- Kan gjøre hva som helst

Gisselet Hans Krister Wickman (54) unnslapp rømlingene som han omtaler som «desperate». Kripos er informert om at de kan være i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): De rømte fangene Åke Martinsson (35) og Olof Tobias Jardeberg (28) kan ha tatt seg over grensa til Norge.

Norsk Kripos har fått signaler fra svensk politi om at de to kan være på vei til Norge. Kripos opplyser til Dagbladet.no at de på vanlig måte varsler aktuelle politidistrikter i Norge.

Østfold politidistrikt bekrefter overfor Dagbladet.no i formiddag at de er informert.

Hvit Volvo

Opplysninger fra gisselet Hans Krister Wickman fører til at politiet leter etter en hvit Volvo 740 med svensk registreringsnummer.

Det antas at de kan være bevæpnet. Fengselsbetjenten som var tatt som gissel, rømte i går og ble funnet lettere skadd i området øst for Hällefors i Värmland. I dette området har Jardeborg et kontaktnett gjennom sitt medlemsskap i den kriminelle organisasjonen IEM - International Evil Minds.

Politiet regner med at han har oppsøkt sine kontakter i løpet av tiden de har vært på flukt, og slik skaffet seg våpen.

Politiet konsentrerte i formiddag jakten om distriktet omkring Hällefors, skriver Aftonbladet.

- Desperate

I går kveld ble fengselsbetjenten Hans Krister Wickman (54) funnet øst for Hällefors.

I følge Expressen skal Wickman ha klart å komme seg fri fra gisseltakerne på egenhånd. Han kastet seg ut av bilen og svømte over en innsjø da han flyktet fra de to fangene.

Fengselsbetjenten var nedkjølt, i sjokk og hadde en mindre skade i hodet. Det er ikke kjent om det er de rømte fangene som har påført ham skaden.

Wickman skal ha fortalt politiet at fangene er desperate.

- De kan gjøre hva som helst, sa han ifølge Expressen.

Jardeberg soner en livstidsdom for et drap på en 27 år gammel mann for fire år siden. Drapet ble utført med et balltre og flere skudd mot hodet, bare et par mil fra stedet der Wickman rømte i går kveld, skriver Expressen.

Livstidsdom

Flere hundre politifolk og soldater fra det svenske forsvaret deltar i jakten på forbryterne. De vernepliktige er imidlertid ikke bevæpnet.

Den ene fangen, 28-årige Olof Tobias Jardeberg, sonet en livstidsdom for drap. Han betegnes som farlig. 35-åringen Åke Martinsson sonet en dom på to år for narkotikaforbrytelser.

Væpnet med stikkvåpen, trolig kniver, tok fangene to voktere som gisler mens de banet seg vei ut av fengselet. Det ene gisselet, en fangevokter i 30-årene, ble sluppet fri før fangene rømte i en danskregistrert Toyota Previa som sto parkert på området. Ansatte ved fengselet tok opp jakten, men måtte gi opp etter noen kilometer.

Wickman har opplyst om at fangene skiftet bil til den hvite volvoen under flukten.

En rekke liknende episoder

Hendelsen har satt justisminister Thomas Bodström under enda sterkere press, fordi torsdagens rømning er den siste av en rekke lignende episoder i svenske fengsler.

- Det finnes et politisk ansvar, sier opposisjonspartiet Moderaternas justispolitiske talskvinne Beatrice Ask. Hun krever at Bodström går av, og får støtte av både Centerpartiet og Kristdemokratene.

FLYKTET: 35-åringen Åke Martinsson sonet en dom på to år for narkotikaforbrytelser.
RØMTE I GÅR:</B> Tobarnsfar og fengselsbetjent Hans Krister Wickman (54) unnslapp de to fangene i går kveld.
SØKER: Vernepliktige fra den svenske hæren bidrar i letingen etter 52-åringen.
FLYKTET: 28-årige Olof Tobias Jardeberg, sonet en livstidsdom for drap.