Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Kan gi økonomisk fordel for Tschudi Shipping

Ernst & Young-notat fra 2010 om stiftelsen Støre avviser er en del av Felix Tschudis næringsvirksomhet.

FIKK RÅD: Dagbladet kan i dag avsløre at revisorselskapet Ernst & Young i 2010 ga råd om at Senter for nordområdelogistikk kunne bli ansett for å gi økonomisk fordel til selskapene bak stiftelsen, som blant andre felix Shipping Company. I går var utenriksminister Jonas Gahr Støre og fioskeriminister Lisbeth Berg-Hansen hovedtalere under årskonferansen til Fiskeri- og havbruksnæringens landsforbund i Tromsø onsdag. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / Scanpix
FIKK RÅD: Dagbladet kan i dag avsløre at revisorselskapet Ernst & Young i 2010 ga råd om at Senter for nordområdelogistikk kunne bli ansett for å gi økonomisk fordel til selskapene bak stiftelsen, som blant andre felix Shipping Company. I går var utenriksminister Jonas Gahr Støre og fioskeriminister Lisbeth Berg-Hansen hovedtalere under årskonferansen til Fiskeri- og havbruksnæringens landsforbund i Tromsø onsdag. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) avviser kategorisk at han har gitt seks millioner UD-kroner i støtte til vennen Felix Tschudis næringsvirksomhet.

Støre har gang på gang understreket det formelle ved at det var Norges Rederiforbund som søkte om støtte, og at det derfor er habilitetsmessig uinteressant at prosjektet er initiert og styrt av Felix Tschudi.

- Det er ikke bevilget penger fra UD til Felix Tschudi eller hans næringsvirksomhet. Om jeg skulle få en konkret sak til behandling knyttet til hans næringsvirksomhet, vil det i lys av mitt kjennskap til ham være naturlig at jeg vurderer min habilitet, sa Støre til Dagbladet fredag i forrige uke.

Nå kan Dagbladet avsløre at da revisorselskapet Ernst & Young i november 2010 skulle bedømme hvorvidt noen kunne sies å slå mynt på det UD-støttede Senter for nordområdelogistkk, var konklusjonen langt fra like klar.

Økonomisk fordel
I notatet Dagbladet har fått innsyn i, skriver revisorselskapet at deres oppfatning er at stiftelsen Senter for nordområdelogistikk «vil kunne bli ansett som å ha et formål om økonomisk fordel for andre, herunder de gruppene som bår bak stiftelsen (Tschudi Shipping)».

Ernst & Young peker videre på at stiftelsens forskningsarbeid kan tenkes å «gi økonomiske fordeler for deltakerne, herunder Tschudi Shipping, i forhold til at det utvikles direkte løsninger for økt shippingvirksomhet med påfølgende økt inntjening».

Denne vurderingen fra Ernst & Young fikk også UD, som hadde observatørplass i stiftelsens styre. Som Dagbladet har omtalt tidligere, eier Felix Tschudi rederiet Tschudi Shipping Company, som har investert tungt i havneanlegg og shipping i nordområdene.

Ernst & Young var i utgangspunktet  hyret inn for å vurdere om Senter for nordområdelogistikk kunne få skattefrihet, noe som krever at skattemyndighetene ikke anser det slik at noen tjener på virksomheten.

Underlig skråsikkerhet
Revisorselskapet viser blant annet til et internt notat hvor det heter at Senter for nordområdelogistikk skal arrangere faglig relevante møteplasser, der «informasjon om forretningsmessige "hemmeligheter" forblir i gruppen som gjennomfører/anvender kunnskap i praksis».

- Det er vår oppfatning at skattemyndighetene kan anse virksomheten for å ha en økonomisk fordel for «andre» ved at deltakere/medlemmer kan anses å få en økonomisk fordel av virksomheten Senter for nordområdelogistikk. Imdlertid er dette ingen åpenbar konklusjon, og det kan derfor vurderes å anmode skattemyndighetene om en bindende forhåndsavtale, skriver Ernst & Young i notatet.

- Vi kan bistå med dette om ønskelig, legger de til.

Leder for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité Anders Anundsen (Frp) sier til Dagbladet at han stusser over at utenriksministeren viser seg å være mer skråsikker enn revisorselskapet.

- Ja, jeg synes skråsikkerhetene til utenriksministeren i denne saken er underlig og overraskende. Dette notatet forsterker kritikken av at han ikke fikk sin habilitiet vurdert, sier han til Dagbladet.

Stiftelsen står i dag registrert i merverdiavgiftsregisteret for avgiftspliktig virksomhet, får Dagbladet opplyst av Skatt nord.

 - Vi kan ikke uttale oss om denne konkrete stiftelsen. På generelt grunnlag er det slik at selv om en stiftelse er registrert i merverdiavgiftsregisteret, vil dette ikke være avgjørende for vurderingen av skatteplikten. I utgangspunktet er stiftelser skattepliktige etter skatteloven. Unntak fra skatteplikten kan foreligge dersom stiftelsen "ikke har erverv til formål". Formålsvurderingen beror på en konkret helhetsvurdering hvor alle aktiviteter som institusjonen driver, er relevante, sier Heide Lindsjørn, seksjonssjef i rettsavdelingen i Skattedirektoratet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!