Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trump og Kim Jong-un skal være nær møte:

- Kan gjøre forholdet mellom USA og Nord-Korea enda mer anspent

Møtet mellom topplederne skal nærme seg med stormskritt. Hva utfallet blir, er umulig å forutsi, ifølge Korea-ekspert.

MØTETID: Møtet mellom Kim Jong Un og Donald Trump skal komme stadig nærmere. Foto: NTB Scanpix
MØTETID: Møtet mellom Kim Jong Un og Donald Trump skal komme stadig nærmere. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): CIA-direktør og USAs nominerte utenriksminister, Mike Pompeo, møtte Nord-Koreas leder Kim Jong-un i Nord-Korea i forrige uke. Det bekrefter president Donald Trump på Twitter onsdag. Presidenten skriver at møtet gikk fint og at en god kontakt ble opprettet.

Ifølge Washington Post skal det overordna målet ha vært å legge grunnlaget for et toppmøte mellom president Donald Trump og Nord-Koreas Kim Jong-un.

Ifølge Trump selv, er møtet nær. Presidenten sier de to trolig vil treffes i begynnelsen av juni eller tidligere, hvis alt går bra. Han gir imidlertid ingen garanti for at avtalen kommer i land.

- Det er mulig at ting ikke går bra og at vi ikke kommer til å ha noe møte og at vi bare fortsetter på den samme veien vi har vært inne på til nå, sier Trump.

- Et godt tegn

Korea-ekspert og professor ved Universitetet i Oslo, Vladimir Tikhonov, sier til Dagbladet at han ser positivt på at de to topplederne nå ser ut til å få til et møte. Det til tross for at det stormer rundt begge.

Donald Trump har jevnt og trutt kalt Kim Jong-un for «den lille rakettmannen», og selv om han er positiv til møtet, vil ikke professoren forskuttere at det vil bedre situasjonen mellom de to.

- Selv om det er litt kontroversielt, ser jeg på det som et godt tegn at de to møtes. Det er også veldig forståelig at det nå planlegges et møte. Men det kan bli mange scenarioer, og vi kan ikke utelukke at situasjonen blir enda mer anspent mellom de to landene etterpå, noe som vil kunne påvirke fredssituasjonen, sier Tikhonov.

Stiller krav

Allerede i mars twitret presidenten at «Avtalen med Nord-Korea er i støpeskjeen og vil bli, om den blir fullført, en veldig god en for verden. Tid og sted vil bli avgjort».

- Dette møtet vil ikke finne sted om vi ikke ser konkrete handlinger som viser at ord og handling stemmer overens, sa pressesjef Sarah Huckabee Sanders den gang.

Nord-Korea er i dag Kinas eneste offisielle militære allierte. USA betrakter på sin side Kina som det professoren beskriver som en rival og potensiell fiende.

- Derfor trenger de å trekke Nord-Korea nærmere til seg og fjernere fra Kina, forklarer han.

En viktig brikke

Nord-Korea er ifølge Tikhonov en svært sentral brikke i spillet som pågår mellom USA og Kina, men det ligger også store fordeler for Kim Jong-un i spill i forkant av møtet.

For Nord-Koreas del vil en bedre kontakt med USA bidra til at de kan bli mindre avhengige av Kina, som står for omkring 90 prosent av landets utenlandske investeringer. Kineserne er blant annet tungt inne i for eksempel jernmalm og kull, og Nord-Korea er på jakt etter andre og vestlige investorer, kapital og teknologi.

AMPERT: Det første året for Donald Trump som president har vært innholdsrikt. Video: CNN/Reuters/DRPK Today Vis mer

- I denne sammenhengen vil både Kim Jong Un og Trump være en slags bedriftsledere. Derfor tror jeg møtet vil gå rolig og fornuftig for seg, sier professoren.

Umulig å spå

Til tross for at han ikke tør å spå hva utfallet av et eventuelt møte mellom topplederne vil føre til, er det én ting Tikhonov er overbevist om. For selv om mange ser på møtet som en trussel mot verdensfreden, er professoren tvert imot sikker på at det ikke vil være Kim Jung Un som setter freden i spill.

- Jeg er 100 prosent sikker på at Nord-Korea ønsker fred. Når det er sagt, så er det umulig å spå resultatet av dette møtet på forhånd, slår Tikhonov fast.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!