Kan gjeninnføre sanksjoner mot Iran etter 65 dager

Avtalen i dag er et gjennombrudd etter mer enn 35 år med iransk isolasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Vi har fått lønn for alt det harde arbeidet, og vi har signert en avtale. Gud signe vårt folk, sier en irsnsk kilde, som ønsker å være anonym, til Reuters.

Ris bak speilet Det er et finslepent kompromiss som nå foreligger. Iran har ikke fått gjennomslag for sitt krav om en slutt på våpenembargoen. De ville ha mulighet til å importere våpen, særlig raketter, men det er ifølge diplomater ikke inne i avtalen. FNs våpenembargo skal bestå i ytterligere fem år, mens missil-sanksjonene mot Iran skal ikke oppheves på åtte år, heter det i avtalen ifølge kildene.

For Iran er det et dessuten kraftig ris bak speilet hvis landet bryter avtalen. Iran har gått med på at FNs sanksjoner kan gjenopprettes innen 65 dager dersom avtalen brytes, ifølge diplomatiske kilder. Avtalen skal implementeres fra første halvdel av 2016, har en kilde opplyst til Reuters.

- Licence to kill Avtalen åpner for inspeksjoner av Irans atomanlegg og militære anlegg. Men inspeksjonene må varsles på forhånd. Ifølge The Guardian kan ikke FNs inspektører dukke opp på døra uanmeldt. Man må presentere en mistanke om uregelmessigheter på forhånd, og så få godkjennelse av iranske myndigheter i såkalt «managed accsess», ifølge Guardian.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer