Presidentvalget i USA:

Kan gi Trump nådestøtet

736 000 utalte poststemmer kan knuse presidentens håp. Taper Donald Trump Pennsylvania, taper han USA.

TALER: Klokka 08.20 norsk tid talte president Donald Trump i Det hvite hus, hvor han igjen kom med flere sjokkerende uttalelser. Video: AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For hver eneste stemme som nå telles i USA, virker situasjonen å bli stadig mer motstridende.

I Arizona krymper Demokratenes presidentkandidat Joe Bidens ledelse. I Georgia og Pennsylvania krymper USAs president Donald Trumps ledelse.

Begge står overfor en nådeløs oppgave: Vinner én av kandidatene to av disse delstatene, vinner han også presidentvalget.

Republikansk seierRepublikansk ledelseHelt jevntDemokratisk ledelseDemokratisk seierIngen data/uavklartSist oppdatert: 25.11.2020 19:57Kilde: DDHQ
Ingen data tilgjengelig enda

--

-- valgstemmer

Biden (n%)

n stemmer

Trump (n%)

n stemmer

Kan gi Trump-nådestøt

I 2016 vant Trump den historisk sett demokratiske industristaten Pennsylvania og dens 20 valgmannsstemmer. Seieren ble avgjørende i kampen mot Hillary Clinton, og kan igjen bli avgjørende i kampen mot Joe Biden.

Helt siden valgnatta har Trump ledet i Pennsylvania, men ledelsen er blitt kraftig redusert i takt med tellingen av poststemmer.

UT MOT TRUMP: - La meg være tydelig. I Pennsylvania vil hver stemme telle. Jeg skal kjempe som et helvete for å beskytte stemmene til enhver borger i Pennsylvania, sa guvenør Tom Wolf i en pressekonferanse natt til torsdag. Video: AP Vis mer

Torsdag ettermiddag leder Trump delstaten med 50,63 prosent av stemmene, mot Bidens 48,22 prosent. Ledelsen er på om lag 164 000 stemmer, men delstaten har til gode å telle om lag 763 000 poststemmer, ifølge Philadelphia Inquirer.

De kan gi Trumps håp om gjenvalg et avgjørende nådestøt. Av poststemmene som per nå er talt opp, har 77 prosent av dem gått i Bidens favør.

For Trump er situasjonen i Pennsylvania helt klar: Taper han her, taper han også Det hvite hus.

I en tale prøvde Joe Biden å samle det amerikanske folk. Vis mer

Dårlig Trump-nytt

Det kommer også dårlige Trump-nyheter fra Georgia, hvor presidentens ledelse er betraktelig redusert i løpet av det siste døgnet. Per nå leder presidenten med bare 18 000 stemmer, av i alt 4,8 millioner avlagte stemmer.

Trump har per nå 49,57 prosent oppslutning i delstaten, mot Bidens 49,29 prosent store oppslutning.

Også her venter man på resultatene fra om lag 140 000 utalte poststemmer fra blant annet Fulton fylke.

Også her har poststemmene pekt i én tydelig retning - mot Biden-seier.

Om lag 80 prosent av poststemmene fra dette fylket har gått i Bidens favør. Skulle den andelen vise seg gjeldende for hele delstaten, kan Biden i teorien gå forbi Trump og vinne Georgias elleve valgmenn.

Men Biden er ikke avhengig av å vinne Georgia.

Demonstranter har samlet seg utenfor et TFC Center i Detroit, i Michigan, hvor stemmer telles opp onsdag. Demonstrantene ropte slagord som «stopp opptellingen». Det skriver The Hill. Video: Twitter. Vis mer

God Trump-trend

Skulle Demokratenes presidentkandidat tape Georgia, må han i teorien vinne Arizona.

Både Fox News og nyhetsbyrået Associated Press (AP) mener Biden allerede har vunnet delstaten, men fremdeles gjenstår det 450 000 utalte stemmer i delstaten.

Og i takt med tellingen har Bidens forsprang til Trump blitt redusert.

Trenden som nå er gjeldende i Arizona, er dårlig nytt for Biden.

Trump trenger at minst 57 prosent av de utalte stemmene går i hans favør, og det er omtrent samme andel av stemmene han har vunnet i de siste puljene med resultater som er blitt offentliggjort.

Trumps advokat, Rudy Guiliani, langet ut mot valget i delstaten Pennsylvania. Han anklaget Demokratene for fusk og tok til orde for at det eventuelle valgresultatet er ugyldig. Vis mer

Vil stanse tellingen

USAs president Donald Trump har allerede utropt seg selv til vinner av både Pennsylvania, Georgia og Nord-Carolina. Han vil trolig vinne Nord-Carolina, men det er altfor tidlig å utrope en vinner i Pennsylvania og Georgia.

Trendene er som nevnt heller ikke godt Trump-nytt.

Og nettopp derfor har Trump-kampanjen levert søksmål mot en rekke delstater. I noen delstater, som i Georgia, Michigan og Pennsylvania, krever han at domstolene skal stanse stemmetellingen.

I Wisconsin krever Trump-kampanjen at domstolene skal beordre en omtelling, men historisk sett har ikke en omtelling den effekten Trump kanskje ønsker.

I 2016 ble det gjennomført en omtelling i Wisconsin, etter påtrykk fra Jill Stein, presidentkandidat for Green Party. Resultatet av omtellingen var ubetydelig. Det utvidet Donald Trumps seiersmargin med bare 131 stemmer, skriver New York Times.

Nå taper Trump Wisconsin med om lag 20 000 stemmer.

INNSPURT: Valgsjef Richard Barron i Fulton County håper på å få resultatene fra de gjenværende poststemmene innen midnatt lokal tid. Video: AP Vis mer

Vil gå til Høyesterett

Og valgnatta tok Trump selv til orde for at han ville gå til høyesterett for å stanse tellingen av stemmer.

Men for at Trump skal få stoppet opptellingen, må det foreligge et søksmål som går gjennom en føderal domstol og videre til høyesterett, forklarer førsteamanuensis Hilde Restad ved Bjørknes Høyskole til Dagbladet.

- Har Trump en mulighet til å få det stoppet?

- Problemet er at det har vært søksmål for å få opptellingen stoppet i høyesterett tidligere, og da har det vært veldig uavgjort. Men nå har Trump en ny dommer i høyesterett, Amy Coney Barrett, så han håper vel at hun kan hjelpe, sier Restad.

Slike hasteavgjørelser i høyesterett skal kunne gå forholdsvis kjapt, ifølge Restad.

- Hva skjer om Trump får stoppet opptellingen?

- Det er kjempealvorlig. Da har du en president som har signalisert i fire år at han ikke er interessert å respektere folkets vilje og bruker skitne triks for å hindre at velgernes stemmer blir hørt, sier Restad.

Stortingsrepresentant for FrP, Christian Tybring-Gjedde, reagerer på talen Donald Trump holdt i Det hvite hus. Vis mer

- Sitter langt inne

Professor Geir Stenseth ved Insitutt for privatrett ved UiO, sier til Dagbladet at det er teoretisk mulig at Høyesterett skal vurdere presidentens ønske en gang til.

- Sist gang dette var oppe var det en underordnet domstol som sa at man kunne utsette fristen for opptelling av stemmene. Avgjørelsen ble anket til Høyesterett, hvor resultatet ble fire mot fire stemmer, og avgjørelsen til den underordnede domstolen ble dermed stående, sier Stenseth.

Også han påpeker at den nye dommeren, Amy Coney Barret, er innsatt siden forrige runde i Høyesterett.

- Nå som han har Barrett, kan man tenke seg at han får prøvd saken på nytt. Men jeg vil ikke tro at han får medhold - selv med Barrett på benken. Årsaken til det er at det vil sitte langt inne for Høyesterett å skulle avvise stemmer som allerede er opptelt.- Da vil de nekte å godta stemmer som ellers er lovlig avgitt, sier han.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer