Kan gi prester og biskoper ett år i fengsel for taushet

Justisminister Knut Storberget med klar advarsel mot taushet om overgrep og vold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Justisminister Knut Storberget er klar på at det ikke finnes nåde for Den katolske kirke i Norge eller noen andre som gjemmer seg bak taushetsplikten når de vet eller mistenker at alvorlige overgrep begås.

Nå sender han brev til kirken, andre trosamfunn, advokatforeningen og organisasjonene innen helsesektoren der han advarer om at brudd på den såkalte avvergingsplikten medfører inntil ett år i fengsel. Meldingen til katolske prester er klar: Straffeloven er hevet over gud.

- Ble svett- Grunnen til jeg gjør dette nå er at jeg satt i TV-detatt i går og ble mer og mer svett. Vi står overfor en situasjon hvor Den katolske kirke - et stort, viktig og dominerende trossamfunn sier de ikke vil følge straffeloven. Hvis dette hadde vært et annet trossamfunn, ville reaksjonene trolig vært langt sterkere, sier Knut Storberget til Dagbladet.

Han legger ikke skjul på at han er rystet over holdningene som har kommet frem blant biskop og presteskap etter avsløringene om overgrep også i Den norske katolske kirke.

- All offentlig eller selvpålagt taushetsplikt må vike. Her må Den katolske kirke og andre ta et realt oppgjør med seg selv. Hvis ikke de samfunn og organisasjoner med makt, ressurser og posisjon klarer å følge loven, kan vi ikke forvente at barn klarer det. Man plikter å melde ifra hvis man frykter at overgrep begås, understreker Storberget.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.