Kan gi prester og biskoper ett år i fengsel for taushet

Justisminister Knut Storberget med klar advarsel mot taushet om overgrep og vold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Justisminister Knut Storberget er klar på at det ikke finnes nåde for Den katolske kirke i Norge eller noen andre som gjemmer seg bak taushetsplikten når de vet eller mistenker at alvorlige overgrep begås.

Nå sender han brev til kirken, andre trosamfunn, advokatforeningen og organisasjonene innen helsesektoren der han advarer om at brudd på den såkalte avvergingsplikten medfører inntil ett år i fengsel. Meldingen til katolske prester er klar: Straffeloven er hevet over gud.

- Ble svett- Grunnen til jeg gjør dette nå er at jeg satt i TV-detatt i går og ble mer og mer svett. Vi står overfor en situasjon hvor Den katolske kirke - et stort, viktig og dominerende trossamfunn sier de ikke vil følge straffeloven. Hvis dette hadde vært et annet trossamfunn, ville reaksjonene trolig vært langt sterkere, sier Knut Storberget til Dagbladet.

Han legger ikke skjul på at han er rystet over holdningene som har kommet frem blant biskop og presteskap etter avsløringene om overgrep også i Den norske katolske kirke.

- All offentlig eller selvpålagt taushetsplikt må vike. Her må Den katolske kirke og andre ta et realt oppgjør med seg selv. Hvis ikke de samfunn og organisasjoner med makt, ressurser og posisjon klarer å følge loven, kan vi ikke forvente at barn klarer det. Man plikter å melde ifra hvis man frykter at overgrep begås, understreker Storberget.

Skjerper lovenNå ønsker han også å skjerpe loven, den såkalte varslingsplikten, straffelovens paragraf 139.

- Jeg tar sikte på å få gjennomført denne lovendringen allerede før sommeren. I dag slår avvergingsplikten inn når man er sikker på at en alvorlig straffbar handling vil skje. Jeg ønsker dette utvidet til at det holder med at det er sannsynlig at en slik handling kan skje, sier Storberget.

ADVARER: Justisminister Knut Storberget sammen med  barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken, advarer nå trossamfunn og andre organisasjoner som tror at taushetsplikten står over straffeloven. Foto: Kristoffer Egeberg
ADVARER: Justisminister Knut Storberget sammen med barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken, advarer nå trossamfunn og andre organisasjoner som tror at taushetsplikten står over straffeloven. Foto: Kristoffer Egeberg Vis mer

Videre ønsker han at også medvirkere rammes. Dette er myntet direkte mot organisasjoner og for eksempel trossamfunn, der ledere eller systemet oppmuntrer til taushet og tildekking.

- Jeg er ikke villig til å gi noen signaler om at dette skal være en sovende paragraf. Tvert om. Dette er en klar advarsel, sier Storberget.

- De som virkelig fortjener gud og lovens beskyttelse er nettopp barna. Det tror jeg også kirken forstår, sier han til Dagbladet.

BREV: Dette er brevet Storberget har sendt ut til Den katolske kirke, andre trossamfunn, advokatforeningen, legeforeningen og andre organisasjoner som forbindes med taushetsplikt.
BREV: Dette er brevet Storberget har sendt ut til Den katolske kirke, andre trossamfunn, advokatforeningen, legeforeningen og andre organisasjoner som forbindes med taushetsplikt. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer