«Kan ha en negativ effekt på barns atferd»

Hvorfor er lodderogna utstyrt med denne helseadvarselen?

<strong>HELSEADVARSEL:</strong> Fargestoffet i lodderogn kan påvirke barns atferd. I løpet av året kommer krav om merking av alle varer som inneholder såkalte azofargestoffer. Foto: Hans Arne Vedlog
HELSEADVARSEL: Fargestoffet i lodderogn kan påvirke barns atferd. I løpet av året kommer krav om merking av alle varer som inneholder såkalte azofargestoffer. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I bunnen av glasset med Lodderogn rød fra Fiskemannen står det å lese: «Kan ha en negativ effekt på barns atferd og konsentrasjon».

Fiskemannen er en av NorgesGruppens egne merkevarer.

Informasjonssjef Kine Søyland i NorgesGruppen opplyser om at årsaken til helseadvarselen på lodderognglasset er fargestoffet som er brukt for å få den sterke oransje fargen. Det handler altså om matsminke.

Azofargestoffer - Det er et såkalt azofargestoff, E110. I denne saken er vi faktisk i forkant av et krav om merking som vil komme i løpet av året, sier Søyland til Dagbladet.

E110, eller paraoransje, er ett av seks fargestoff (E102, E104, E110, E122, E124 og E129) som, ifølge britisk forskning, kan føre til hyperaktivitet hos barn.

Den såkalte Southampton-undersøkelsen fra 2003 konkluderer med at barn som regelmessig får i seg syntetiske fargestoffer, såkalte azofarger, sammen med konserveringsmiddelet natriumbenzoat (E211), kan bli rastløse og ukonsentrerte.

Azofargestoffer var tidligere forbudt i matvarer i Norge, men EU-regelverk åpnet for bruk av disse stoffene. I dag er det intet krav om merking, men i forbindelse med implementering av nye EU-regler, vil dette bli et lovmessig krav i 2011.

I flere matvarer - Azofargestoffer er tillatt brukt i en rekke matvarer i Norge i dag, men i EU har det allerede kommet et krav om merking. Dette kravet vil bli implementert i Norge i løpet av sommeren, sier seniorrådgiver Cecilie Svenning i Mattilsynet til Dagbladet.

I Norge forekommer azofargestoffer i en rekke varer som lodderogn, kaviar, kakepynt, iskrem og godterier.

Svenning understreker at det ikke er bevist at azofargestoffene fører til hyperaktivitet hos barn, da forskningsresultatene foreløpig ikke er bekreftet i senere studier.

- Så EU-kravet om merking er et rent føre-var-tiltak. Det arbeides aktivt i arbeidsgruppen for tilsetningsstoffer i EU med å redusere bruken av azofargestoffene. Gjennomføringen av disse tiltakene blir, forhåpentlig, høsten 2011, sier seniorrådgiveren.

- Så ikke bra nok ut NorgesGruppen har forsøkt å lage lodderogna fra Fiskemannen også uten fargestoffet paraoransje.

- Når vi utvikler egne merkevarer, gjør vi en rekke tester og undersøkelser før vi eventuelt lanserer et produkt. Lodderogna er mulig å produsere uten farge, men tester som ble gjort av produktet konkluderte med at det ikke så bra nok ut. Dette er imidlertid over et år siden, og sett i lys av ny lovgivning, så vi vil vi se på dette igjen, sier informasjonssjef Kine Søyland.

Lodderogn er foreløpig det eneste produktet NorgesGruppen har utstyrt med helseadvarsel.

- Vi kommer til å gjennomgå alle våre produkter i forbindelse med den nye lovgivingen, sier Søyland.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer