Kan ha blitt avslørt da han bestilte flybillettene på internett

Var det slik drapslaget sporet opp Hamas-lederen i Dubai? EU protesterer mot passmisbruket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Bråket rundt attentatet på Hamas-toppen Mahmoud al-Mabhouh i Dubai vokser både i omfang og styrke.

I dag opplyser politiet at ytterligere fire personer tilknyttet aksjonen skal ha brukt falske europeiske pass - to britiske og to irske. Det betyr at myndighetene i Dubai nå har funnet ID-informasjon på 15 konkrete personer de mistenker var del av drapslaget i Dubai 19. januar.

Politisjefen i Dubai antyder videre at tre mistenkte kan ha brukt diplomatpass for å komme seg inn og ut av landet under aksjonen.

- Det er informasjon politiet i Dubai ikke ønsker å gå ut med for øyeblikket, som involverer bruken av diplomatpass, sier generalløytnant Dahi Khalfan Tamim til avisa The National.

Opplysningene stemmer således over ens med tidligere kungjøringer om at så mange som 18 personer deltok i aksjonen i Dubai.

Bestilte billetter på nettVidere får den avdøde Hamas-toppen kritikk av sine egne for å ha bestilt flybillettene fra Damaskus til Dubai via nettet.

I helgen kom den ledende Hamas-politikeren Salah Bardawil med kritikken, og sa at Mabhouh til og med hadde informert sin familie om hvor han skulle oppholde seg i Dubai, skriver israelske Haaretz. Samtidig avviser Hamas ryktene om at en informant i deres egen organisasjon har samarbeidet med attentatmennene.

Diplomatisk uroPolitiet i Dubai har foreløpig ikke gått ut med navn og bilde på identitetene de fire siste har brukt, slik de gjorde med de elleve første mandag for en uke siden.

Det var avsløringen forrige mandag som skapte diplomatiske sjokkbølger i Europa, ettersom verken myndighetene i Storbritannia, Irland, Frankrike eller Tyskland var klar over at pass og identiteter fra deres land ville knyttes til attentatet før politimyndighetene i Dubai la frem sin oppsiktsvekkende detaljerte gjennomgang med bilder og video.

Til da så det ut som om attentatet på Hamas-toppen, og beskyldningene om at Israel og etterretningstjenesten Mossad står bak, ville høste liten oppmerksomhet utenfor Midtøsten.

Også Østerrike ble uten forvarsel trukket inn i saken ettersom SIM-kort og telefonaktivitet tyder på at aksjonen ble styrt fra alpelandet.

Det er derfor grunn til å tro at identiteten til de siste fire foreløpig holdes tilbake for å gi britiske og irske myndigheter bedre tid til å gjennomgå materialet.

Sju av de elleve første som er identifisert viser seg å ha brukt identiteten til ekte personer som enten er bosatt eller oppholder seg i Israel.

DREPT: Avdøde Mahmoud al-Mabhouh klargjøres før begravelsen 29. januar. Nå begynner attentatet på Hamas-lederen å få diplomatiske konsekvenser. Foto: REUTERS/SCANPIX
DREPT: Avdøde Mahmoud al-Mabhouh klargjøres før begravelsen 29. januar. Nå begynner attentatet på Hamas-lederen å få diplomatiske konsekvenser. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer

EU protestererIsrael har til nå verken bekreftet eller benektet at de har noe med attentatet å gjøre. Men flere ganger har medlemmer av regjeringen fastholdt at det ikke finnes bevis for påstanden, og at mistanken ikke vil skade forholdet til de berørte landene i Europa.

- Ingenting knytter Israel til attentatet på Mabhouh. Storbritannia, Tyskland og Frankrike er partnere i den pågåendekampen mot global terrorisme, så jeg er sikker på at det ikke vil oppstå en krise, sa Israels viseutenriksminister Danny Ayalon til Jerusalem Post lørdag.

Men nettopp det er i ferd med å skje etter politiets avsløringer sist mandag. Irlands utenriksminister var raskt ute med pekefingeren, og den ble rettet mot Israel. Deretter fulgte Storbritannia, Frankrike og Tyskland etter med å kalle israels ambassadører inn på teppet for å avklare landets rolle i saken.

Alle de mistenkte i aksjonen er nå etterlyst gjennom Interpool, og etterforskning er igangsatt både i Storbritannia, Irland, Frankrike, Tyskland og Østerrike - i samarbeid med politiet i Dubai. Også Spanias utenriksminister er ute med pekefingeren, og ga den topp prioritet under EUs utenriksministermøte som startet i går.

- EU fordømmer på det sterkeste at de involverte i denne gjerningen brukte falske pass fra EUs medlemsstater og kredittkort tilegnet seg gjennom ID-tyveri av EU-borgere, lyder en felleserklæringen fra gårsdagens utenriksministermøte.

Lieberman ble grillet Ifølge diplomatiske kilder den israelske avisen Haaretz har i EU, møttes toppdiplomater fra Tyskland, Frankrike, Storbritannia og Irland på søndag for å bli enige om språket i felleserklæringen. Irland skal ha lobbet sterkt for å kreve at Israel som hovedmistenkt skulle tas med i teksten.

Israels utenriksminister Avigdor Lieberman var selv til stede i Brüssel i går, og ble grillet av den ene europeiske utenriksministeren etter den andre om attentatmistanken.

I møte med Irlands Micheal Martin fastholdt den israelske utenriksministeren at noen kopling til landet eller Mossad ikke kan bevises, skriver Jerusalem Post.

Martin konfronterte ham med Dubai-politiets utsagn om at de er 99 prosent sikker på at Mossad står bak.

Senere møtte Lieberman Storbritannias utenriksminister David Miliband. Også han ville ha Israels svar på beskyldningene.

Etter møtet sa Miliband at han hadde sagt til Lieberman at Israel er nødt til å samarbeide med etterforskningen politiet i Dubai har innledet, melder Haaretz

Ifølge Miliband skal den israelske utenriksministeren ha svart med at landet ikke har infomasjon å tilby på nåværende tidspunkt.

GRILLES: Israels utenriksminister Avigdor Lieberman fastholder at det ikke kan bevises at Israel står bak attentatet. I går måtte han forklare seg for en rekke europeiske utenriksministre under EUs utenriksministermøte i Brüssel. Foto: EPA/OLIVIER HOSLET/SCANPIX
GRILLES: Israels utenriksminister Avigdor Lieberman fastholder at det ikke kan bevises at Israel står bak attentatet. I går måtte han forklare seg for en rekke europeiske utenriksministre under EUs utenriksministermøte i Brüssel. Foto: EPA/OLIVIER HOSLET/SCANPIX Vis mer