Kan gjeninnføre sanksjoner mot Iran etter 65 dager

Avtalen i dag er et gjennombrudd etter mer enn 35 år med iransk isolasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Vi har fått lønn for alt det harde arbeidet, og vi har signert en avtale. Gud signe vårt folk, sier en irsnsk kilde, som ønsker å være anonym, til Reuters.

Ris bak speilet Det er et finslepent kompromiss som nå foreligger. Iran har ikke fått gjennomslag for sitt krav om en slutt på våpenembargoen. De ville ha mulighet til å importere våpen, særlig raketter, men det er ifølge diplomater ikke inne i avtalen. FNs våpenembargo skal bestå i ytterligere fem år, mens missil-sanksjonene mot Iran skal ikke oppheves på åtte år, heter det i avtalen ifølge kildene.

For Iran er det et dessuten kraftig ris bak speilet hvis landet bryter avtalen. Iran har gått med på at FNs sanksjoner kan gjenopprettes innen 65 dager dersom avtalen brytes, ifølge diplomatiske kilder. Avtalen skal implementeres fra første halvdel av 2016, har en kilde opplyst til Reuters.

- Licence to kill Avtalen åpner for inspeksjoner av Irans atomanlegg og militære anlegg. Men inspeksjonene må varsles på forhånd. Ifølge The Guardian kan ikke FNs inspektører dukke opp på døra uanmeldt. Man må presentere en mistanke om uregelmessigheter på forhånd, og så få godkjennelse av iranske myndigheter i såkalt «managed accsess», ifølge Guardian.

Det blir en pressekonferanse i ettermiddag, før Irans president Hassan Rohani og USAs president Barack Obama presenterer avtalen for sine publikum på TV.

Etter møtet kommer partene til å holde en pressekonferanse, opplyser EU-talskvinne Catherine Ray. Tidspunktene blir også stadfestet av talskvinne Marie Harf i USAs utenriksdepartement.

Det er de fem vetomaktene i Sikkerhetsrådet, USA, Russland, Storbritannia, Frankrike og Kina, samt Tyskland, som har jobbet for at Iran skal tvinges til åpenhet om sin atomindustri, mot at sanksjonene mot landet oppheves. Irans økonomi er sterkt rammet av sanksjonene.

I Israel ser man veldig negativt på avtalen. Mye av dramaet rundt avtalen handler om frykten for at Iran skal kunne bruke atomvåpen mot Israel. Og flere framtredende israelske politikere har tatt til orde for å bombe de iranske atomanleggene. Den israelske kultur- og idrettsministeren Miri Regev lånte et bilde fra James Bonds verden da hun i morges beskrev avtalen.

- Den er som Licence to kill, sa hun.

FORNØYD: Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif i Wien i går.  (AP Photo/Ronald Zak) Scanpix
FORNØYD: Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif i Wien i går. (AP Photo/Ronald Zak) Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer