«Kan ha en negativ effekt på barns atferd»

Hvorfor er lodderogna utstyrt med denne helseadvarselen?

HELSEADVARSEL: Fargestoffet i lodderogn kan påvirke barns atferd. I løpet av året kommer krav om merking av alle varer som inneholder såkalte azofargestoffer. Foto: Hans Arne Vedlog
HELSEADVARSEL: Fargestoffet i lodderogn kan påvirke barns atferd. I løpet av året kommer krav om merking av alle varer som inneholder såkalte azofargestoffer. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I bunnen av glasset med Lodderogn rød fra Fiskemannen står det å lese: «Kan ha en negativ effekt på barns atferd og konsentrasjon».

Fiskemannen er en av NorgesGruppens egne merkevarer.

Informasjonssjef Kine Søyland i NorgesGruppen opplyser om at årsaken til helseadvarselen på lodderognglasset er fargestoffet som er brukt for å få den sterke oransje fargen. Det handler altså om matsminke.

Azofargestoffer - Det er et såkalt azofargestoff, E110. I denne saken er vi faktisk i forkant av et krav om merking som vil komme i løpet av året, sier Søyland til Dagbladet.

E110, eller paraoransje, er ett av seks fargestoff (E102, E104, E110, E122, E124 og E129) som, ifølge britisk forskning, kan føre til hyperaktivitet hos barn.

Den såkalte Southampton-undersøkelsen fra 2003 konkluderer med at barn som regelmessig får i seg syntetiske fargestoffer, såkalte azofarger, sammen med konserveringsmiddelet natriumbenzoat (E211), kan bli rastløse og ukonsentrerte.

Azofargestoffer var tidligere forbudt i matvarer i Norge, men EU-regelverk åpnet for bruk av disse stoffene. I dag er det intet krav om merking, men i forbindelse med implementering av nye EU-regler, vil dette bli et lovmessig krav i 2011.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer