Politiet:

- Kan ha drept cheerleader (16)

Seriemorderen Dennis Rader, kalt «BTK», kobles til gamle, uløste forsvinninger.

SERIEMORDER: Dennis Rader på vei inn i El Dorado-fengselet. Bildet er tatt 19. august 2005. Foto: AP Photo/Jeff Tuttle
SERIEMORDER: Dennis Rader på vei inn i El Dorado-fengselet. Bildet er tatt 19. august 2005. Foto: AP Photo/Jeff Tuttle Vis mer
Publisert

For 18 år siden ble Dennis Rader, mest kjent som «BTK», arrestert og siktet for minst ti drap.

Seriemorderen hadde fått herje i hele 31 år før politiet klarte å pågripe Rader i 2005. Tilnavnet «BTK» står for «Bind, torture, kill» og skal beskrive hvordan han utførte de mange bestialske drapene.

I august samme år ble drapsmannen dømt til ti livstidsdommer, med en minstetid på 175 år.

Koblet til uløst tenåringsdrap

Men selv om Rader erkjente de ti drapene, etterforsker politiet fortsatt 78-åringens mulige involvering i uløste drap, skriver CNN.

Onsdag denne uka ransaket etterforskere fra politiet i Oklahoma en av Raders tidligere eiendommer i Kansas, i forbindelse med forsvinningen av ei tenåringsjente i 1976.

Den 16 år gamle cheerleaderen Cynthia Dawn Kinney ble sist sett da hun forlot et vaskeri 23. juni for 47 år siden.

SAVNET: Cynthia Dawn Kinney forsvant for 47 år siden. Foto: Handout
SAVNET: Cynthia Dawn Kinney forsvant for 47 år siden. Foto: Handout Vis mer

- Den pågående etterforskningen har avdekket potensielle forbindelser til andre savnede personer og uløste drap i Kansas og Missouri-områdene, som muligens er knyttet til Dennis Rader, skriver politiet i en pressemelding.

Fant strømpebukse

Videre opplyser de om at det ble gjort funn av interessante gjenstander i Raders tidligere bolig. Funnene skal nå undersøkes grundig for å finne ut om de er relevante for den videre etterforskningen.

I april foretok de den første gravingen på eiendommen i Kansas, hvor de fant en strømpebukse som var sammenknytt.

LIVSTID: Dennis Rader soner ti livstidsdommer. Foto: Travis Heying/The Wichita Eagle via AP
LIVSTID: Dennis Rader soner ti livstidsdommer. Foto: Travis Heying/The Wichita Eagle via AP Vis mer

Ifølge Gary Upton ved delstatspolitiet i Osage i Oklahoma kan strømpebuksa ha blitt brukt til å binde noens hender eller føtter.

Rader brukte ofte ofrenes eget undertøy til å kvele dem.

Opptrådte som en vanlig familiemann

I 2019 ga Raders datter Kerri Rawson et større intervju til amerikanske ABC News.

Hun hadde ingen anelse om at faren var en bestialsk seriemorder, før FBI banket på døra i 2005.

- Det var en helt normal dag. Jeg sov lenge. Denne mannen fra FBI spurte meg om jeg visste hvem BTK var. Og jeg spurte «du mener mannen som er etterlyst for flere drap i Kansas?», fortalte Rawson.

LETER: Politiet graver på Dennis Raders gamle eiendom. Bildet er tatt tirsdag 22. august 2023. Foto: Eduardo Castillo/The Wichita Eagle via AP
LETER: Politiet graver på Dennis Raders gamle eiendom. Bildet er tatt tirsdag 22. august 2023. Foto: Eduardo Castillo/The Wichita Eagle via AP Vis mer

Fram til da hadde hun sett på faren som en vanlig familiemann, som var speiderleder, leder i kirka og veteransoldat. Ifølge dattera levde de et rolig liv med familiens hund.

Hun har seinere fått vite at mora gikk gravid med henne da Rader begikk et av drapene.

Nå bistår hun politiet og ønsker å hjelpe til med å gi et endelig svar til ofrenes familie.

- La oss fortsette å jobbe sammen for å løse disse sakene for de pårørende familiene. De fortjener alt vi kan gi dem, sier Rawson til CNN.

Drepte for seksuelle lyster

Under rettssaken i 2005 fortalte den da 60 år gamle Rader kjølig og detaljert hvordan han drepte for å tilfredsstille sine seksuelle lyster.

- Jeg hadde aldri kvalt noen før, så jeg visste ikke helt hvor mye kraft jeg måtte bruke eller hvor lang tid det ville ta, sa 60-åringen i retten om sitt første drap.

MASKE: 63 år gamle Deloros Davis hadde på seg denne masken da hun ble funnet kvalt til døde i 1991. Dennis Rader hadde også tatt et bilde av den døde kvinnen med masken på. Foto: AP Photo/Bo Rader
MASKE: 63 år gamle Deloros Davis hadde på seg denne masken da hun ble funnet kvalt til døde i 1991. Dennis Rader hadde også tatt et bilde av den døde kvinnen med masken på. Foto: AP Photo/Bo Rader Vis mer

Rader hadde for vane å kutte telefonledningen hjemme hos ofrene før han drepte dem. Etter drapene fotograferte han ofrene med et Polaroid-kamera. Han kommuniserte ofte med politiet og mediene ved å sende brev, der han beskrev detaljene omkring drapene.

- Du må ha kontrollen, den får du ved å binde dem. Det var ei stor greie for meg. Min seksuelle fantasi er at hvis jeg skal drepe eller gjøre noe med ofrene, så må de være bundet fast. I mine drømmer hadde jeg sånt som de kalte torturkammer. Og for å få utløst dine seksuelle fantasier, så må du drepe, fortalte Rader i et intervju i programmet Dateline på NBC.

Beskrev drapene i detalj

I 1974, etter at han hadde drept et ektepar og deres to barn på ni og elleve år, skrev han en lapp med detaljerte beskrivelser av drapene. Arket la han i ei bok på et bibliotek, hvor det seinere ble funnet.

Lappen var signert med hans selvskapte kallenavn «BTK Strangler».

Det siste drapet han ble dømt for ble begått i 1991. Men i 2004 sendte han igjen brev til politiet. Det var dette som etter hvert førte til at Rader ble pågrepet året etter.

Seriemorderens handlinger har blitt dramatisert flere ganger i ulike tv-produksjoner.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer