Kan ha blitt ført bak lyset

Forsvarsminister Kristin Krohn Devold mangler oversikt og kontroll med Forsvarets våpenkjøp fra Israel. Men etter det Dagbladet har grunn til å tro, har ansvarlige i Forsvaret fortidd nye og vesentlige opplysninger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dermed kan forsvarsminister Kristin Krohn Devold rett og slett ha blitt ført bak lyset.

Ammunisjonskjøpet som ble avslørt av Dagbladet i går, ble avtalt mellom Forsvaret og det statlige Israeli Military Industry Ltd. 22. februar. Samme dag ble avtalen sendt Forsvarsdepartementet, hvor den ble godkjent - uten politisk behandling, opplyser Krohn Devold til Dagbladet.

Godkjent

Avtalen ble altså godkjent noen få dager før Dagbladet avslørte at Norge hadde kjøpt ti tysk-israelske raketter, en avsløring som førte til store oppslag og kraftig kritikk fra politikere på Stortinget.

Viktigst var likevel at både forsvars- og utenriksminister 27. februar fastslo at «Norge ikke skal kjøpe våpen fra Israel».

De ansvarlige for ammunisjonskjøpet måtte altså seinest 27. februar ha blitt klar over at ammunisjonskjøpet var ulovlig. Men de valgte å tie, kanskje i håp om at det ikke skulle oppdages.

Det kan også dokumenteres at Forsvarets Logistikkorganisasjon 12. mars i år opplyser til Stortinget at Norge ikke har kjøpt inn våpen fra Israel de siste fem åra. Det til tross for at en skipslast med innkjøpt ammunisjon da var på vei fra Israel til Oslo.

- Forvirrende

28. februar skriver Krohn Devold også til SV på Stortinget at «det ikke planlegges vesentlige kjøp av våpen fra Israel, men det vil fortsatt være åpent for mindre kjøp. Disse vil imidlertid bli gjenstand for individuell politisk behandling».

Noen slik behandling fant imidlertid ikke sted.