Kan ha betalt løsepenger

Frigivelsen av de to kvinnelige gislene i Irak blir møtt med jubel i hjemlandet. Men irakiske myndigheter skeptiske. Opplysningene om at det ble betalt 1 million dollar i løsepenger, kan føre til enda flere gisselaksjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Grunnen til at antall kidnappinger øker, er rett og slett at det blir betalt løsepenger, sier Sabah Kadhim, talsmann for det irakiske innenriksdepartementet.

Regjeringen i Irak sier den har opplysninger om at det er betalt ut løsepenger for gisler i flere tilfeller, ikke direkte fra regjeringer, men via andre kanaler. Blant annet skal flere religiøse ledere ha tjent gode penger på å være meklere.

Brøt prinsipp

Historien om at det ble betalt nær 7 millioner kroner for å få løslatt de to italienske hjelpearbeiderne, Simona Torretta og Simona Pari, stammer fra den kuwaitiske avisen Al-Rai al-Aam. Det går også rykter om at løsesummen var dobbelt så høy.

Onsdag uttalte Gustavo Selva, som leder utenrikskomitéen i den italienske nasjonalforsamlingen, at det trolig ble betalt ut en sum på om lag 1 million dollar.

- Av prinsipp burde vi ikke gi etter for utpressing, men i dette tilfelle måtte vi gjøre det, selv om det åpenbart er en farlig vei å gå, sa Selva, som tilhører regjeringskoalisjonen.

Samme formiddag hevdet imidlertid Italias utenriksminister at regjeringen overhodet ikke hadde betalt penger for å få de to 29-åringene fri. Ifølge Franco Frattini brukte Italia kun sine mange kontakter, slik at kidnapperne forsto hvem de hadde med å gjøre:

- Et flott land, Italia, elsket og verdsatt i den arabiske verden. Det var vår eneste løsesum, sa Frattini. Ifølge Selva er utenriksministerens benektelse kun et spill for galleriet.

- Regjeringen er forpliktet til å gi inntrykk av at den ikke har gitt etter for et krav om løsepenger, sier han.

Rike irakere utsatt

I Irak er folk flest langt mer opptatt av sin egen skjebne enn av de italienske kvinnene. Det siste året har hundrevis av irakere, spesielt leger og næringsdrivende, blitt bortført av kriminelle gjenger som krever opptil 100.000 dollar, tilsvarende 700.000 kroner, i løsepenger. Antall kidnappede utlendinger er cirka 130, hvorav rundt 30 er drept.

- Hvis ikke gjerningsmennene får pengene sine innen tre døgn, selges de videre til andre grupper, sier en britisk sikkerhetsrådgiver som har vært i Irak i ett år. Han opplyser at det blir betalt ut enorme summer, enten av selskaper, familier eller regjeringer, og at gisseltaking er en meget lukrativ forretningsvirksomhet.

Den kaotiske situasjonen i Irak passer kidnapperne perfekt; ingen ønsker oppmerksomhet om utpressingen. Ifølge innenriksdepartementet blir 90 prosent av kidnappingene utført av kriminelle grupper.

Hvem som kidnappet de to italienske kvinnene, samt to av deres irakiske kolleger er foreløpig ukjent. Gruppen offentliggjorde verken bilder eller videoer etter at de fire ble bortført fra Bagdad for tre uker siden. To grupper har sagt at de står bak, uten at meldingene er tatt seriøst.

- Savner Irak

Simona Torretta sier at hun ble behandlet godt og respektfullt. Hun beskriver kidnapperne som «religiøse mennesker som lærte oss om islam, og til slutt til og med beklaget».

- Det var tøft, men vi visste at vi kom til å bli løslatt, sa Torretta etter at hun kom hjem til Roma sent tirsdag kveld. Både hun og Pari sier de vil reise tilbake til Irak.

- Jeg vil sende en hilsen og et stort kyss til hele det irakiske folk, til alle våre venner, sa en smilende Pari til reportere utenfor sitt hjem i Rimini.

- Jeg savner dem mye og håper å kunne reise tilbake til Irak veldig snart, fordi det er et land jeg er veldig glad i, sa hjelpearbeideren.

Tatt for spioner

Gisseltakerne skal først ha trodd av de to kvinnene var spioner, men da de ble klar over at de arbeidet for hjelpeorganisasjonen Ei bru til Bagdad skal de ha endret holdning.

Kvinnenes to irakiske kolleger ble holdt fanget hver for seg. Ikke før løslatelsen tirsdag morgen ble de klar over at de andre levde. Da ble de påsatt hetter, kjørt av gårde og etterlatt på ulike steder.

Mahnaz Assam sier hun ble etterlatt i Bagdad, hvorpå hun stanset en taxi og kjørte hjem til familien.

(NTB)