Kan ha blitt lurt i døden

Visste de fire selvmordsbomberne at de sprengte seg selv i døden?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De fire terroristene hadde kjøpt tur-retur billetter på toget fra Luton til London om morgenen den 7. juli. De hadde også løst parkeringsbilletter.

Bombemennene hadde på seg førerkort, bankkort og identifikasjon, og ble dermed enkelt identifisert.

Politiet mente dette kunne komme av et ønske om å anerkjennes som martyrer.

Men det kan også tyde på at bombeaksjonene i London ikke var ment å være selvmordsaksjoner.

Ingen bevis

- Vi har ikke solide beviser for at mennene var selvmordsbombere. Det er mulig at de ikke hadde til hensikt å dø, sier en talsmann for Scotland Yard til avisen Sunday Telegraph.

Politiets hovedteori skal fortsatt være at de fire bombemennene i London var selvmordsbombere, men en annen teori er at de fire unge britene kan ha blitt lurt i døden av mektige bakmenn.

I så fall kan bombemennene ha fått beskjed fra en hovedmann fra al-Qaida om at bombene var tidsinnstilt, og at de dermed ville komme seg unna i live - mens bombene i virkeligheten var innstilt på å eksplodere umiddelbart.

KAN HA BLITT LURT: De fire bombemennene i London kan ha trodd de skulle komme unna terroraksjonen i live, men blitt lurt av en hovedmann. Foto: Metropolitan Police
KAN HA BLITT LURT: De fire bombemennene i London kan ha trodd de skulle komme unna terroraksjonen i live, men blitt lurt av en hovedmann. Foto: Metropolitan Police Vis mer

Ryggsekker

- Hovedmannen kan ha ment at det var en for stor risiko for at de fire skulle bli tatt og fortelle alt i politiavhør. Det var for mye på spill, så de kan ha blitt løyet for og med vilje sendt dem i døden, sier en sikkerhetstalsmann.

Alle fire bombemennene hadde bombene i ryggsekker, mens de fleste selvmordsbomberne har eksplosivene festet på kroppen. Dette kan også tyde på at planen var å sette fra seg ryggsekkene på t-banen og bussen, og så forsvinne før sprengladningen ble detonert.

Terrorangrepene mot Madrid i fjor, som har mange likhetstrekk med det som skjedde i London, ble ikke utført av selvmordsbombere, men av gjerningsmenn som plasserte bombene før de stakk av.