Kan ha boret i hull fylt av dynamitt da det eksploderte

Det skal ikke skje, sier sprengningsekspert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GEILO/OSLO (Dagbladet): Politiet etterforsker om det er mulig at det allerede kan ha vært dynamitt i hullene der der det ble boret, da det eksploderte på Geilo i går.

- Her må jeg svare generelt, men det er en av teoriene vi også følger, sier etterforskningsleder Brit Fyksen til Dagbladet.

Tre personer mistet livet i ulykken.

- Det må man ikke gjøre Dagbladet er kjent med at en mulighet for at dynamitt eksploderer utilsiktet - slik politiet har slått fast at det gjorde - er dersom det blant annet bores i hull der det allerede er dynamitt.

Bergspredningsleder i entreprenørskapsfirmaet Tellefsen AS, Vidar Tellefsen, sier det er direkte farlig.

- Det skal ikke bores i hull der det er sprengstoffer. Det er helt uakseptabelt og livsfarlig. Det må en rett og slett ikke gjøre, sier han til Dagbladet.

Han understreker at han har mistet kolleger, og sier situasjonen er tragisk - uansett hva som er skjedd.

SPRENGNINGSEKSPERT: Vidar Tellefsen er bergspredningsleder. Foto: Per Flåthe / Dagbladet
SPRENGNINGSEKSPERT: Vidar Tellefsen er bergspredningsleder. Foto: Per Flåthe / Dagbladet Vis mer

- Dersom det er mistanke om sprengstoff i borehullet sier forskriftene at det skal spyles med vann. Er det den minste mistanke om at det er sprengstoff der, må man på ingen måte bore der, sier Tellefsen, som er daglig leder av entreprenørfirmaet.

- Skal absolutt ikke brukes Tellefsen forklarer at alle hull som er ferdig boret vanligvis merkes med en rød plugg. Når hullene er lastet med dynamitt og at salven er klar til sprenging, bør det ikke være anleggsmaskiner eller noe annet til stede - untatt når spregningssalven skal tildekkes med sprengmatter.

- Borerigger og piggemaskiner skal absolutt ikke brukes, sier han.

Dagbladet kjenner til at en borerigg ha vært i aksjon tett ved der skytebasene og assistenten holdt på med å laste sprengstoff i borehullene.

- Det er også farlig å bore et hull rett ved der det allerede er fylt på sprengstoff, for et bor kan avvike sterkt og faktisk gå inn i tilliggende borehull, sier Tellefsen.

Han etterlyser svar på hvordan ulykken kunne skje.

- Det skal ikke kunne skje. Det er en hel bransje som nå er veldig preget av dette, vi lurer alle på hva som er skjedd og om det kan være noe feil på utstyret. Vi blir liggende våkne om natta og tenke på det - dette må man finne ut av, sier han.

BEKREFTER: Etterforskningsleder Brit Fyksen bekrefter én av teoriene politiet jobber med ut ifra etter dødsulykken ved dette anlegget på Geilo onsdag. Foto: Foto: Fredrik Varfjell / NTB Scanpix / Per Flåthe/Dagbladet
BEKREFTER: Etterforskningsleder Brit Fyksen bekrefter én av teoriene politiet jobber med ut ifra etter dødsulykken ved dette anlegget på Geilo onsdag. Foto: Foto: Fredrik Varfjell / NTB Scanpix / Per Flåthe/Dagbladet Vis mer

Politiet har nettopp avsluttet pressekonferansen ved Bardøla høyfjellshotell på Geilo, ett døgn etter eksplosjonen som krevde tre menneskeliv.

De står foreløpig uten et svar på hvordan ulykken kunne skje, og går nå inn i en ren etterforskningsfase der de skal finne ut hvordan det ble arbeidet der det eksploderte.

- Dyp sorg - Politiet jobber fortsatt med å sikre området, sa Fyksen under pressekonferansen.

Hun la til at det var omfattende arbeid, og at politiet ber om forståelse for at det kan ta tid med å få de evakuerte hjem igjen, og med å åpne riksvei 7, som ble stengt i går.

De tre avdøde jobbet for Årstein Jensen Fjellsprengning AS på Kongsberg, som var utsendt av entreprenørfirmaet T. Engene AS. De har i dag sendt ut en pressemelding.

«Det er med dyp sorg vi meddeler at vi har hatt en dødsulykke på et av våre anlegg på Geilo. De tre omkomne var ansatt hos vår underentreprenør Årstein Jensen Fjellspregning AS.

«Våre tanker og dypeste medfølelse går først og fremst til de nærmeste pårørende. Det er viktig at ansatte og ledelse i de involverte firmaene står sammen i denne tunge tiden», skriver de.

Den tredje avdøde, var først savnet - ble funnet død onsdag ettermiddag.

- Vi føler med dem Kongsberg kommune har et kriseteam i beredskap.

- Vi har kontaktet vårt lokale kriseteam, slik at de er beredt til å være tilstede dersom det skulle trenges. Det er snakk om personell som er i beredskap til å ta tak i det når og hvis det blir behov for å følge opp personer her i kommunen, sier varaordfører Arvid Lyngås.

- Vi har øvelser for hvordan sånt skal håndteres, men jeg er ikke kjent om det er kommet direkte henvendelser til oss av folk som ønsker hjelp, sier han.

ORIENTERER: Innsatsleder Odd Halvard Seterdal. Foto: Per Flåthe / Dagbladet
ORIENTERER: Innsatsleder Odd Halvard Seterdal. Foto: Per Flåthe / Dagbladet Vis mer

- Det er klart at vi tenker på de etterlatte og familene her. Vi føler med dem i den sorgen er i, sier Lyngås.

STOR EKSPLOSJON: Røyk steg opp fra anleggsområdet på Geilo, der en dynamittladning gikk av ukontrollert i går. Foto: Dagbladet-tipser.
STOR EKSPLOSJON: Røyk steg opp fra anleggsområdet på Geilo, der en dynamittladning gikk av ukontrollert i går. Foto: Dagbladet-tipser. Vis mer