Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kan ha blitt kastet i septiktank mens de var i live

Her fant soldatene den grusomme massegraven i Den sentralafrikanske republikk.

FORFERDELIG FUNN: Fredsbevarende styrker fant torsdag minst 12 lik i det som trolig er en septiktank på en militærbase i Bengui. Foto: LEGNAN KOULA / EPA / NTB SCANPIX
FORFERDELIG FUNN: Fredsbevarende styrker fant torsdag minst 12 lik i det som trolig er en septiktank på en militærbase i Bengui. Foto: LEGNAN KOULA / EPA / NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Til tross for at 1600 fredsbevarende soldater fra Frankrike nå er på plass sammen med 6000 soldater fra Den afrikanske union, blir blodbadet i Den sentralafrikanske republikk stadig verre.

En tidligere kommandør i de franske styrkene har uttalt at det trengs mange tusen soldater i en internasjonalt sammensatt styrke for å få kontroll over det som nå karakteriseres som etnisk-religiøs rensing av FNs høykommisær for flyktninger.

Massegrav i militærleir Minst 12 lik er funnet etter at soldater denne uka oppdaget en massegrav midt i en militærleir okkupert av Seleka-opprører i hovedstaden Bangui.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters var de døde dyttet ned i et stort underjordisk rom som antakelig har vært en septiktank.

- Likene ble funnet forskjellige steder i tanken, noe som tyder på at de ble kastet ned i live og kjempet for å komme seg ut, sier etterforskningsleder Ghislain Grezenguet til nyhetsbyrået AFP.

De døde menneskene er delvis forråtnet og det er derfor uklart når de ble drept. Lederen for Seleka-styrkene i området nekter for å ha noe med massemordet å gjøre.

Men massegraven er bare en av utallige grusomheter som nå kommer til overflaten.

- Samfunnet revet i stykker FN mangler ord for å beskrive situasjonen i det borgerkrigsherjede landet.

- Selve fundamentet for samfunnet, bygget gjennom generasjoner, er revet fra hverandre. Vi kan ikke påstå at vi bryr oss om mengden av uhyrligheter for så å unnlate å innse hva som trengs for å forhindre dem, sa FNs generalsekretær Ban Ki Moon i går, ifølge New York Times.

Han ber om at Frankrike bidrar med ytterligere soldater mens FN vurderer mulighetene for en større FN-styrke som eventuelt vil ta lang tid å få på plass. EU skal i mellomtida støtte franskmennene med 500 soldater, men ingenting tyder på at de fredsbevarende styrkene er i nærheten av å være i stand til å stoppe blodbadet.

Hundrevis av drepte Det har vært kaos i Den sentralafrikanske republikk siden muslimske opprørere tok makta for et år siden, for så å miste den til den kristne militsen i desember i fjor.

Den muslimske Seleka-kupplederen Michel Djotodia hadde da blitt presset av nabolandene til å gå av etter en bølge av dødelig sekterisk vold, som ble avløst av hevnangrep på muslimer som ble stadig mer gruoppvekkende. Tortur, plyndring og lynsjinger har preget landet de siste ukene.

Titusenvis av muslimer har flyktet landet etter at mobb i gatene har stukket, trampet og slått i hjel enhver som mistenkes for å være støttespiller for Seleka. Drapsraidene er organisert av «Anti-Balaka», en hovedsaklig kristen geriljabevegelse.

Den internasjonale domstolen i Haag har avdekket en rekke folkemordlignende forbrytelser.

- Det er hundrevis av drap, voldtekter, seksuelt slaveri, plyndring, tortur og rekruttering av barn til krigshandlinger. I mange tilfeller ser ofrene ut til å ha blitt mål av religiøse årsaker, sier hovedetterforsker Fatou Bensouda ifølge magasinet Economist.

Flere enn 700 000 mennesker i Den sentralafrikanske republikk har blitt drevet på flukt av kampene og 2,6 millioner er i akutt nød, ifølge FN.

- KAN HA VÆRT I LIVE: Etterforskningsleder Ghislain Grezenguet (vendt mot kameraet) diskuterte i går likfunnet med franske soldater. Foto: FRED DUFOUR / AFP / NTB SCANPIX
- KAN HA VÆRT I LIVE: Etterforskningsleder Ghislain Grezenguet (vendt mot kameraet) diskuterte i går likfunnet med franske soldater. Foto: FRED DUFOUR / AFP / NTB SCANPIX Vis mer
Hele Norges coronakart