Kan ha besøkt al-Qaida-topp

Britisk politi sjekker nå om flere av London-bomberne kan ha besøkt al-Qaida-toppen Abu Faraj al-Libbi i Pakistan. Han skal ha varslet et angrep mot Londons transportnettverk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): Avisa Evening Standard skriver at britisk politi for to måneder siden advarte mot et terrorangrep.

Advarselen kom fra amerikansk etterretning etter avhør av al-Libbi, som president George W. Bush tidligere har beskrevet som Osama bin Ladens øverste general. Han ble arrestert i Pakistan den 2. mai, og politiet sjekker nå om minst to av bomberne kan ha vært i kontakt med al-Libbi.

En etterretningskilde sier til Evening Standard:

-  Han fortalte oss at de ønsket å utføre ett nytt Madrid i London. Men planene var vage, og statsminister Tony Blair avviser at mer kunne vært gjort for å hindre bombene.

I går bekreftet pakistanske tjenestemenn at en av bomberne, 22-åringen Shahzad Tamweer, var i Pakistan to ganger, og opphold seg i landet i minst fire måneder.

Spor til Pakistan

Tamweer ble fotografert da han krysset grensa, og pakistansk politi jobber nå for å kartlegge hans bevegelser i landet. Jakten på det politiet tror er mesterhjernen bak angrepene, er nå politiets hovedfokus. I går kom det også fram at britisk politi har etterlyst egyptiske Magdy Asi el-Nashar, 33, som studerte biokjemi ved universitetet i Leeds. Han skal ha leid et av husene som politiet har ransaket i byen. Naboer sier el-Nashar skal ha forlatt Storbritannia nylig, og at han hevdet han hadde problemer med å få nytt visum.

Nummer fire identifisert

LONDON I GÅR: Folk samlet seg på Trafalgar Square i en minnestund for å hedre dem som ble drept i terroraksjonen. Foto: Scanpix
LONDON I GÅR: Folk samlet seg på Trafalgar Square i en minnestund for å hedre dem som ble drept i terroraksjonen. Foto: Scanpix Vis mer

Den fjerde bomberen ble i går identifisert som Lindsay Germail. Han skal ha utløst bomba på Piccadilly Line der minst 21 personer ble drept. Onsdag gikk politiet til aksjon mot ei hytte i Aylesbury, der Jermail skal ha oppholdt seg.

Naboer sier til Evening Standard at Jermail skal ha flyttet inn for tre uker siden, med sine kone og et lite barn. Torsdag tok Jermail toget til Luton der han traff de tre andre selvmordsbomberne.

TERRORTOPP: Abu Faraj al-Libbi.