Seinskader etter coronaviruset:

- Kan gi smertefulle hudproblemer

En ny registerstudie avdekker ufarlige, men potensielt smertefulle og langvarige hudproblemer etter gjennomgått covid-19.

KAN PÅVIKRE HUDEN: En ny registerstudie har avdekket at covid-19 kan gi langvarige og potensielt smertefulle hudlidelser. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB
KAN PÅVIKRE HUDEN: En ny registerstudie har avdekket at covid-19 kan gi langvarige og potensielt smertefulle hudlidelser. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Stadig mer forskning dukker opp om både vedvarende plager og potensielt langvarige seinskader etter gjennomgått covid-19.

En internasjonal registerstudie fra 39 forskjellige land, viser nå også at personer som har gjennomgått covid-19-sykdom kan få smertefulle hudtilstander på både hender, føtter, nese og ører.

Enkelte har rapportert om at dette kan vedvare i helt opp mot 60 dager.

- Ufarlig, men smertefullt

Registerstudien er samlet inn av legen Esther Freeman ved Massachusetts General Hospital i Boston, USA.

Studien baserer seg på data samlet inn fra det internasjonale covid-19 dermatologiske registeret, som ble opprettet i begynnelsen av april. Totalt er det samlet data fra over 1000 pasienter fra 41 ulike land.

30 prosent av de tilfellene som er registrert, har bekreftet covid-19.

CORONAVIRUSET: Fagmiljøene diskuterer om dette kan være enda et form for symptom på coronasmitte. Video: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Freeman presenterte studien under den Europeiske Dermatologiske kongressen, som ble avholdt digitalt.

Der fokuserte hun på 224 pasienter fra 39 land, hvorav 90 av disse hadde bekreftet covid-19. Her hadde legene også oppgitt varigheten av symptomene, skriver det medisinske tidsskriftet Sundhetspolitisktidsskrift.

De foreløpige resultatene viser at ufarlige, men potensielt smertefulle hudtilstander kunne vedvare i flere måneder. Blant disse var en brennende følelse og kløe, betennelser, mørkeblå betente områder og godartede tumorer.

Fem prosent rapporterte om såkalte frostknuter på tærne som varte i 60 dager eller lengre. I to tilfeller varte symptomene mellom fire og fem måneder.

Ifølge Store Medisinske Leksikon er frostknuter betente, ømme, knuter som skyldes en betennelse i og rundt blodkarene i øvre del av huden, og som gjerne kommer når man blir utsatt for kulde.

Enkelte av disse pasientene hadde også mer vanlige symptomer ved covid-19, som hoste og feber, men som var langvarige.

Paul Garner forteller om hvordan coronaviruset har påvirket han. Vis mer

- Ikke overrasket

Freeman uttalte videre at forekomsten av slike hudreaksjoner er underrapporterte, og at det kanskje er langt mer vanlig enn det som avdekkes i denne registerstudien, skriver Sundhetspolitisktidsskrift.

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad sier til Dagbladet at både kliniske studier og registerdata nå i stadig større grad brukes til å kartlegge seineffekter av covid-19.

Han er ikke overrasket over at man finner ulike hudlidelser blant de vedvarende symptomene etter covid-19, men understreker at det må forskes mer på sammenhengen.

- Vi vet allerede at en del pasienter har vedvarende plager og symptomer fra ulike organsystemer – også i gruppen som har hatt mild covid-19 og ikke vært innlagt på sykehus. At det nå også synes å være assosiasjoner mellom covid-19 og ulike hudlidelser er ikke så overraskende, siden mange hudlidelser er relatert til betennelsesprosesser i kroppen som styres av immunsystemet vårt, sier han til Dagbladet.

IKKE OVERRASKET: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
IKKE OVERRASKET: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

- Det er åpenbart et behov for mer forskning på dette området før man kan konkludere med større sikkerhet på sammenhengen mellom covid-19 og ulike hudplager, men det er åpenbart noe hudspesialister og forskere følger med på dette i flere land, fortsetter han.

- Kan tyde på kronisk betennelse

Lege, Immunologi-forsker og professor ved Universitetet i Oslo, Anne Spurkland, mener at hudforandringer som fortsatt er synlig i uker og måneder etter gjennomgått covid-19, kan tyde på at disse personene har en pågående betennelsestilstand i huden.

Hvorfor de har vedvarende betennelse i huden, virker imidlertid å være uklart på nåværende tidspunkt, understreker hun.

- Så langt har man ikke funnet tegn på virus i lesjonene hos pasienter med for eksempel betente tær (covid-toes), så dette kan se ut som mer kronisk betennelse i huden. Hvorfor det varer så lenge, må man undersøke nærmere. Det er mulig at virusinfeksjonen utløser en immunreaksjon som også retter seg mot kroppens eget vev, for eksempel de små blodkarene, sier Spurkeland til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer