Krigen i Ukraina:

- Kan gjøre ham mer desperat

Ukrainerne tar over initiativet og krigen har snudd, men det er fortsatt en lang vei å gå, mener Tom Røseth.

STILLE: Russlands president Vladimir Putin deltok forrige uke på et økonomisk forum i Vladivostok. Han har uttalt seg lite om den ukrainske framgangen i Kherson-regionen. Foto: Sergei Bobylov / Sputnik /AFP / NTB
STILLE: Russlands president Vladimir Putin deltok forrige uke på et økonomisk forum i Vladivostok. Han har uttalt seg lite om den ukrainske framgangen i Kherson-regionen. Foto: Sergei Bobylov / Sputnik /AFP / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Fra Russlands president, Vladimir Putin, har det vært stille etter at det i helga ble kjent at Ukrainske styrker har gjenerobret store områder i Kherson-regionen sør i landet de siste to ukene.

Det betyr neppe at han er særlig fornøyd med situasjonen, tror Tom Røseth, som er hovedlærer i etterretning ved Forsvarets høgskole.

- Putin er nok farligere om han har framgang i krigen, men en tilbakegang svekker Putin, og det kan gjøre ham mer desperat med tanke på hvilke virkemidler han bruker, sier Røseth.

- Spørsmålet nå er om han vil bruke flere eller mer brutale virkemidler for å ikke tape sin maktbase i Moskva, fortsetter han.

- Hva slags virkemidler kan det være?

- Han kan øke bruken av missiler som gir større sivile skader i byer i Ukraina. Han kan også slå hardere ned på stemmene i Russland som ytrer misnøye med krigen, svarer Røseth.

- Skumle ting

Ifølge NTB har Russlands ekspresident Dmitrij Medvedev mandag bedt Ukraina overgi seg og godta de russiske kravene. Han truer med dommedag hvis Ukraina prøver å gjenerobre Krim.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer