Kan ha avslørt Coca-Colas hemmelige oppskrift

I over 100 år har oppskriften på Coca-Cola vært en av verdens best bevarte hemmeligheter. Nå ligger «resepten» ute på nettet.

COCA-COLA: Den hemmelige oppskriften kan nå være avslørt! Foto: Hans A Vedlog.
COCA-COLA: Den hemmelige oppskriften kan nå være avslørt! Foto: Hans A Vedlog.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(dagbladet.no) Oppskriften skal være funnet i en gammel avisartikkel, skriver Daily Mail. Det er internettsiden Thisamericanlife.org som sier de har funnet listen med ingrediensene som trengs for å lage den klassiske amerikanske leskedrikken. Det er i en avisartikkel fra 1979 at den sagnomsuste oppskriften skal være nedtegnet i detalj.

Hemmeligheten
Angivelig skal bare en håndfull høytstående skikkelser i Coca-Cola Company kjenne til denne ikoniske leskedrikkens hemmeligheter

Oppskriften sies å bli holdt i en safei Atlanta, Georgia, i USA. Her blir de eksakte ingrediensene bevoktet 24 timer i døgnet.
 
Prosessen
Coca-Cola er verdens mest solgte brus, og har større markedsandel på verdensbasis enn Pepsi Cola. Brusen selges i over 200 land, men alt starter i Amerika.

Det er i Atlanta, i staten Georgia, at Coca-Cola lager konsentratet som de selger videre til lisensierte tappere. Her blander man konsentratet med vann og søtningsmidler, før det selges videre til mannen i gata.

Siden den medisinske kjemikeren John Pemberton fant fram til Coca-Cola, og lanserte leskedrikken i 1886, har hemmeligheten vært vel bevart.

Men nå kan hemmeligheten være avslørt.

Avisartikkelen
Den 8. februar 1979 viser et foto i Atlanta Journal-Constitution noen som holder ei bok med ingrediensene og mengdeforholdene, som brukes til å lage drikken.

Dette skal være en eksakt replika av John Pembertons oppskrift.

Internettsiden som kommer med avsløringen har også trykket en liknende liste skrevet av Joe Jacobs. Han er eieren av apoteket hvor Coca-Cola først ble solgt. Men denne lista skal ha inneholdt ekstra ingredienser, som sviskejuice og kløver.

Oppskriften
Oppskriften skal inneholde en mengde essensielle oljer, og det er prosessen av hvordan disse blandes som er avgjørende for drikkens unike smak. Blandingen lager en hemmelig ingrediens kjent som «Merchandise 7x», som totalt står for mindre en 1 prosent av formelen.

I 1993 utga forfatter Mark Pendergrast ei bok om Coca-Cola industrien, «For gud, fedreland og Coca- Cola». Da inkluderte han det han hevdet var den originale oppskriften. Også her er listen veldig lik den formelen sett på fotoet
fra 1979.

Men Coca-Cola har alltid sagt at oppskriften de bruker ikke er den samme som den Pendergrast påstår.