble fotografert i dyrehagen i Philadelphia i 1989. Siden nakenrotter jevnlig blir over 30 år gamle betyr det at rotta som er avbildet her i teorien fortsatt kan være i live i dag. Foto: Amy Sancetta / AP / NTB Vis mer

I løpet av de ti åra han har jobbet med nakenrotter har han til gode å se en dø av naturlige årsaker kan Smith videre fortelle.

Dette har fått forskere til å lure på om de gjennom nakenrotta kan skaffe kunnskap som kan forebygge vår egen aldring.

Immun mot smerte og får nesten aldri kreft

I tillegg er også nakenrotta svært motstandsdyktig mot kroniske sykdommer, og får også svært sjeldent kreft.

- Omtrent halvparten av alle mennesker får kreft, og omtrent det samme stemmer for mus og rotter, men i kontrast får nakenrotter nesten aldri kreft - det er veldig sjeldent, sier Smith videre.

Forskere tror at noe av grunnen til dette er nakenrottas ekstreme leveforhold i labyrintiske tunneler under bakken, under forhold som veldig mange andre pattedyr ville slitt stort med å overleve.

Her kommer også en annen av nakenrottas merkverdige egenskaper i spill. Den er nemlig også immun mot smerte.

Dersom forskere klarer å få innsikt i årsakene bak nakenrottas mange underfundige egenskaper, kan det muligens også være til hjelp for oss mennesker, mener forskere.

Til eksempel nevner Smith hvordan det å forstå hvorfor nakenrotta er så motstandsdyktig mot kreft kan være verdifullt.

- Om forskere kan knekke koden bak hvorfor disse ekstremofile (kan leve under ekstreme forhold, journ.anm.) pattedyrene lever lange sunne liv, kan de «oversette» denne kunnskapen til preventiv behandling eller medisin som behandler kreft når det har tatt tak, sier Smith til BBC.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer