Stort gjennombrudd:

- Kan gjøre deg «yngre»

Nå er forskere i full gang med å undersøke om de kan lage en egen «ungdomskilde»-behandling.

GAMMEL OG GLAD: Noen mennesker blir ekstremt gamle. Nå mener forskere å ha avdekket en genetisk «hemmelighet». Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB
GAMMEL OG GLAD: Noen mennesker blir ekstremt gamle. Nå mener forskere å ha avdekket en genetisk «hemmelighet». Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

Forskere kommer stadig nærmere å avsløre hemmeligheten bak aldring.

Nå har et team forskere fra Universitetet i Bristol og MultiMedica Group i Italia oppdaget at et helt spesielt gen kan gjøre hjertet «yngre».

Det skriver forskerne selv i en pressemelding publisert på Universitetet i Bristol sine hjemmesider. Saken er også omtalt av det vitenskapelige nettstedet Study Finds.

«Ungdomsgenet»

Forskerne oppdaget at mennesker som lever uvanlig lenge ofte har en sunn mutasjon, et gen kalt BPIFB4. Disse menneskene bor i såkalte blå soner, områder i verden der man tror folk lever lenger enn normalt.

Fem blå soner er hittil identifisert, ifølge Wikipedia: Sardinia i Italia, Okinawa i Japan, Nicoya-halvøya på Costa Rica, Ikaria i Hellas og Loma Linda i California i USA.

- Disse menneskene er mindre utsatt for hjertekomplikasjoner, skriver forskerne bak studien.

Nå tror forskerne at dette spesifikke, muterte genet hjelper til med å holde hjertene deres unge, ved å beskytte dem mot aldersrelaterte sykdommer, som for eksempel hjertesvikt.

- Et gjennombrudd

I en helt ny studie, publisert i det fagfellevurderte tidsskriftet Cardiovaskular Research, viser forskerne at det er mulig å transplantere denne beskyttelsen over til andre som ikke har dette genet.

De kaller resultatene av studien et gjennombrudd.

VIRAL: Denne spreke dama går viralt på Tiktok fordi hun ser ung ut i forhold til alderen sin. Video: Tiktok @keikoguestofficial. Reporter: Marthe Tveter Gjønnes. Vis mer

Forskerne i Italia testet genet på menneskelige hjerteceller. Da de tilførte «ungdomsgenet» til hjerteceller fra eldre pasienter med alvorlige hjerteproblemer, oppdaget de noe oppsiktsvekkende.

Monica Cattaneo, som er forsker ved MultiMedica Group i Milano, sier at cellene til de eldre pasientene først var aldrende og svekket.

- Men da vi tilsatte genet til testrøret, så vi en foryngelsesprosess: Hjertecellene til de eldre pasientene med hjertesvikt begynte å fungere skikkelig igjen, og de bygde mer effektivt nye blodårer, sier hun.

- Ti år yngre

Samtidig forsket teamet i Bristol på hvordan mutantgenet påvirker aldringen hos mus. Da de ga genet til middelaldrende mus, stoppet forfallet av hjertefunksjonen hos testmusene.

Når genet ble gitt til eldre mus som hadde samme slags endringer i hjertet som man kan finne hos eldre pasienter, ble den biologiske alderen på musenes hjerter skrudd tilbake tilsvarende ti menneskeår.

- Hjerte- og karfunksjonene våre blir satt på prøve når vi eldres. Men disse skadelige endringene skjer i forskjellig takt hos ulike personer, sier professor Paolo R. Madeddu, og utdyper:

- Røyking, alkohol og et stillesittende liv øker aldringsprosessen. Men når man spiser sunt og trener, forsinker man hjertets aldringsprosess.

VOLDSOMT: Aldersforskjellen mellom Leila Griffin (28) og ektemannen Bruce (53) skaper reaksjoner. Video: Rød Løper. Vis mer

Madeddu sier at det å arve gode gener fra foreldrene dine, kan hjelpe deg med å holde deg ung og sunn. Tilfeldigvis kan også noen av genene våre mutere.

- De aller fleste mutasjonene er ubetydelige, men i noen få tilfeller kan de gjøre slik at genet fungerer bedre eller dårligere. Akkurat som med dette muterte anti-aldringsgenet som vi har studert både på menneskeceller og på eldre mus.

Vil teste på mennesker

Nå tror professoren at studien kan være starten på en ny bølge med behandlinger.

- Funnene våre bekrefter at det sunne mutantgenet kan snu den negative utviklingen i et aldrende hjerte. Nå vil vi finne ut om det også kan fungere å bruke proteinet i stedet for selve genet, sier han, og forklarer:

- Genterapi blir brukt for å behandle sykdommer som forårsakes av dårlige gener. Men en behandling basert på proteiner er tryggere og mer gjennomførbar enn genterapi.

Forskerne har fått støtte fra det medisinske forskningsrådet for å teste sunn genterapi mot sykdommen Progeria, også kalt Hutchinson-Gilfords syndrom. Sykdommen forårsaker tidlig aldring hos barn.

De har også fått støtte fra den britiske hjerteforeningen og Diabetes UK, for å teste proteinet på eldre og diabetessyke mus. Studien er finansiert av den britiske hjerteforeningen og det italienske helsedepartementet.

- Vi håper snart å kunne teste effektiviteten til genet eller proteinet i kliniske tester på pasienter med hjertefeil, legger professoren til.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer