Kan ha brukt opiumsbasert gass

En amerikansk tjenestemann sier til nyhetsbyrået AFP at USA har fått ymt fra Moskva om at det ble brukt opiumbasert gass under gisselaksjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russiske myndigheter nekter stadig å opplyse hvilken type gass de brukte da teateret ble stormet av spesialstyrker lørdag. For legene som behandler ofrene er det et stort problem at de ikke vet hvilken behandling de skal bruke.

Hemmeligholdet gjør at spekulasjonene går høyt. Eksperter fjern og nær never alt fra cyanid, karbondioksid (CO2), karbonmonoksid (CO) og BZ til nervegass og narkosegass.

En amerikansk tjenestemann som vil være anonym sa i dag til nyhetsbyrået AFP at USA har fått ymt fra Moskva om at det var en opiumbasert gass.

- Det betyr at det sannsynligvis ikke var et brudd på konvensjonen om kjemiske våpen, som forbyr bruk av giftig gass.

Tjenestemannen ville ikke utdype informasjonen, men sa at amerikanske diplomater stadig presser russerne for å få eksakt informasjon om gassen. Tre amerikanere skal ha vært gisler i teateret.

- Klær og sko fra gisler kan, hvis de blir analysert av eksperter innen kort tid, gi svar på hvilken gass det er snakk om, sier forskningssjef Bjørn Arne Johnsen ved Forsvarets Forskningsinstitutt på Kjeller.

Men klærne bør undersøkes raskt og oppbevares i plast eller fryser for at sporene ikke skal forsvinne.

Om ikke russiske uavhengige forskere får lov til å undersøke klærne, vil nok både Tyskland, USA og Nederland, som alle var berørt av dramaet, være interessert i å få klær til analyse.

- Også blodprøver kan være avslørende, fastslår Johnsen.

Fortsatt er flere hundre av de befridde gislene på sykehus. For rundt 40 av dem skal situasjonen være alvorlig. En del pasienter slapp ut fra sykehuset mandag.

Ifølge Financial Times og Washington Post kan det være snakk om en nyutviklet gass med nervelammende effekt. Overfor diplomater har russiske tjenestemenn bekreftet at gassen førte til lammelser. Målet var å sette gisseltakerne ut av spill i løpet av 15 sekunder.

Bjørn Arne Johnsen var raskt ute med en teori om at det kunne ha vært brukt CO2, som virker bedøvende, men sier mandag til NTB at en lang rekke gasser selvsagt har bedøvende effekt. Johnsen sier seg enig i at det også kan være snakk om en helt ny gasstype.

!-Siden russerne ikke vil ut med hva det er, kan man få mistanke om at det er en nyutviklet gass, framskaffet som del av landets kjemiske våpenprogram. Kjemivåpenkonvensjonen tillater verken forskning på eller utvikling, lagring eller bruk av kjemiske våpen, sier Johnsen.

John Eldridge, redaktør i fagtidsskriftet Jane's Nuclear, Biological and Chemical Defence, mener farene ved nervegass er så store at det er lite trolig at russerne har brukt slik gass.

Han tror de kan ha brukt Adamsite, en sovegass som ble utviklet for mange år siden. I så fall kan årsaken til at de ikke vil ut med gasstypen være frykt for Kjemivåpenkonvensjonen fra 1993.

Åke Sellström, en av Sveriges fremste eksperter på kjemiske stridsmidler og tidligere våpeninspektør i Irak, tror ikke på russernes forklaring om en vanlig narkosegass.

- Narkosegassen virker for sakte, sier Sellström til Aftonbladet. Han tror i stedet at russerne har brukt cyanid.

- Den virker øyeblikkelig. Syretilførselen til hjernen blokkeres, og effekten er som å trykke på en knapp. Du slukner. Soldatene kunne ta seg inn nesten umiddelbart. Dessuten kan de ha tatt en motgift før de tok seg inn, sier Sellström.

Cyanidteorien har Bjørn Arne Johnsen lite tro på. -Det var det som ble brukt i dødskamrene i Tyskland under 2. verdenskrig. Det ville være for dramatisk, mener han.