Kan ha begått regelbrudd

Lysbakkens tildeling av selvforsvarspenger behandles i Stortingets kontrollkomitè i dag.

Raus med egne: Barne, likestilling- og inkluderingsminister Audun Lysbakken ga 154 000 kroner til en underavdeling av sin egen ungdomsorganisasjon Sosialistisk Ungdom (SU). Andre grupper, som har lengre erfaring med selvforsvar, ble aldri informert om at staten hadde penger til de som ville tilby selvforsvarskurs for ungdom.  Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
Raus med egne: Barne, likestilling- og inkluderingsminister Audun Lysbakken ga 154 000 kroner til en underavdeling av sin egen ungdomsorganisasjon Sosialistisk Ungdom (SU). Andre grupper, som har lengre erfaring med selvforsvar, ble aldri informert om at staten hadde penger til de som ville tilby selvforsvarskurs for ungdom. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): SV-statsråd Audun Lysbakken kan ha brutt statens regler for økonomistyring da han ga penger til SVs ungdomspolitikere uten å si fra til andre som også driver med selvforsvar.

Bare SVs egne ungdomspolitikere i Jenteforsvaret og Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transseksuelle (LLH) i Sør-Trøndelag fikk høre om at Barne, likestilling og inkluderingsminister Audun Lysbakken (SV) hadde satt av penger til selvforsvarskurs for ungdom.

Bare de to organisasjonene søkte og begge fikk etter kort tid til sammen en halv million kroner i offentlig støtte. 

- Meg bekjent har det ikke vært en åpen søknadsprosess, men vi er blitt kontaktet av organisasjoner og på bakgrunn av dette har vi bevilget, sa statssektretær Henriette Killi Westhrin til Dagbladet onsdag.

Utelatt
Den lukkede søknadsprosessen kan være et brudd på regjeringens eget «Reglement for økonomistyring i Staten».

- Hovedregelen i det statlige økonomiregelverket er at statlige tilskudd skal kunngjøres på en slik måte at en kan nå hele målgruppen som tilskuddsbevilgningen tar sikte på, sier direktør i Direktoratet for økonomistyring (DFØ) Marianne Andreassen til Dagbladet.

Hun presiserer at dette regelverket gjelder uansett størrelse på beløpene som blir bevilget. Jenteforsvaret fikk 154 000 kroner mens LLH fikk 346 375 kroner. 

- Regelverket inneholder imidlertid ingen krav til hvordan kunngjøring skal skje.  Departementer og tilskuddsforvaltere kan ha så  god oversikt over mulige mottakere at det er tilstrekkelig å ta direkte kontakt med disse, sier Andreassen.

Men flere mulige mottakere av støtte til selvforsvarskurs fikk aldri høre om at det var penger å hente til et slikt prosjekt.

- I denne omgangen fikk vi ikke en gang høre at det var penger. Hadde vi blitt informert kunne vi definitivt tenkt oss å søke, sier generalsekretær Trond Søvik i Norges Kampsportforbund.

De er det niende største særforbundet i Norges Idrettsforbund med rundt 35 000 medlemmer.

- Jeg har aldri hørt om de to gruppene som fikk penger, men kan ikke uttale meg om deres kompetanse.  Det prinsipielle er at det må gis anledning til at flere enn to organisasjoner kan søke. Slik som dette har blitt har ikke vi fått sjansen til å komme inn med vår ekspertise. Det synes vi er leit, sier Søvik.

På sidelinjen
Torsdag skrev Dagbladet om organisasjonen KIK - Selvforsvar og likestilling. De har drevet med selvforsvarskurs for kvinner i over 20 år og har lært opp mange av Jenteforsvarets instruktører. Til tross for at de sendte en epost til Lysbakken og tilbød sin kompetanse ble de holdt utenfor.

- Vi har ikke blitt involvert i prosessen, og det synes jeg er synd. Jeg stusser over at vi som har mest kompetanse blir en utsidespiller, sa KIKs leder Lene Gulbrandsen.

Andreassen i Direktoratet for økonomistyring vil ikke uttale seg om departementet i denne saken har brutt regelverket.

Følg saken:

Jenteforsvaret

•Dagbladet avslørte onsdag at Barne-, inkludering- og likestillingsminister Audun Lysbakken (SV), under den såkalte voldtektsbølgen i november, bevilget 154 000 kroner til organisasjonen Jenteforsvaret.
•Jenteforsvaret skriver i søknaden at de er en undergruppe av Sosialistisk Ungdom - SVs ungdomsorganisasjon. Alle styremedlemmer i Jenteforsvaret har sentrale verv i SU eller SV. Jenteforsvaret skulle bruke pengene til «Feministisk selvforsvarskurs» for jenter i videregående skole.
•Landsforeningen for homofile, bifile, lesbiske og transseksuelle (LLH) i Sør-Trøndelag søkte også om penger til et selvforsvarskurs de arrangerer sammen med fylkeskommunen og fylkesmannen. LLH ledes av en tidligere SU-nestleder og fikk 346 375 kroner i støtte. •Departementet sier selv at det ikke var en åpen søkeprosess, og at de bare tok kontakt med de to organisasjonene som senere søkte om og fikk pengestøtte.
•I dag (tirsdag) tas saken opp i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomitè.

- DFØ har ikke  grunnlag for å si noe om dette, og det heller ikke vår rolle å gå inn i enkeltsaker.

Hun forteller at det er Riksrevisjonen som reviderer departementenes rutiner og at reglementet er et grunnlag for deres revisjon. Riksrevisjonen ville i går ikke uttale seg om saken.

Tette bånd
De som endte opp med alle pengene har begge tilknytning til SV. Jenteforsvaret skrev i sin søknad at de er en undergruppe av SVs ungdomsorganisasjon SU. En måned etter at søknaden var sendt ble de registrert som en egen organisasjon, men de har fortsatt samme adresse og telefonnummer som SU. Alle styremedlemmene i Jenteforsvaret har sentrale posisjoner SU eller SV. Jenteforsvarets styreleder Liv-Tone Ruud er også styremedlem i SU, Nestleder Ebba Augusta Boye (25) er også nestleder i SU.

Lederen av LLH i Sør-Trøndelag, som mottok den største pengepotten fra Lysbakken, er også tidligere SU-nestleder.

Ustrukturert
I dag blir saken behandlet i Stortingets Kontroll- og konstitusjonskomitè.

- Først må vi få en avklaring om hva som egentlig har skjedd her. Først sa jo statssekretæren at det ikke var andre som kunne gjøre dette. Så finner jo Dagbladet ut at det var aktører her som til og med har lært opp de som fikk pengene, sier komiteleder Anders Anundsen (Frp).

Han sier han ikke vet hva som er verst: Om Lysbakken har særbehandlet sin egen ungdomsorganisasjon eller at praksisen rundt tildeling av tilskudd er så dårlig som denne saken viser.

- Det fremstår ikke som om statsråden har en god og strukturert sak.

Anundsen regner med at dagens møte konkluderer med at komiteen åpner såkalte forundersøkelser og ber Lysbakken forklare seg.

Dagbladet spurte i går Barne, likestilling- og inkluderingsdepartementet om "Reglemet for økonomistyring i Staten" var fulgt i denne saken. Det kunne ikke departementet svare på.

Dagbladet onsdag: Dagbladet avslørte onsdag at SV-statsråd Audun Lysbakken bevilget 154 000 kroner til en underavdeling av sin egen ungdomsorganisasjon Sosialistisk Ungdom (SU).
Dagbladet onsdag: Dagbladet avslørte onsdag at SV-statsråd Audun Lysbakken bevilget 154 000 kroner til en underavdeling av sin egen ungdomsorganisasjon Sosialistisk Ungdom (SU). Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer