Kan ha 1000 gisler

Ingen nye gisler er sluppet fri i løpet av natten. Antallet gisler kan være over tusen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gråt, sult og hete

Ruslan Ausjev er gislenes håp

Frykt for kjapt og blodig angrep

Tallet på gisler kan være langt høyere enn de 354 som russiske myndigheter i går offentliggjorde.

Flere russiske aviser skriver i dag at en kvinnelig lærer som slapp ut av skolen i går, forteller at det er 1500 gisler inne på skolen.

- Det er ikke 300 mennesker der inn, men til sammen 1.500. Folk ligger oppå hverandre, sier Zalina Dzandarove til avisa Kommersant ifølge NTB.

Et annet frigitt gissel sier at minst 20 mennesker er drept inne på skolen. To av de kvinnelige gisseltakerne med eksplosiver rundt magen, har allerede sprengt seg selv i lufta, og mange menn ble drept. Flere hardt skadde ble også drept.

En lokal folkevalgt, Azamat Kadykov, sa på et møte med pårørende i dag morges at tallet på gisler er rundt tusen. Fortvilte pårørende har allerede flere ganger på møter med myndighetene sagt at tallet 354 er løgn.

Myndighetene har ikke kommentert påstandene, og tallene er foreløpig ubekreftet.

I går kveld ble forhandlingene avbrutt. På morgenkvisten ble de gjenopptatt, men forskjellige kilder har motstridende opplysninger om kontakten.

Vanskelige forhold

Inne på skolen gjennomlever gislene tunge timer. De få beskrivelsene som har kommet ut, forteller at situasjonen er i ferd med å bli uutholdelig. De fleste gislene er stuet sammen i skolens gymsal, der skolebarn, lærere og familier var samlet til åpningsfeiring da gisseltakerne stormet inn onsdag morgen.

Varmen er så tung og plagsom at mødrene kler av barna sine. Luften er tett, og lyden av gråt fra små barn eller utslitte foreldre kan nesten alltid høres.

- De splittet oss. De som følte seg svært dårlig ble plassert på toalettet. De mannlige gislene måtte knuse et vindu, fordi det ble umulig å puste i gymsalen, forteller et av de frigitte gislene til en russisk avis.

Kvinner og barn holdes adskilt fra de mannlige gislene. Kvinnene har rasjonert ut den maten som fantes på skolen til barna. Rektor prøver å holde motet oppe hos små og store.

Alle barna lever

Slik beskriver gislene som slapp ut av skolen i Beslan i går, situasjonen for de minst 320 menneskene som fortsatt befinner seg i bygningen.

Barnelegen Leonid Roshal sa i dag morges til menneskemengden at alle barna fortsatt er i live, men la til:

- Barn kan ikke være uten mat og vann i mange dager.

Ifølge Roshal er det 16 barn under skolealder blant gislene.

- Terroristene har på kynisk vis fortalt meg at alle gislene nekter å ta imot mat og vann.

Tv-kanaler over hele verden sendte bildene fra den hittil eneste positive hendelsen siden gisseltakingen skjedde onsdag klokka 07.30 norsk tid: En soldat som bar ut en liten baby som knapt var noen måneder gammel. En skjelvende kvinne bar sin nakne sønn ut. Bildene viser slitne, alvorlige barn, mange av dem blir brakt i sikkerhet av voksne soldater som er tydelig preget av situasjonen. Til sammen 26 kvinner og barn fikk lov til å forlate skolebygningen.

Pårørende bryter sammen

Mange i mengden på utsiden brøt sammen i gråt når de så at deres egne ikke var blant de løslatte.

Det nervepirrende dramaet går i dag inn i sitt tredje døgn. Stemningen blant dem som venter er ladet, mange av de pårørende har ikke sovet siden den første meldingen kom om at hundrevis av uskyldige ble holdt fanget av terrorister med sprengstoff, våpen og miner.

Tilstanden til de heldige som unnslapp uvisstheten på skolen, skal være god, til tross for at de er utmattede og nedbrutte. En kvinne og barnet hennes har fått behandling på sykehus.

Gislene slapp fri etter at minst én representant for myndighetene fikk komme inn på skolen og forhandle ansikt til ansikt med lederen for gruppen som står bak dramaet.

I går slo gisseltakerne av mobiltelefonene sine og gjorde på den måten klart at de vil bestemme når og hvordan kontakten tas opp igjen. I morgentimene er kontakten blitt gjenopptatt.

- Kontakten har blitt etablert med terroristene og arbeidet pågår, sier Valery Andreyev, som leder operasjonen.

Nervepirrende

Men de fleste gislene venter fortsatt på en ukjent skjebne inne på skolen. De har ennå ikke fått lov til å ta i mot verken mat, medisiner eller vann fra utsiden, selv om myndigheter og forhandlere gang på gang har bedt kidnapperne om å få lov til å bringe det inn til fangene. Flere gisler har drukket vann fra springen inne i bygningen, men vannet kan inneholde bakterier og kan derfor være farlig.

- Vi har ikke klart å bli enige om å bringe inn mat og vann inn til barna, sier Andreyev.

(Kilder: Itar-Tass, Interfax, Gazeta, Moscow News, Pravda, AP, BBC, CNN)

FRIHET: En far fikk endelig holde datteren sin i armene i går ettermiddag. Det er uvisst om jentas mor og søsken fortsatt er blant gislene.
GIKK VERDEN OVER: Dette bildet fremkalte tårer hos tv-seere over hele verden. For mange av innbyggerne i Beslan var dette samdidig en skuffelse: Det var ikke deres barn som ble sluppet fri.
Forhandler: Barnelegen Leonid Roshal har blitt bedt om å delta i forhandlingene av gisseltakerne selv. Da en gisseltaker presenterte seg som "mannen fra fjellene", svarte Roshal at ekte fjellfolk ikke tar barn som gisler.