Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kan ha behandlet utflyttere for millioner

Sykehus sjekker feil adresse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
 • Les også: Rett til operasjon i Norge?

  (Dagbladet.no): - Vi har ingen grunn til å tro at det dreier seg om et enkelttilfelle, sier Jo Heldaas, kommunikasjonsrådgiver i Helse Sør-Øst, til Dagbladet.no

  Dagbladet skrev i dag at sykehusene sjekker den gamle adressen når de skal behandle norske pasienter som har flyttet til utlandet, og at det skjedde da Arne Olav Brundtland ble behandlet på Sunnaas sykehus.

  Sykehusene sjekker bare rubrikken bokommune, og denne viser siste registrerte adresse i Norge, altså ikke hvor man nå er bosatt.


  - Ikke feilregistrering
  Skatteetaten kunne i går ikke forklare hvorfor Brundtland hadde fått behandling, stikk i strid med regelverket, siden han er utvandret.

  Nå har de gått gjennom saken.

  - Det er ikke feil i denne registreringen. Skattedirektoratet er ansvarlig for Folkeregisteret og de kan opplyse om at det ikke er noe feil rundt ekteparet Brundtland. Bokommune er en historisk registrering. Det står klart i registeret at ekteparet er utvandret og har adresse Frankrike, sier Lise Halvorsen, informasjonsdirektør i skatteetaten, til Dagbladet.

  - Helseforetakene baserer sine opplysninger på rubrikken «bokommune» for å sjekke om pasienten har rett til behandling i Norge? Hva er din kommentar til det?

  - Det må bli for snevert, særlig tatt i betraktning av at postadressen står rett over denne informasjonen og at det i bildet under status faktisk står enten bosatt, utvandret eller død.

  - Siden helseforetakene tolker opplysningene annerledes enn hva de faktisk betyr. Kommer dere til å forandre systemet?

  - Vi kommer til å vurdere det, sier Halvorsen

  Arne Olav Brundtland skal ha fått opptrening til en anslått pris på omtrent 240 000 kroner.

  Helse Sør-Øst sier nå at hans tilfelle, og Sunnaas\' måte å sjekke folkeregisteret på, ikke er unik, og at det kan gjelde langt flere.

  En lang rekke pasienter kan derfor ha fått behandling de ikke har hatt rett til, og sykehusene har blitt belastet med for store kostnader i forhold til regelverket.


  Går gjennom rutinene
  Helse Sør-Øst vil i morgen sende ut et brev til helseforetakene.

  - Vi sender et brev til alle helseforetakene og ber dem om å forsikre seg at de følger rutinene.

  De vet ikke hvor mange sykehus og foretak som kan ha brukt opplysningene feil på denne måten.

  - Vi har ikke bedt om og har ikke fått noen oversikt over hvordan helseforetakene har løst dette, sier Heldaas.

  - Det kan være snakk om store summer her?

  - Det har vi ingen mulighet til å mene noe om, når vi ikke vet hva som har vært praksis i de ulike foretakene og ikke kjenner omfanget. Men vi har grunn til å tro at det ikke dreier seg om et enkelttilfelle.

  At kommunene sjekker bokommune, og ikke om vedkommende er utvandret, kan forklare hvorfor Gro Harlem Brundtlands ektemann Arne Olav Brundtland kunne få rehabilitering på Sunnaas sykehus - stikk i strid med regelverket.

  I folkeregisteret er Gro og Arne Olav helt korrekt registrert som utvandret. Likevel står det i rubrikken for bokommune oppgitt Oslo, fordi dette var det siste stedet de bodde da de var bosatt i Norge.
 • Les også: Rett til operasjon i Norge?
SUNNAAS: Arne Olav Brundtland fikk behandling på Sunnaas, selv om han etter regelverket ikke hadde rett på det. Det fikk han fordi sykehuset sjekket feil adresse. Nå viser det seg at det har vært en feilpraksis, og at det sannsynligvis også gjelder flere sykehus og helseforetak. Foto: Morten Holm/Scanpix
SUNNAAS: Arne Olav Brundtland fikk behandling på Sunnaas, selv om han etter regelverket ikke hadde rett på det. Det fikk han fordi sykehuset sjekket feil adresse. Nå viser det seg at det har vært en feilpraksis, og at det sannsynligvis også gjelder flere sykehus og helseforetak. Foto: Morten Holm/Scanpix Vis mer
image: Kan ha behandlet utflyttere for millioner
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media