Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kan «Guds atlet» gå av?

Selv om paven er utskrevet fra sykehuset, diskuteres det høylytt om hvorvidt han bør gå av.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PARIS (Dagbladet): For to uker siden trodde mange at pave Johannes Paul 2.s tid var ute. Men nok en gang kom han seg og kunne gjenoppta sitt virke. Men selv om han er erklært frisk, er likevel spørsmålet om han kan, vil eller bør gå av stilt. Og det på høyeste hold. Vatikanets nummer to, den italienske kardinalen Angelo Sodano, nevnte det selv. Riktignok avsluttet han med at det ble opptil pavens «egen samvittighet». Men han har åpnet diskusjonen.

PAVENS FORTROLIGE, erkebiskopen av Paris, kardinal Jean-Marie Lustiger, sammenlikner Johannes Paul 2. med en fotballtrener.

-  Han blir ikke avskjediget selv om resultatene er dårlige, sier Lustiger til radioen RTL. Han overlater også den tunge avgjørelsen til pavens samvittighet. Men for den argentinske kardinalen Jorge Mejia er det «en mulighet», særlig hvis paven skulle komme til å miste stemmen, slik ekspertene hevder er mulig.

-  En stum kan ikke holde messen, sier Mejia til avisa La Naci. Men Jean-Marie Lustiger hevder på sin side at det ikke er nødvendig for paven å kunne snakke for å kunne styre kirken, lese og undertegne dokumenter. Likevel har italiensk presse ikke sluttet å spekulere i pavens eventuelle «abdikasjon» selv om han er tilbake i Vatikanet.

HVIS PAVEN SKULLE VELGE å gå av før tida, ville han bryte sitt eget løfte til Gud. Pave Johannes Paul 2. har nemlig lovet å tjene ham til han dør. Han har dessuten alltid villet vise verden at selv gamle og syke kan være til nytte i samfunnet. Og i debatten nå kommer det i hvert fall klart fram at hvis avgjørelsen skal tas, må det være paven selv som tar den, og det må kunne stadfestes at han da var ved sine fulle fem. «Han kommer aldri til å gå av,» sier den kjente katolske skribenten Vittorio Messori til Corriere della Sera. Han viser til polske kilder og sier at paven nettopp har sagt at han fremdeles ville «tjene» kirken. Da han ble valgt i 1978, var et av hans sterke kort hans daværende sterke helse. Han var en sportsmann, «Guds atlet». Krumheten i ryggen skyldes en ulykke. Men ettervirkningene av attentatet i 1981 og Parkinsons sykdom skulle komme til å tære kraftig på helsa. Det er nettopp på grunn av den han risikerer å miste talens bruk.

PAVEN KAN gå av. Det er forutsett i artikkel 332 av kanonloven, og han har selv vurdert muligheten tidligere. Men svært få paver har gjort det. Sist var i 1415. I alt fem paver har gått av, seks er blitt avsatt. Det er uhyre sjelden. Og kirken trenger kanskje ikke, som Lustiger sier det, en Arnold Schwarzenegger som sitt overhode. Johannes Paul 2. er et eksempel for mange syke og handikappede. Selv om mange andre synes det er en lidelse å se ham. Kanskje han burde få slippe. Men det må han altså selv bestemme. Hvis han kan.