Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Kan ha drept for å spare henne for store smerter

En 44 år gammel svensk statsborger erkjenner i Bergen tingrett at han tok livet av sin samboer Randi Berntsen (66), men han sier samtidig at han ikke husker noe.

BRUTALT DRAP: Randi Berntsen (66) ble brutalt drept i sin leilighet på Nordnes i Bergen natt til 10. januar i fjor. Foto: Leif Stang/Dagbladet
BRUTALT DRAP: Randi Berntsen (66) ble brutalt drept i sin leilighet på Nordnes i Bergen natt til 10. januar i fjor. Foto: Leif Stang/Dagbladet Vis mer

5BERGEN (Dagbladet): Den drapstiltalte svensk statsborgereren (44) svarte ja på skyldspørsmålet da straffesaken startet i Bergen tingrett i dag.

Han er tiltalt for å ha drept sin samboer Randi Berntsen (66) ved å tilføre lim i luftveiene hennes, kvele og stikke henne med saks og kniver i hals og bryst.

Randi Berntsen døde av kvelning og stikkskadene hun ble påført, ifølge tiltalebeslutningen.

Førstestatsadvokat og aktor Eirik Stolt-Nielsen sier i sitt innledningsforedrag at tiltalte og fornærmede bodde sammen i Sjøfarendes aldershjem på Nordnes i Bergen. Han beskriver tiltalte som en person med alkoholproblemer.

DREPT: Randi Berntsen (66) ble drept med lim, en saks og flere kniver. Foto: Privat
DREPT: Randi Berntsen (66) ble drept med lim, en saks og flere kniver. Foto: Privat Vis mer

- Lim i munnviken

- Tiltalte ringte selv til politiet. Han var til stede da politiet kom til leiligheten. Kniver stod fremdeles i avdøde. Det ble også observert lim i munnviken til avdøde. I avhør etterpå sa tiltalte at han ikke husket hva som hadde skjedd. Han har heller ikke seinere ønsket å forklare seg, men han har likevel erkjent at det var han som hadde tatt livet av Randi Berntsen, sier Stolt-Nielsen.

Forsvarsadvokat Torbjørn K. Sognefest i advokatfirmaet Elden sier i retten at hans klient har erkjent straffskyld. Han sier at han vil være opptatt av å få belyst hva fornærmede døde av.

FORSVARSADVOKAT: Torbjørn K. Sognefest. Foto: Leif Stang/Dagbladet
FORSVARSADVOKAT: Torbjørn K. Sognefest. Foto: Leif Stang/Dagbladet Vis mer

Sognefest begjærte retten om lukkede dører under deler av tiltaltes forklaring, og fikk rettens medhold i det.

Tiltalte forklarer i åpen rett at han pleide å starte dagen med å drikke alkohol. Han forteller også at han drakk en del om ettermiddagen og kvelden før han tok livet av Randi Berntsen. I tillegg til alkohol skal han ha tatt inn sovemedisinen imovane,

- Om kvelden tok hun medisiner som hun pleide å gjøre før hun gikk og la seg. Jeg hjalp henne med å legge seg, før jeg gikk ut i stua igjen for å fortsette å drikke vin. Jeg tok også noen sovetabletter. Etter dette husker jeg ingen ting. Det første minnet jeg har er at politiet kom og at jeg havnet i Bergen fengsel, sier han.

Før rettsaken startet i dag sa Torbjørn K. Sognefest til Dagbladet at hans klient vil forklare seg om motiv og det som skjedde for vel et år siden.

- Forberedt på straff

- Han er også forberedt til å ta den straffen han får. Nå er han opptatt av å få lagt denne saken bak seg, sa Sognefest.

Aktor Eirik Stolt-Nielsen spør tiltalte om han husker at han avga en forklaring til politiet på stedet i Haugeveien om morgenen 10. januar i fjor. Tiltalte nekter for å huske noe.

AKTOR: Statsadvokat Eirik Stolt-Nielsen. Foto: Leif Stang/Dagbladet
AKTOR: Statsadvokat Eirik Stolt-Nielsen. Foto: Leif Stang/Dagbladet Vis mer

I den første politiforklaringen sier han blant annet at han ikke kan snakke seg bort fra at han tok livet henne, men forklarer også at det kan ha skjedd for å spare henne for store smerter. I forklaringen, som er tatt opp på en lydfil, sier han at han angrer på det han har gjort, men at han ikke kan forklare det utover at noe må ha klikket.

I retten sier han at han ikke husker å ha sagt at han skal ha drept for å spare henne for smerter, men han utelukker heller ikke å ha sagt det.

- Var glad i henne

Avhøret ble tatt opp igjen på Bergen sentrum politistasjon. Da forklarer han at avdøde var i live ved 22.00-tida. Han skal ha sagt at han ikke hadde behov for advokat, fordi det var han som hadde gjort det. Tiltalte skal ha lagt et teppe over øynene hennes for at hun ikke skulle se hva han gjorde.

I politiforklaringen skal han ha sagt at han ikke kunne forklare hvorfor, at han var glad i henne og at han ikke lenger forstod hva som hadde skjedd med ham. Han forklarer at hun sov da han stakk kniver og en saks i brystet hennes.

- Har gjort noe grusomt

I retten sier han at han må ha resonnert seg fram til svarene han ga til politiet i avhørene.

FØLGER SAKEN: Sønnene Eugen Røssland (t.v.) og Bernt Thomas Berntsen følger saken i retten. De er godt forberedt, men synes det er tungt å høre tiltaltes forklaring. Foto: Leif Stang/Dagbladet
FØLGER SAKEN: Sønnene Eugen Røssland (t.v.) og Bernt Thomas Berntsen følger saken i retten. De er godt forberedt, men synes det er tungt å høre tiltaltes forklaring. Foto: Leif Stang/Dagbladet Vis mer

- Jeg har gjort noe grusomt. Nå vil jeg gjøre rett for meg så godt det lar seg gjøre, sier han.

Tiltalte er tidligere straffedømt for vold og andre forhold i Sverige og Norge. Han forklarer i retten at han tidligere alltid har fått minnet tilbake når noe alvorlig har skjedd.

Rettspsykatrisk sakkyndige har vurdert tiltalte og kommet til at han er strafferettslig tilregnelig.

Kriminalteknikernes rapport viser at det ble funnet tekstillim flere steder på kroppen til tiltalte. Det ble funnet en limtube på nattbordet i soverommet. I og rundt munnen og i luftveiene til avdøde fant kriminalteknikerne lim. I bryst og hals fant de fem kniver og en saks.

Politiet har ikke funnet DNA fra andre enn tiltalte og avdøde på knivene og saksa.

Avdøde hadde en babycall på soverommet, som hun skal ha brukt for å få kontakt med tiltalte da han var i stua.

Professor i rettsmedisin, Peer Kåre Lilleng, sier at nøyaktig dødstidspunkt er vanskelig å tidfeste. Han forklarer at limet må ha blitt påført kvinnen mens hun var i live.

Tiltalte sitter og ser ned i bordet når bilder av avdøde vises i retten.

To sønner av avdøde er til stede i retten med bistandsadvokater. Beate Hamre bistår en av dem. Hun sier til Dagbladet at drapet har vært en stor tragedie for familien.

Krav om erstatning

- Han gruer seg til å få høre og se detaljene som vi må forvente blir lagt fram i retten. Samtidig ser familien fram til at de kan få lagt den tunge saken bak seg, sier hun.

Beate Hamre vil fremme oppreisningserstatning og dekning av kostnader familien har hatt i forbindelse med dødsfallet. Han sier seg villig til å betale en erstatning til sønnene.

Denne saken oppdateres.

Hele Norges coronakart